
Ciepłe posiłki są konieczne dla zdrowia, także w czasie diety odchudzającej. Najłatwiej i najzdrowiej przygotujemy je w formie zup: możemy sporządzić je na bazie warzyw z dowolnymi źródłami białka (tak z mięsem i rybami, jak i niskokalorycznym nabiałem oraz warzywami strączkowymi i produktami sojowymi). Przygotujemy w ten sposób pełnowartościowe, bogate w witaminy i mikroelementy posiłki, dostarczające nam także niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu białka i tłuszczu. Zupy są przy tym niskokaloryczne – warto więc oprzeć na nich w całości naszą dietę odchudzającą. Tego rodzaju dieta, określana powszechnie nazwą „dieta zupowa”, należy do najbardziej efektywnych – nie odbija się negatywnie na zdrowiu i rzadko prowadzi do efektu jojo.
Dieta zupowa – etapy i przebieg
Podstawowa forma diety zupowej to jedzenie wyłącznie różnorodnych zup przez co najmniej 7 dni. Zupy powinny być pozbawione dodatków wysokokalorycznych, takich jak makarony, ryż, kasze i ziemniaki. Wiele źródeł węglowodanów, zwłaszcza kasze, to zdrowe produkty – chodzi nam jednak o to, by 100 gramów zupy miało około 100 kcal. W ten sposób kilogram zupy, a więc dość duża ilość, ma tylko 1000 kcal. Taką porcją zdrowej zupy nie tylko zaspokoimy zapotrzebowanie na witaminy i minerały, ale także najemy się.
Prostota należy do największych zalet, którymi wyróżnia się dieta zupowa – etapy są tylko dwa. W pierwszej fazie jemy wyłącznie zupy, ograniczając się do 1000 kcal dziennie. Oznacza to, że możemy zjeść około 6 porcji dziennie dobrze opracowanej pod względem dietetycznym zupy. Faza ta trwa tydzień. W drugiej fazie, trwającej około 3 tygodni, prócz zup wprowadzamy także inne lekkie i pełnowartościowe dania. Drugi etap ma na celu stabilizację wagi i przyzwyczajenie się do prawidłowych nawyków żywieniowych,
Stosunkowo często stosuje się także jednodniowe diety zupowe. Ich celem nie jest odchudzanie, ale oczyszczenie organizmu. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się delikatne kremy warzywne, zwłaszcza przecierana zupa marchewkowa.
Dieta zupowa – efekty
Dieta ma właściwości odchudzające podobne do popularnej diety 1000 kalorii. To jednak nie wszystko, jest jeszcze wiele innych korzystnych dla zdrowia skutków, którymi cechuje się dieta zupowa – efekty to np. łatwe zaspokojenie głodu, właściwości rozgrzewające i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dieta zupowa ma właściwości nawadniające, co sprawia, że jest doskonałą formą detoksu. Zawiera także wiele witamin, ma więc dobry wpływ na ogólny stan zdrowia, samopoczucie oraz wygląd skóry i włosów. Dieta ta nadaje się doskonale także dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz choroby gardła i przełyku. Nie tylko pozwala schudnąć cierpiącym na chroniczne dolegliwości tego typu, ale także jest korzystna w ich leczeniu.
Produkty zalecane i niezalecane w diecie zupowej
Podstawą diety zupowej są warzywa, a także chude mięso i ryby. Z produktów tych można przyrządzić dowolne zupy – warto jednak wzbogacić je także o dodatki uzupełniające je smakowo i dietetycznie. Istnieją jednak także produkty, których należy unikać w diecie zupowej.
