Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Żywność, która w nadmiernym spożyciu może szkodzić

żywność

Na sklepowych półkach są tysiące produktów, które możemy uznać za „niezdrowe” – są wysoko przetworzone oraz z olbrzymimi dodatkami tłuszczu czy cukru. Często mamy też do czynienia z produktami, które są polecane przez dietetyków, lecz gdy przesadzimy z ich ilością, na zdrowie wcale nam nie wyjdą – poznajmy je!

Pomidory i pomarańcze

Zarówno warzywa, jak i owoce są zalecane do spożycia ze względu na pokaźne źródło witamin, soli mineralnych czy też błonnika. W przypadku pomidorów czy pomarańczy sprawa nie przedstawia się tak dobrze. Okazuje się, że ich nadmierne spożycie jest niekoniecznie odpowiednie dla zdrowia. Wszystko za sprawą kwasów, które przy większym spożyciu mogą spowodować refluks, w ekstremalnych przypadkach nawet poważniejsze choroby przełyku.

Tuńczyk

Ryby to zawsze jeden z podstawowych składników diet. Po tuńczyka sięgamy ze względu na jego walory zdrowotne, dostępność oraz prostotę przygotowania. Przy czym musimy pamiętać, że zawiera on znacznie więcej rtęci niż inne ryby. Oczywiście standardowa porcja nie zagraża zdrowiu, lecz przy wprowadzeniu tuńczyka na stałe do naszej diety, możemy mieć problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową oraz osłabić nasze mięśnie. By nie rezygnować z morskiego dobrodziejstwa, warto wybrać gatunki ryb pozbawione tego pierwiastka.

Soja

Rozsądne spożywanie soi jest zdrowe dla organizmu. W nadmiarze może wpłynąć niekorzystnie na wchłanianie żelaza, co stanowi jedną z przyczyn anemii. Warto również wiedzieć, że nasiona soi zawierają fitoestrogeny, których oddziaływanie na nasze zdrowie jest uważane za negatywne. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy jej spożyciu? Przede wszystkim na reakcje organizmu, ponieważ soja jest silnym alergenem.

Szpinak

Prozdrowotne właściwości szpinaku są znane niemalże każdemu. Jest źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin. Należy zdać sobie sprawę, że dostarczając szpinak do organizmu, dostarczamy również szczawiany, które mogą przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. Dlatego przed spożyciem jego w nadmiernej ilości powinny się wystrzegać osoby, które w przeszłości miały problemy z nerkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Żywność, która w nadmiernym spożyciu może szkodzić

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0