Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wino do posiłku – jakie zaserwować by pasowało?

wino

Jeżeli planujemy spotkanie w gronie rodzinnym lub planujemy zaprosić swoją sympatię na romantyczną kolację, dobrze byłoby zatroszczyć się o odpowiedni trunek na stole. Jednak czasami nie wiemy, czy lepiej podać wino czerwone czy białe.

Do czego podaje się czerwone wino?

Odpowiednio dobrany trunek potrafi podkreślić smak potraw, które są serwowane. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie, ponieważ nie każde wino będzie dobrze pasowało do danej potrawy. Jeżeli planujemy zaserwować czerwone mięso takie jak wołowina lub wieprzowina lub nasze mięsne danie będzie tłuste, opiekane lub z grilla – wtedy warto wybrać wina czerwone półwytrawne lub wytrawne. Będą się one dobrze komponować również z daniami zawierającymi grzyby oraz tłustymi serami. Z kolei czerwone wino słodkie lub półsłodkie można wybrać do dań typowo deserowych.

Do czego podaje się białe wino?

Przyjęło się, że białe wytrawne wino podaje się nieco schłodzone do dań rybnych. Jeżeli ryba jest smażona, opiekana lub przyrządzana w sposób który sprawi, że będzie to ciężka potrawa – będzie to dobre rozwiązanie. Z kolei półwytrawne białe wino będzie dobrze komponować się z drobiem, który jest delikatnym mięsem. Z kolei słodkie białe wina przeznaczone są typowo do deserów. W tym przypadku również warto je nieco schłodzić przed podaniem.

Jak serwować wino?

Przede wszystkim zadbaj o czyste i estetyczne lampki do wina. W zależności od wielkości, przyjmuje się, że mniejsze lampki zalewa się do ⅓ ich pojemności, natomiast w przypadku większych – dobrą praktyką jest nalewanie do ¼ pojemności lampki. Wygląda to estetycznie, a wino ma przestrzeń, by móc zintensyfikować swoją woń wewnątrz kieliszka.

Należy także pamiętać, że lampki z winem nie podajemy trzymając ją za kielich, ponieważ ją wybudzimy i wygląda to nieestetycznie. Dlatego podając komuś lampkę wina, trzymamy ją za nóżkę.

W ten sam sposób trzymamy kieliszek z winem. Nieeleganckie jest utrzymywanie lampki za kielich, ale również powoduje to, że nagrzewa się ono od naszej dłoni.

Korzystne działanie wina przy posiłku

Wino (w szczególności wytrawne) pozytywnie wpływają na trawienie ciężkich i tłustych potraw. Dzieje się tak poprzez wzmożenie wydzielania się enzymów trawiennych. Oczywiście należy pamiętać, że wino to alkohol, dlatego trzeba je pić z umiarem, ponieważ zbyt duża ilość może nam zaszkodzić.

Zatem jak widać, warto odpowiednio dobierać wino do rodzaju posiłku, ponieważ może nie tylko podkreślić smak serwowanych dań i umilić spotkanie, ale również może nam pomóc, gdy jedzenie okaże się ciężkie, a nasz żołądek miałby trudne zadanie do wykonania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wino do posiłku – jakie zaserwować by pasowało?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0