Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Bardzo tani obiad – czy może być zdrowy i smaczny?

obiad
obiad

Obiad, który można zrobić szybko z prostych składników, to ideał dla wszystkich zabieganych. Wbrew pozorom tanie dania mogą wprowadzić świeże smaki do Twojej kuchni i po prostu być zdrowe. Jak gotować bardzo tanio, a przy tym zdrowo i smacznie?

Szybki obiad, który smakuje każdemu. Gdzie szukać ideału?

Podstawą każdego przepisu na zdrowy i pożywny obiad są odpowiednie składniki. Jeżeli szukasz oszczędności w kuchni, zaglądaj do przydomowego ogródka, na stragany z warzywami i owocami, a także do wydzielonych stref w sklepach spożywczych, w których znajdziesz przecenione produkty. Upust cenowy najczęściej dotyczy artykułów, których termin ważności dobiega końca. W większych sklepach spożywczych i sieciowych dyskontach bywa jednak i tak, że nawet z 50-procentową zniżką możesz kupić długotrwałe produkty z ubiegłotygodniowej oferty. To świetny sposób na to, żeby za ułamek ceny mieć w spiżarni prawdziwy włoski makaron, passatę pomidorową, paczkę kaszy gryczanej XXL albo pełnoziarnistą mąkę. Jak widzisz, przy odrobinie szczęścia wystarczy jedna wizyta w sklepie, żeby znaleźć zdrowe składniki na szybki i tani obiad.

Składniki na szybki, tani i zdrowy obiad ‒ jakie będą najlepsze?

Podstawą sycącego obiadu w niskiej cenie mogą być tanie składniki, które są przepełnione mikroelemetami. Sięgnij po bogate w błonnik pełnoziarniste makarony i kasze albo przygotuj mączne dania z mąki pełnoziarnistej ‒ wszystkie są przyjazne i dla zdrowia, i dla domowego budżetu. Nie daj się zwariować! Możesz sięgnąć też po biały ryż i makaron z mąki pszennej durum, a mnóstwo cennych mikroelementów przemycić w owocach i warzywach.

Dla zdrowia Twojego i Twoich najbliższych kluczowe jest bowiem, aby produkty używane w kuchni nie były wysoko przetworzone. Na cenzurowanym są zatem m.in. chipsy i wiele gotowych dań. Unikaj tzw. chemii w produktach spożywczych i dbaj o to, aby gotować w domowym zaciszu z jak najprostszych składników. Wyrób w sobie nawyk czytania etykiet. Im lista składników danego produktu krótsza, tym lepiej. Jeżeli nie znasz któregoś z nich, najlepiej odłóż wybrany produkt z powrotem na półkę. Stawiaj na świeżość składników ‒ warzywa i owoce, nawet jeśli nie są zerwane prosto z krzaka albo wykopane z grządki, to prawdziwy skarb dla zdrowia.

Pomysły na bardzo tanie obiady. Gdzie ich szukać?

Zaglądaj na blogi kulinarne, słuchaj pomysłów znajomych, daj sobie czas i przestrzeń na kulinarne eksperymenty ‒ na pewno powstanie coś pysznego. Sięgnij pamięcią do czasów dzieciństwa i przypomnij sobie, co podawała mama albo babcia. Nie bój się gotować od razu na kolejne dni ‒ wekowanie czy mrożenie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu, a Ty i Twoi najbliżsi za kilka dni będziecie mogli znów cieszyć się wyjątkowym smakiem ekonomicznego obiadu w domu.

Przepisy na bardzo tani obiad znajdziesz także na blogach o mądrym zarządzaniu domowym budżetem, takim jak kobiecefinanse.pl. Autorka poleca m.in. jarskie leczo, które jest idealnym sosem do każdej kaszy. Przygotuj: paprykę żółtą i czerwoną, 2 marchewki, po 1 cukinii i cebuli, 3 duże pomidory, 4 pieczarki, 1 mały koncentrat pomidorowy, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce curry i kurkumy, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę bazylii oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do podsmażonej na oleju cebuli należy dodać warzywa (poza pomidorami) i dolać wodę. Po kwadransie na patelni powinny znaleźć się jeszcze pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy (poza czosnkiem). Potem leczo trzeba doprawić czosnkiem i dusić kolejne 10 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bardzo tani obiad – czy może być zdrowy i smaczny?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0