
Burak może pochwalić się zdrowymi składnikami odżywczymi, takimi jak pięć niezbędnych witamin, wapń, żelazo, potas i białko. Jednak nie wszyscy wiedzą, że buraki mogą też mieć pewne zaskakujące skutki uboczne.
Zanim wybierzesz się po buraki do hurtowni…
Buraki zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i środków przeciwzapalnych, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka. Uzyskują one uderzający czerwony kolor z betacjaniny, barwnika roślinnego i jak świadczą pewne wstępne badania, ten sam barwnik pomoga chronić komórki przed szkodliwymi czynnikami rakotwórczymi. Również wysoki poziom unikalnego włókna znajdującego się w burakach może być związany z niższym ryzykiem raka okrężnicy. Warto więc pamiętać, że dodanie ćwiartki buraków do codziennej diety może zmniejszyć ryzyko raka nerki.
Mniejsze ryzyko chorób serca
Buraki są dobrym źródłem folanu i betainy. Te składniki odżywcze działają wspólnie, aby pomóc zmniejszyć poziom homocysteiny we krwi, która mogłaby zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez zapalenie naczyń krwionośnych. Zatem, jeśli w pobliżu ciebie znajduje się jakaś hurtownia żywności z burakami z lokalnych upraw, skorzystaj z tego by nie dopuścić do chorób serca.
Buraki poprawiają zdrowie oczu
Zielenina z buraka jest dobrym źródłem luteiny, przeciwutleniacza, który pomaga chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Zawiera również wiele fitochemikaliów, które mogą poprawić zdrowie oczu i tkanek nerwowych.
Wzrost wytrzymałości
Brytyjczycy przeprowadzili badania, które stwierdziły, że sportowcy, którzy pili sok burakowy zmieszany z sokiem jabłkowym, wypracowali lepszą wytrzymałość i mieli niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy tego nie zrobili. Uważa się, że zwiększenie wydajności jest spowodowane przez azotany znajdujące się w korzeniu. Dodatkowe badania sugerują, że mieszanka soków z buraków cukrowych może sprawić, że niektóre działania (takie jak chodzenie) nie będą wyczerpujące dla seniorów.
Buraki zmniejszają ryzyko otępienia
Buraki produkują kwas azotowy, który pomaga zwiększyć przepływ krwi w całym ciele, w tym do mózgu. Badania wykonane u starszych dorosłych wykazały, że przy spożyciu diety wysokotłuszczowej zawierającej sok buraczany osoby miały więcej przepływu krwi do białej części płatów czołowych.
Sposób na zaparcia
Błonnik pomaga utrzymać system trawienny w super kondycji, a buraki są pełnowartościowe w ten składnik.
Ale uwaga:
Jeśli masz skłonności do kamieni nerkowych, musisz ostrożnie jeść zieleninę z buraków. Jest ona bardzo obfita w szczawiany, które mogą tworzyć małe kryształy i przyczyniać się do rozwoju kamieni. Stąd buraki spożywane w nadmiarze mogą powodować pojawienie się dny moczanowej.