Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Zalecenia żywieniowe w zapaleniu jelita

zdrowe odżywianie

W przypadku zapalenia jelita grubego zalecana jest dieta lekkostrawna. Zasady żywieniowe dotyczą produktów, które posiadają śladowe ilości polisacharydów roślinnych (błonnika, gum). Dzięki temu jelita nie zostają obciążone resztkami jedzenia i mogą lepiej pracować.

Jakie produkty jeść w przypadku zapalenia jelita?

Do głównych chorób związanych z pracą jelit zalicza się nieswoiste zapalenie jelit. Jego odmianami są wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego – Crohna. W przypadku zaburzeń pracy jelit, przyjmowane produkty żywnościowe powinny być niskotłuszczowe, wysokoenergetyczne oraz wysokobiałkowe. Dzięki niewielkiej ilości znajdującego się w diecie błonnika (do 10 g dziennie), uszkodzona śluzówka jelita może się regenerować. Pacjent powinien jeść jasne pieczywo, makaron oraz drobne kasze. Picie niegazowanej mineralnej wody (1.5 litra dziennie) pomaga łagodzić skutki biegunki. Dodatkowo warto dostarczać organizmowi elektrolity, które można uzupełnić poprzez picie m.in. soku pomidorowego albo przyjmując minerały w tabletkach. Wszystkie posiłki w przypadku chorób związanych z zapaleniem jelita powinny być duszone w folii, zapiekane lub gotowane. Dotyczy to również warzyw, które należy spożywać w przypadku chorób jelita grubego (selera, pietruszki, ziemniaków). Wśród owoców najlepiej jeść morele, brzoskwinie oraz banany.

Czego powinny unikać osoby z zapaleniem jelita?

Osoby, które mają zapalenie jelita nie powinny jeść potraw smażonych w głębokim tłuszczu, na smalcu i słoninie. Warto unikać również słodkich napojów, kawy, mocnej herbaty oraz wyrobów cukierniczych. Tłuste mięso (baranina, wieprzowina, dziczyzna) również powinno być wyeliminowane. Przetwory konserwowe oraz kiszone, fasola, groch, papryka, rzodkiewka także spowalniają pracę jelita grubego. Podobnie jest w przypadku orzechów, winogron i gruszek.

Zasady stosowania diety ubogoresztkowej

Dieta ubogoresztkowa jest dietą leczniczą, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelita grubego. Menu zawiera śladowe ilości błonnika, który jest zastępowany produktami wysokobiałkowymi i wysokoenergetycznymi (gotowanymi jajkami, białym chlebem, chudym mlekiem). Dzięki temu, w jelicie grubym nie odkładają się resztki jedzenia. Posiłki warto jeść wolno i często (4-6 razy dziennie). Potrawy przed podaniem, powinny zostać poddane rozdrobnieniu: siekaniu lub mieleniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zalecenia żywieniowe w zapaleniu jelita

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0