Zalecane dodatki w diecie zupowej to:
- kefir i jogurt – uzupełniają one dietę w bakterie probiotyczne i jogurt, a także białko, są jednak stosunkowo niskokaloryczne
- natka pietruszki, szczypiorek i zielona kolendra
- świeże zioła i dowolne przyprawy
- niewielkie ilości olejów roślinnych, np. oliwy i oleju lnianego
Produkty niezalecane to natomiast:
- zasmażka – wysokokaloryczna i niezdrowa
- masło i śmietana – zastępujemy je olejami roślinnymi, np. lnianym
- podroby – mają wprawdzie wiele witamin, zawierają jednak zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych
- wędliny, a także tłuste mięso (zwłaszcza boczek i karkówka)
- wszystkie produkty smażone, w tym także smażone warzywa
- cukier i nadmiar soli
W odchudzającej, krótkotrwałej diecie zupowej unikamy ryżu i kasz. Jeśli jednak chcemy, by podstawą naszego długotrwałego, codziennego sposobu odżywiania się była właśnie dieta zupowa, przepisy mogą zawierać także tego rodzaju produkty. Stosowane w diecie zupowej przepisy są zresztą bardzo proste. Do sporządzenia smacznej zupy wystarczy nam pół kilograma dowolnych warzyw i niewielka ilość wywaru.
Doskonale sprawdzają się tak zupy orientalne i śródziemnomorskie, jak i tradycyjne zupy polskie (np. krupnik, zupa jarzynowa z jogurtem, zupa pieczarkowa bez śmietany, zupa ogórkowa, zupa pomidorowa). Ciekawą propozycją jest np. włoska zupa minestrone, występująca w kilkudziesięciu rodzajach. Tak np. w zielonym minestrone stosujemy groszek, cukinię i bakłażany, zieloną fasolkę szparagową, zieloną paprykę i świeże zioła (np. bazylię). Warzywa gotujemy kilkanaście minut z dużą ilością cebuli i czosnku oraz dobrej oliwy. Jak widzimy, przepisy w diecie zupowej są bardzo smaczne i proste.
Dieta zupowa – przepisy
Zupa pomidorowa
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu
- 1 l soku pomidorowego
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- oregano, tymianek, bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Cebulę drobno posiekać, posolić, zeszklić na maśle, wrzucić posiekany ząbek czosnku, podlać odrobiną bulionu, przykryć i dusić ok 5 minut, aż cebula się „rozpadnie”. Dodać suszone zioła i przecier pomidorowy. Wlać bulion i sok pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Gotować jeszcze 15 minut. Podawać z grzankami i listkami świeżej bazylii.
Zupa kapuśniak
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 marchewki 400 g
- 1 pietruszka 200 g
- 1 cebula 200 g
- 6 ziemniaków 500 g
- 400 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 400 g wędzonego filetu z kurczaka
- 5 ząbków czosnku 25 g
- sól, pieprz, majeranek, kminek, 3 liście laurowe, ziele angielskie
- 3 litry wody
Kiełbasę z piersi kurczaka pokrój w półtalarki, a wędzonego kurczaka w paski i włóż do garnka. Kapustę drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie oraz obrane ząbki czosnku. Gotuj 60 minut, następnie dopraw majerankiem, kminkiem mielonym oraz solą i pieprzem. Smacznego!
Wady diety zupowej
Dieta zupowa ma niewiele wad. Należy do nich np. trudność w zaspokojeniu potrzeb organizmu w witaminy z grupy B oraz niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym Omega 3. Dotyczy to zwłaszcza wersji wegetariańskich diety zupowej. By ich uniknąć, należy stosunkowo często spożywać bogate w cenne kwasy tłuszczowe zupy rybne, a także zupy z niewielkimi ilościami chudego mięsa. Wegetarianie i weganie muszą natomiast uzupełniać możliwe przy diecie zupowej niedobory żelaza i witaminy B12 produktami sojowymi: takie same jak dieta zupowa wady mają jednak także wszystkie inne formy diety wegańskiej. Wadą diety zupowej jest także zbyt mała ilość produktów stałych, co uniemożliwia gryzienie i żucie. Nie można więc jeść wyłącznie zup przez długi okres czasu, odbija się to niekorzystnie na zdrowiu zębów, szczęk i dziąseł.
Uwielbiam dietę zupową! Dziękuję za inspirację.