Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

natreningu.net

Wybierz bezpieczne naczynia do kuchni!

dieta

Kiedy wybieramy sprzęt kuchenny, zwracamy uwagę przede wszystkim na ich funkcjonalność. To ważne, ponieważ niepraktyczny sprzęt może służyć jedynie jako ozdoba, lecz należy pamiętać, że poza funkcjonalnością warto kierować się także bezpieczeństwem. To jak przygotujemy potrawę i jakiego użyjemy do tego celu sprzętu, ma wpływ zarówno na smak jak i to, czy jest to potrawa zdrowa, i o ile sposobów na przygotowanie dania mamy zwykle kilka, do niektóre posiłki można przygotować jedynie na patelni, w garnku czy naczyniu żaroodpornym. To właśnie dlatego warto wybierać taki sprzęt kuchenny, który nie będzie miał żadnego negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Czym więc się kierować w wyborze naczyń?

Podstawą w kuchni są garnki, a te często wybieramy przeważnie według ich rozmiaru. Garnki wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, ale stal stali nie równa. Jeżeli kierujemy się bezpieczeństwem i zdrowiem, należy sprawdzić, czy garnki posiadają oznaczenie 18/10. Taka informacja oznacza, że stal posiada w składzie 18% chromu oraz 10% niklu. Dlaczego to takie ważne? Kiedy gotujemy, pod wpływem temperatury mogą przedostawać się do wody różne substancje chemiczne, które nie tylko wpływają na smak, ale są także niekorzystne dla zdrowia. Ich ilość jest naprawdę niewielka, lecz jeśli używamy często garnków ze stali o złej jakości, przyjmujemy te substancje regularnie, a to już nie jest dobry znak. Stal nierdzewna z oznaczeniem 18?10 jest o wiele bardziej bezpieczna i prawie zawsze nie dopuszcza do przedostawania się chemii do wody.

Na szczęście garnki z takiej stali to już norma, bowiem oznaczenie to jest standardem europejskim. A co jeśli chcemy mieć pełną kontrolę i stuprocentową pewność, że do wody nie przedostaną się żadne substancje chemiczne? Wówczas doskonałym wyborem są garnki emaliowane, czyli takie same, których używały nasze babcie. Zwracajmy jednak uwagę na to, aby emalia pokrywała garnek nie tylko od strony zewnętrznej, ale i od środka. Emalia jest substancją powstałą na bazie sproszkowanego szkła i w pełni chroni ona stal i co ważne, jest całkowicie neutralna dla smaku. Używając takich garnków powinniśmy zachować ostrożność podczas ich przechowywania i czyszczenia, ponieważ emalia jest delikatnym materiałem, który można łatwo uszkodzić.

A moze silikonowe podkładki?

Często przechowujemy garnki jeden w drugim, a w przypadku tych pokrytych emalią dobrym pomysłem jest stosowanie silikonowych podkładek oddzielających jeden od drugiego, które zabezpieczą garnki przed drobnymi uszkodzeniami powstałymi na skutek obić. Czyszcząc je, nie używajmy wody z octem, która często stosowana jest w celu odkamieniania naczynia. Tak powstały kwas również uszkadza delikatną, emaliowaną powłokę. Bardzo podobne działanie do emalii ma również teflon, który pokrywa nasze patelnie. Używany jest on przede wszystkim w celu zmniejszenia ryzyka przyklejenia się potrawy do dna. Nie każdy jednak wie, że teflon także zabezpiecza stal przed przedostawaniem się substancji chemicznych do potraw. Jeśli więc stawiamy na zdrowy tryb życia to używajmy patelni teflonowych.

Jeszcze jednym bardzo przykładem jest szklane naczynie żaroodporne. Szkło zawsze było neutralne dla zdrowia i nie wymaga żadnej powłoki, a w dodatku łatwo się je czyści. Powierzchnia szklana jest idealnie równa i nie posiada żadnych wgłębień w których mogą zagnieździć się bakterie, co w połączeniu z wysoką temperaturą w piekarniku zapewnia sterylne warunki.

Garnki, patelnie, naczynia żaroodporne – one wszystkie różnią się od siebie wieloma aspektami takimi jak rozmiar, wygląd czy kształt, jednak wybierając je, powinniśmy kierować się także bezpieczeństwem i zdrowiem. Nie ma naczyń, które działają szczególnie prozdrowotnie, lecz są takie, które działają niekorzystnie lub neutralnie. Wybierajmy naczynia z dobrej stali z atestami, nie bójmy się powłok takich jak emalia czy teflon i używajmy w kuchni więcej szkła. Przygotowując potrawy w dobrych jakościowo naczyniach możemy mieć pewność, że zyskają one nie tylko na smaku, ale przede wszystkim na walorach zdrowotnych.

Informacje udostępnione przez naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybierz bezpieczne naczynia do kuchni!

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0