Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wyjątkowe właściwości czerwonej herbaty

czerwona herbata

Herbaty dostępne na rynku różnią się smakiem, zapachem, sposobem parzenia oraz właściwościami. Dużym zainteresowaniem cieszy się czerwona odmiana herbaty. Dlaczego tak wiele osób sięga po ten rodzaj herbaty, jakie są przeciwwskazania do jej spożywania, jak ją parzyć i czym się charakteryzuje?

Czerwona herbata – charakterystyka i właściwości

Ten rodzaj herbaty ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych – właśnie z tego względu jest popularna i chętnie pita w polskich domach. Przede wszystkim eliminuje wolne rodniki, dzięki czemu może opóźniać starzenie się komórek w ciele. Co więcej, ma właściwości antyutleniające i antynowotworowe. Herbata czerwona może wspomagać utratę masy ciała – to najbardziej znana i ceniona właściwość tej odmiany.

Kolejnym bardzo ważnym powodem, dla którego warto regularnie pić napary z czerwonej herbaty, jest jej zdolność do obniżania cholesterolu. Dzięki zawartości kofeiny jest napojem pobudzającym pamięć i zdolności poznawcze. Oprócz tego ma zbawienny wpływ na ciśnienie krwi, a także działa przeciwzapalnie, a nawet chroni przed próchnicą.

Czerwona herbata – jak parzyć?

Ogromną zaletą czerwonej herbaty jest to, że nadaje się do wielokrotnego parzenia – jedną porcję można wykorzystać od dwóch do sześciu razy. Dzięki temu jest wydajna, a picie jej ekonomiczne. Do przygotowania naparu w filiżance, wystarczy tylko mała łyżeczka suszu. Powinna być parzona w temperaturze około 90 stopni, nie mniej niż jedną i nie dłużej niż cztery minuty.

Czerwona herbata – przeciwwskazania

Niestety, nie wszyscy mogą liczyć na cudowne właściwości herbaty Pu Erh. Kto powinien zrezygnować z picia naparu z tej odmiany? Nie wskazane jest spożywanie jej przez osoby chorujące na osteoporozę, ponieważ zaburza wchłanianie wapnia, który jest niezbędny do skutecznej walki z chorobą. Również w trakcie ciąży i przez cały okres karmienia piersią nie powinno się spożywać czerwonej herbaty – zawiera ona duże ilości kofeiny, która jest szkodliwa dla płodu oraz niemowlaka.

Na sklepowych półkach i w internetowych herbaciarniach dostępnych jest wiele rodzajów herbat, które różnią się nie tylko producentem, ale również jakością. Kupując ją, warto sięgnąć po sprawdzone firmy, takie jak na przykład Big-Active.pl, która cieszy się rosnącym zaufaniem wśród smakoszy herbat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyjątkowe właściwości czerwonej herbaty

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0