Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zrazy wołowe z kapustą

zrazy wołowe

Składniki:
70 dag mięsa wołowego bez kości
2 cebule
25 dag kapusty kiszonej
1 średnie jabłko
15 dag surowego boczku
5 dag suszonych śliwek
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki pszennej
3 zmielone ziarna jałowca
cukier
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na porcje, zbić i zrumienić z obu stron na 1 łyżce smalcu. Cebule obrać, pokroić w piórka, 1,5 cebuli dodać do mięsa, a resztę odłożyć. Boczek gotować 30 – 40 minut, do miękkości, w małej ilości wody. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Kapustę zalać wodą, włożyć jabłko, jałowiec i gotować 30 minut, do miękkości. Na pozostałym smalcu zrumienić resztę cebuli, wsypać mąkę, lekko ją zrumienić, rozprowadzić częścią wywaru z boczku i dodać do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i zagotować. Śliwki umyć w ciepłej wodzie i moczyć 30 minut. Następnie usunąć pestki. W płaskim rondlu ułożyć pojedynczą warstwę zrazów z cebulą, na każdy zraz położyć porcję kapusty, na niej plaster boczku i 2 śliwki. Podlać resztą wywaru z boczku i dusić na małym ogniu 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrazy wołowe z kapustą

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0