Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Wątroba – jak o nią zadbać?

wątroba

Według powszechnej opinii wątroba jest organem, który regeneruje się sam. Częściowo jest to prawda, jednak zdolność regeneracji wątroby nie jest nieskończona. Wątroba posiada tę zdolność tylko do pewnego czasu. Jak zadbać o nią, by pomóc w regeneracji i cieszyć się jej zdrowiem przez wiele lat?

Budowa i funkcje wątroby

Wątroba to największy gruczoł układu pokarmowego człowieka, ważący około 1,5 kg, położony pod prawym łukiem żebrowym pod przeponą. Wątroba ma kolor brunatnoczerwony, gdyż jest bardzo mocno ukrwiona. Zbudowana jest z czterech płatów: prawego, lewego, czworobocznego i ogoniastego. Płaty zbudowane są z segmentów, a te z kolei ze zrazików. Zraziki są podstawowymi jednostkami morfologiczno-czynnościowymi wątroby i zawierają hepatocyty ułożone w tzw. beleczki wątrobowe. Do wątroby prowadzi tętnica wątrobowa, która dostarcza bogatą w tlen krew oraz żyła wrotna doprowadzająca do wątroby krew z jelit, trzustki, żołądka i pęcherzyka żółciowego. Wątrobie przypisuje się cztery główne funkcje, a mianowicie funkcję filtracyjną, magazynującą, wewnątrzwydzielniczą oraz zewnątrzwydzielniczą. Do podstawowych czynności wątroby zaliczamy neutralizację toksyn, produkcję żółci, zamianę aminokwasów w tłuszcze, przekształcanie toksycznego amoniaku w mocznik, magazynowanie żelaza oraz witamin A, D i B 12. Poza tym wątroba reguluje równowagę kwasowo-zasadową oraz poziom hormonów takich jak estrogen i adrenalina, a także uczestniczy w procesie krzepnięcia i termoregulacji.

W zgodzie z wątrobą – co jeść?

Najważniejsza dla zdrowej wątroby jest zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. Najlepiej unikać tłustych, ciężkostrawnych potraw, a także spożywania w nadmiarze używek takich jak alkohol i papierosy. Zażywanie dużej ilości leków również wpływa obciążająco na ten narząd. Aby pomóc wątrobie w regeneracji należy wzbogacić dietę o zieloną herbatę, która zawiera przeciwutleniacze oraz katechiny mające działanie przeciwzapalne. Poza tym czosnek oraz kurkuma w których składzie znajduje się selen. Selen pomaga wytwarzać w organizmie glutation, którego rolą jest filtracja toksyn, neutralizacja pestycydów oraz wspieranie systemu odpornościowego. W fasoli, orzechach włoskich oraz soi znajdziemy z kolei lecytynę, która oprócz korzystnego działania na mózg i pamięć, wspomaga również trawienie. Takie warzywa jak brokuły, jarmuż mają również zbawienne działanie dla wątroby. Oprócz bogactw znajdujących się w naturze możemy wspomóc organizm suplementami diety takimi, jak np. Hepatil. W skład preparatu wchodzi aminokwas zwany ornityną, która bierze udział w syntezie mocznika. Skład suplementu Hepatil nie zakłóca równowagi elektrolitowej, ale odtruwa komórki organizmu z amoniaku. Dzięki zawartości choliny wpływa na metabolizm białek, cukrów oraz tłuszczy.

Lepiej zadbać o wątrobę zanim nabawimy się chorób oraz problemów z jej niewydolnością. Obniżająca się wydolność tego narządu może prowadzić do otyłości, problemów z układem trawiennym i krążeniowym, a nawet do chronicznego zmęczenia lub nawracających migren.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wątroba – jak o nią zadbać?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0