
Artykuł sponsorowany
W aktualnej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej uwzględniono zioła – jako urozmaicenie smaku, estetyki potraw, ale i jako źródło cennych dla organizmu składników. Co dobrego mogą zrobić dla naszego zdrowia i… wyglądu? Czy zioła zmniejszają apetyt i ułatwiają odchudzanie?
Czy zioła mogą wspomóc pracę przewodu pokarmowego i przysłużyć się figurze?
Tak ale…
Rzeczywiście istnieją zioła, które mogą wspomóc trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych – poprzez zwiększanie produkcji soków trawiennych i żółci, a także spazmolityczne działanie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dzięki tym właściwościom, możliwe jest m.in. trawienie tłustych potraw, co przecież nie jest dla nas zaskoczeniem, bo pewne przyprawy od zawsze funkcjonują w kuchni polskiej, np. kminek do kapusty.
Ale…
Wspomagając przebieg tych procesów, zioła mogą być przydatne m.in. w diecie odchudzającej, kiedy to zwykle diametralnie zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Taki „obrót” diety czasami może spowodować bunt naszych jelit – np. nagle zaczynamy jeść więcej nasion roślin strączkowych oraz warzyw i pojawiają się wzdęcia. Odpowiednio dobrane do potrawy zioła ułatwią jej trawienie – co niestety nie oznacza, że magicznie spowodują utratę zbędnych kilogramów, w to nie wierzmy.
CIEKAWOSTKA
To, że zioła mogą polepszyć trawienie, wiemy od zawsze. Nie bez powodu nasze babcie dodawały kminek do kapusty, majeranek do żuru czy czosnek do pieczeni. Z kolei najbardziej znaną na trawienie herbatką jest ta na bazie mięty – przyjęło się ją nazywać też herbatą wspomagającą odchudzanie.
Jakie zioła wykorzystać w kuchni aby wspomóc swoje trawienie?
W zasadzie wszystkie będą podkręcać smak potraw oraz przysłużą się naszym jelitom (oczywiście, w zależności od indywidualnej tolerancji). Dodatkowy bonus: ograniczą spożycie soli, co przecież dla zdrowia ma znaczenie kolosalne.
Do ziół o udowodnionym, korzystnym dla przewodu pokarmowego działaniu zaliczamy m.in.:
- ð liść bazylii (Ocimum basilicum),
- ð owoc anyżu (Pimpinella anisum),
- ð ziele bylicy estragonu (Arthemisia dracunculus),
- ð nasiona gorczycy białej (Brassica alba),
- ð kłącze imbiru (Zingiber officinalis),
- ð owoc kminku lekarskiego (Carum carvi),
- ð owoc kolendry siewnej (Coriandrum sativum),
- ð ziele majeranku ogrodowego (Majorana hortensis),
- ð liść mięty pieprzowej (Mentha piperita),
- ð kłącze ostryżu (Curcuma longa),
- ð owoc pieprzu czarnego (Piper nigrum).
CIEKAWOSTKA
Wiele przypraw odznacza się także silnymi właściwościami bakteriostatycznymi i bakteriobójczymi, dzięki czemu hamują rozwój drobnoustrojów patogennych w naszym przewodzie pokarmowych. Do takich roślin zaliczamy m.in.: korę cynamonowca właściwego (Cinnamomum zeylanicum), pączki kwiatowe goździkowca korzennego (Syzygium aromaticum) oraz ziele tymianku (Thymus vulgaris).
Zioła, które zmniejszają apetyt
Niestety, na to, że jakiekolwiek zioła pozwolą nam zapomnieć o głodzie lub całkowicie ograniczą nadmierny apetyt, raczej nie mamy co liczyć. Dodając przykładowo wanilię albo cynamon do deserów możemy co najwyżej spotęgować uczucie „słodkości”, co (być może) pozwoli zjeść nieco mniejszą porcję deseru. Z kolei mocno przyprawiony ziołami obiad, być może sprawi, że będziemy dłużej delektować się jego smakiem, a tym samym – nie przegapimy momentu sytości.
Na rynku dostępne są też różnego rodzaju zioła w postaci herbatek. Wśród szerokiej oferty aptecznej z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, np. na: https://www.doz.pl/apteka/k2569-ZIELNIK_DOZ.
