
Wieloletnie obserwacje populacji zamieszkujących Japonię, Chiny i Tajwan potwierdziły, że regularne i częste picie naparów zielonej herbaty zapobiega przyrostowi masy ciała w przeciągu całego życia mieszkańców tamtych rejonów kuli ziemskiej. Zielona herbata jest wodnym ekstraktem z liści subtropikalnego krzewu Cammelia sinensis, zawierająca wiele cennych pro-zdrowotnych fitozwiązków w tym najcenniejsze katechiny z grupy flawonoidów.
Powszechnie pita przez nas czarna herbata pochodzi z tego samego krzewu co herbata zielona, lecz w procesie całkowitej fermentacji znacząco traci cenne związki. Uważa się, że, pośród katechin, EGCG jest najbardziej aktywną biologicznie molekułą zielonej herbaty mającą najsilniejszy wpływ na tkanki i narządy zaangażowane w proces redukcji masy ciała.
Działanie EGCG
Jednym z podstawowych hormonalnych mechanizmów regulacji rozpadu tkanki tłuszczowej i stymulacji spoczynkowego tempa przemiany materii jest termogeniczna (produkcja i rozpraszanie ciepła) aktywność hormonów stresowych – adrenaliny i noradrenaliny. Wysiłek fizyczny oraz stres psychofizyczny wyzwalają reakcję neurohormonalną prowadząco do gwałtownego wyrzutu tychże hormonów z nadnerczy oraz zakończeń neuronów w tkance tłuszczowej. Adrenalina i noradrenalina aktywują w tkance tłuszczowej rozpad tłuszczu zapasowego, który jest niemal od razu transportowany do „pieców komórkowych” i spalany do wody i dwutlenku węgla. Jednakże organizm produkuję enzymy, które szybką degradują adrenalinę i noradrenalinę. Jak się okazuje EGCG hamuje aktywność enzymów degradacyjnych przez co ogranicza rozpad hormonów stresowych a tym samym przedłuża lipolityczne działanie adrenaliny i noradrenaliny. Innymi słowy okres półtrwania hormonów stresowych jest znacząco wydłużony pod wpływem suplementacji diety katechinami zielonej herbaty co daje nam więcej czasu na redukcję fałdków tłuszczu pod wpływem emocji czy też wysiłku fizycznego. Regularne zażywanie ekstraktu z liści zielonej herbaty z wysoką zawartością EGCG stymuluje termogenezę i tempo spoczynkowej przemiany materii, dzięki czemu jesteśmy w stanie spalić więcej kalorii w ciągu doby bez potrzeby drastycznego zwiększania wydatku kalorycznego.
Ponadto katechiny zielonej herbaty wykazują szereg innych działań fizjologicznych, prowadzących do redukcji tkanki tłuszczowej w organizmie, takich jak:
- ograniczenie trawienia i wchłaniania tłuszczów pokarmowych poprzez hamowanie tworzenia się w jelicie emulsji i aktywności enzymów lipolitycznych,
- ograniczenia trawienia i wchłaniania węglowodanów.
Podsumowując jednoczesne zastosowanie bioaktywnych składników zawartych w ekstraktach z ziaren zielonej kawy i liści zielonej herbaty czyli CGA i EGCG obniżają indeks glikemiczny posiłków wysokoskrobiowych, regulują metabolizm glukozy i insuliny, pobudzają 24-godzinne tempo spoczynkowej przemiany materii, przyspieszają spalanie tłuszczu nawet w trakcie spoczynku, ograniczają i spowalniają wchłanianie tłuszczów i węglowodanów pokarmowych, a przede wszystkim spalają tłuszcz, a nie mięśnie!
Więcej informacji na temat herbat znajdziesz na blogu www.herbata.info