Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Trening na czczo

Trening na czczo

Wiele osób za główne zalety porannego biegania, jeszcze przed zjedzeniem śniadania, wymienia to, że trenując na pusty żołądek organizm będzie spalał sam tłuszcz, ponieważ nie będzie miał w danym momencie żadnych zapasów. Wbrew pozorom jest to bardziej problematyczne zagadnienie. Owszem, organizm z samego rana, po całonocnym poście, faktycznie nie ma żadnych zapasów. Teoretycznie będą to właśnie sprzyjające warunki do spalania tkanki tłuszczowej, ale należy mieć na uwadze jeszcze jedną kwestię, a mianowicie katabolizm. Zanim sięgniemy po pierwszy posiłek poziom kortyzolu w organizmie jest bardzo wysoki, a trenowanie w towarzystwie tego hormonu ma bardzo negatywne skutki dla naszych mięśni. Taki trening rzeczywiście przysłuży się do redukcji masy ciała, problem w tym, że oprócz tłuszczu utracimy również ciężko wypracowaną masę mięśniową, która zostanie sprowadzona do roli paliwa.

Aby obniżyć poziom kortyzolu należy po prostu spożyć pełnowartościowy posiłek, który zabezpieczy nas przed katabolizmem. Osobom, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, szczególnie sportowcom uprawiającym dyscypliny sylwetkowe, przed przystąpieniem do treningu aerobowego zaleca się spożycie odżywki białkowej, lub aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Jest to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które mogą biegać jedynie wczesnym rankiem i muszą zmuszać się do zjedzenia śniadania o tak wczesnej godzinie.
Jeżeli ktoś nie może sobie pozwolić na kupno odżywki, bądź po prostu ma obiekcje przed faszerowaniem się „chemią” od samego rana,n może skorzystać z innej propozycji. Dobrym i zarazem łatwym do przygotowania posiłkiem o tak wczesnej porze jest omlet. Jest to bardzo popularne danie szczególnie w kręgu osób uprawiających sporty siłowe. W zależności od potrzeb istnieją róże warianty tej potrawy.

Dla osób, którym zależy na utracie tkanki tłuszczowej najlepsze będzie wersja o bardzo małej zawartości węglowodanów. Do przygotowania potrawy będą potrzebne:

5 białek jaja kurzego, lub 3 całe jaja
2 łyżki kakao
Opcjonalnie słodzik do smaku, lub olejek aromatyzowany do ciast

Jeżeli bardzo zależy nam na zwiększeniu zawartości białka w omlecie możemy, dodać do potrawy miarkę odżywki białkowej, lub chudy twaróg.

Ubijamy białka, następnie dodajemy kolejne składniki i dokładnie miksujemy, masę wylewamy na rozgrzana patelnie skropioną łyżką oleju, lub oliwy z oliwek i podsmażamy z obu stron.

Wartości odżywcze Omlet z całych jaj Omlet z białek
Białko 26,1 g 22,1 g
Węglowodany  8 g 8 g
Tłuszcz 21,3 g  3,3 g
Wartość energetyczna   323 kcal   149 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Trening na czczo

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0