Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zdrowe jedzenie z przydomowej szklarni

warzywa

Współcześnie kupowane przez nas jedzenie, a zwłaszcza warzywa i owoce przepełnione są ogromną ilością szkodliwych toksycznych substancji. Hodowane w celu masowej produkcji opryskiwane są pestycydami, głównie po to aby nie psuły się, dłużej zachowywały świeżość ale również by były większe i wizualnie atrakcyjne dla klienta. Niestety związki chemiczne są groźne dla ludzkiego zdrowia. Warto więc samodzielnie je uprawiać, aby cieszyć się ich naturalnym, pozbawionym chemii smakiem.

Jak samodzielnie uprawiać warzywa i owoce?

Indywidualna, samodzielna uprawa warzyw i owoców ma coraz większe grono zwolenników. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że kupowana w sklepie żywność obarczona jest znaczną ilością chemicznych środków. Z kolei własny ogródek dostarcza nam warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm. Jak hodować rośliny, aby wydały duży plon?

Oczywiście wielu z nas wybiera do uprawy roślin ogródki i tunele. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest stworzenie swojej własnej szklarni. Takie rozwiązanie ma ogromną ilość zalet. W szklarni rośliny są chronione przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, dlatego dzięki tej łatwej uprawie, mogą wydać piękny plon.

Zdrowe i świeże owoce i warzywa z własnej szklarni

Jeżeli każdego dnia pragniesz odżywiać się zdrowo, z całą pewnością pomysł założenia własnej szklarni będzie dla Ciebie idealny. Dzięki niej warzywa i owoce pozbawione chemicznych substancji będziesz mógł posiadać przez cały rok. Sam zdecydujesz co chcesz posadzić i zawsze możesz poszerzyć swoje zbiory.

szklarnia

Uprawy w szklarni ogrodowej (fot. Ogrodosfera)

Szklarnia to także idealne hobby, dzięki któremu możemy spędzać mile wolny czas i cieszyć się z efektów naszej pracy. Co więcej w szklarni możemy mieć swój własny ogród nawet w czasie zimy, a także uprawiać wiele egzotycznych gatunków roślin.

Funkcjonalna szklarnia

Niezwykle istotne jest urządzenie szklarni w taki sposób aby była w pełni funkcjonalna. Wybrać należy adekwatne do tego celu miejsce. Powinno być ono nasłonecznione, a także bez ryzyka podmokłego terenu. Szklarnia cechować się powinna również adekwatnym podłożem. Warto zadbać aby było one odpowiednio nawiezione, nawodnione i dobrane odpowiednio do gatunków roślin jakie chcemy hodować. Oczywiście pamiętajmy o jej pokryciu, aby było stabilne i wytrzymałe.

Szklarnia pozwoli nam hodować przez cały rok owoce i warzywa. Największą zaletą jej posiadania jest to, że możemy odżywiać się zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowe jedzenie z przydomowej szklarni

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0