Jak wykorzystać zioła w kuchni?
Zioła warto dodawać do wszystkiego – jajek, past, wytrawnych oraz słodkich zapiekanek, deserów, na zimno i na ciepło. Oto garść pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni.
Bazylia
Posmaruj pełnoziarniste pieczywo naturalnym serkiem homogenizowanym, obficie posyp posiekaną, świeżą bazylią. Ciekawie smakuje również jogurt ze świeżymi truskawkami i przekornie – zamiast z miętą, właśnie z listkami bazylii.
Cynamon
Oprócz jabłek, świetnie komponuje się również ze śliwkami – dodaj go do musu owocowego. Możesz dorzucić też odrobinę pieprzu albo chili, będzie nieco ostrzej.
Estragon
Dobrze smakuje w towarzystwie jajek – np. w jajecznicy z szynką. Możesz też dodać go do twarożku, który podasz z malutkimi, słodkimi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Imbir
Pasuje do zup krem, np. z marchewki. Na jego bazie przygotowuje się też aromatyczną herbatę z dodatkiem cytryny. Świetnie pasuje do deserów – tworzy ciekawe połączenie z np. musem jabłkowym.
Jałowiec
Dodaje się go do m.in. kapusty aby zapobiec wzdęciom. Ale pasuje też do pasty z twarożku podanej ze świeżymi bułkami albo marynowanych śledzi.
Mięta
Znane są nam napoje z dodatkiem mięty, herbata miętowa czy koktajle truskawkowe z jej listkami. Ale z mięty można też stworzyć rewelacyjny sos – np. do gotowanego mięsa (patrz niżej).
Ogórecznik
Dorzuć do serka wiejskiego na śniadanie albo do mizerii. Dobre połączenie stworzysz też z np. awokado – jako dodatek do guacamole.
Oregano
Pasuje nie tylko do sosu pomidorowego i pizzy, ale i w świeżej postaci – do ziołowego twarożku, tarty z serem kozim albo klasycznej sałatki z fetą.
Szałwia
Dodaj do ciasta na pieczywo albo „zamarynuj” w nim (i innych ziołach) plastry ziemniaków na chipsy (patrz niżej).
Garść przepisów z ziołami na lekkie dania na diecie odchudzającej
Sos bazyliowo-miętowy do piersi z kurczaka
Składniki (na 2 porcje):
mały jogurt naturalny
2 łyżki neutralnej w smaku i zapachu oliwy
garść świeżych liści mięty
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz
Miętę i bazylię miksujemy z oliwą, dodajemy jogurt, doprawiamy. Sosem polewamy upieczoną pierś z kurczaka, podajemy z dowolnym dodatkiem, np. kaszą.
Pieczone chipsy z batatów w ziołach (tymianek, rozmaryn, szałwia)
Składniki (na 2 porcje):
1 duży batat
6 łodyżek tymianku
1 gałązka rozmarynu
3 liście szałwii
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sproszkowanej, pikantnej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Zioła drobno siekamy, mieszamy z przyprawami. Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz oliwę. Marynujemy pokrojone w cieniutkie plasterki bataty i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200*C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy, przechowujemy w puszce.
Zapiekanka z kaszy jaglanej z owocami, kurkumą, tymiankiem i cynamonem
Składniki (na 2 porcje):
150g jagód albo malin
1 łyżeczka kurkumy
4 gałązki tymianku
¼ laski cynamonu
kawałek skórki z cytryny
1 jajko
1 żółtko
50g kaszy jaglanej
3 łyżki miodu
150g chudego twarożku
sól
1 łyżka płatków migdałowych
150 ml wody zagotowujemy z kurkumą, tymiankiem, cynamonem i cytryną, wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, owijamy ręcznikiem i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko mieszamy z miodem, dodajemy do twarogu, dorzucamy kaszę i owoce. Białka ubijamy ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z masą. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej, pieczemy przez 30-35 minut.
Piśmiennictwo:
Schlegel-Zawadzka M., Barteczko M., 2009, Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 5 (65), 375-387
Wenzel M., 2017, Odchudzanie z ziołami, Wydawnictwo JEDNOŚĆ, Kielce