Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Włoskie czerwone wina, które pasują do dań mięsnych

wino

Włoskie czerwone wina to trunki, które mogą być spożywane na bardzo zróżnicowane sposoby. Można je na przykład serwować z daniami mięsnymi, co jest bardzo polecane. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej.

Wino Barolo

Wśród najlepszych włoskich win można w szczególności wyróżnić Barolo. Jest to jeden z najbardziej cenionych trunków, który produkowany jest w miejscowości Barolo ze szczepu Nebbiolo. Tradycyjne wino czerwone Barolo powinno leżakować co najmniej trzy lata, aby możliwe było osiągnięcie wyjątkowego smaku i aromatu. Wino przez dwa lata znajduje się w beczkach, a następnie przelewane jest do butelek, w których spędza kolejny rok. Wino wyprodukowane w niedalekim czasie charakteryzuje się dość wysokim poziomem kwasowości. Można w nim również wyczuć nuty fiołka, a także aromaty czarnej porzeczki. Wraz z upływem czasu smak wina łagodnieje i staje się coraz bardziej delikatny. Wyczuwalne są w nim również dodatkowe aromaty. Wytrawne wino Barolo idealnie sprawdzi się w przypadku serwowania obfitych dań mięsnych, takich jak na przykład potrawy z dziczyzny, kaczki, a także schabu oraz podrobów. Dobrze będzie się też komponować z serami.

Wino chianti superiore DOCG Banfi

Kolejnym polecanym włoskim winem jest również chianti superiore DOCG Banfi. Trunek stworzony jest ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów winogron, wśród których można wymienić Sangiovese, Cabernet Sauvignon oraz Canaiolo Nero. Produkt charakteryzuje się wyjątkowo intensywną barwą w odcieniach rubinu. „Superiore” oznacza, że wino tworzone jest z zachowaniem najsurowszych standardów jakościowych. Dodatkowo wino ma niepowtarzalny smak oraz aromat, co sprawia, że idealnie będzie się komponowało z różnymi daniami. Wśród nich można przede wszystkim wyróżnić pieczone oraz grillowane mięsa, ale także dojrzałe sery, a nawet makarony z różnymi dodatkami.

Wino fontamara ontepulciano d’Abruzzo

Wśród najlepszych włoskich win do dań mięsnych można również wyszczególnić taki produkt jak wno fontamara ontepulciano d’Abruzzo. Jest to czerwone wino wytrawne o dość spokojnym charakterze. Charakteryzuje się dość intensywnym aromatem czerwonych owoców, a także można w nim wyczuć pewne nuty korzenne. Trunek bardzo dobrze komponuje się z różnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz tego z powodzeniem można je również serwować z daniami głównymi, w których podawane jest mięso z sosami. Wino doskonale będzie pasować do dań grillowanych z białego lub czerwonego mięsa, a także do dojrzewających serów. Warto zdecydować się na jego wybór, ponieważ z całą pewnością doda niepowtarzalnego charakteru każdemu posiłkowi.

Szeroki wybór włoskich win znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Wloskisklepik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Włoskie czerwone wina, które pasują do dań mięsnych

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0