
Pochodzący z Ameryki Północnej topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym i do złudzenia przypominający korzeń imbiru znany jest w Polsce od pierwszej połowy XVIII wieku. Już wtedy zwracano uwagę nie tylko na jego ciekawy smak, ale przede wszystkim szereg pozytywnych właściwości.
Prozdrowotne właściwości topinamburu
Nie sposób nie zwrócić uwagi na liczne i bardzo cenne właściwości topinamburu. Polecany jest on osobom cierpiącym na cukrzycę typu drugiego, a to ze względu na dużą zawartość inuliny, czyli substancji usprawniającej normalizowanie glikemii. Co więcej, ten sam składnik pomaga także w obniżeniu „złego” cholesterolu LDL i dzięki temu zapobiega miażdżycy.
Ta najważniejsza dla człowieka substancja zawarta w topinamburze, czyli inulina ma także zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit, a dzięki temu znacząco poprawia trawienie. Badania potwierdzają także przeciwnowotworowe właściwości topinamburu. Topinambur jest rośliną bardzo bogatą w liczne witaminy i minerały, z których każdy korzystnie wpływa na pracę organizmu. Witaminy z grupy B, których w tej roślinie jest wiele pomagają w pracy układu nerwowego. Poza nimi znajdziemy w topinamburze witaminę C, A, mnóstwo wapnia, magnezu i innych minerałów.
Uprawa topinamburu w polskich warunkach
Choć wydaje się egzotyczny, topinambur to roślina bardzo łatwa w uprawie. Nie dość, że jest stosunkowo niewymagający, to jeszcze daje bardzo obfite plony. Nie wymaga zbyt wiele miejsca ani jakiejś bardzo specjalistycznej wiedzy. Uprawa topinamburu przebiega bardzo prosto. Można ją prowadzić zarówno w gruncie, jak i w donicy. W Polsce bulwy sadzi się w marcu lub kwietniu. Rośliny rosną bardzo szybko, a w okolicach lipca lub sierpnia wymagają podpórek w postaci tyczek.
Jesienią, kiedy liście zaczynają żółknąć, pędy się obcina, a bulwy topinamburu wykopuje. Efektywna uprawa topinamburu nie przysparza zbyt wielu problemów. Roślina ta wymaga podlewania tylko w czasie suszy. Przy niedużym wkładzie daje bardzo dobre i bogate plony.
Cena topinamburu w Polsce
Topinambur to roślina bardzo łatwo dostępna. Można ją kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale często także na lokalnych rynkach i targowiskach. Cena topinamburu w tych miejscach może być jednak różna. W sklepach internetowych zapłacimy od 10 zł za kilogram tej rośliny. Na rynkach czy w stacjonarnych sklepach cena topinamburu jest jednak nieco wyższa i oscyluje nawet w okolicach 25 zł za kilogram.
Przepisy z topinamburu – przykłady
Bardzo prostym w przygotowaniu i jednocześnie ciekawym daniem może być sałatka z topinamburu z parmezanem. Do jej przygotowania potrzebne będą:
– 4 bulwy topinamburu,
– 2 ząbki czosnku,
– łyżka parmezanu,
– odrobina świeżej kolendry,
– pół małej cebulki,
– oliwa z oliwek,
– sól i pieprz do smaku.
Bulwy topinamburu należy pokroić w cienkie plastry, ale nie trzeba obierać ich ze skóry. Czosnek i cebulkę drobno posiekać, a następnie wymieszać wszystkie składniki.
Rozgrzewający zupa krem z topinamburu – przepis
Bardzo dobrym pomysłem na chłodne wieczory może być zupa – krem z topinamburu z dodatkiem boczku i żółtego sera. Do jej wykonania potrzebne będą:
– 1 kg topinamburu,
– 4 plastry boczku,
– 1 cebula,
– 1 l bulionu warzywnego lub innego,
– 1 szklanka kremówki,
– odrobina żółtego sera,
– sól i pieprz do smaku.
Topinambur należy ugotować do miękkości w bulionie z dodatkiem soli i pieprzu. Boczek i cebulę podsmażyć na patelni. Ugotowany topinambur zmiksować i dodać do niego cebulę z boczkiem. Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku. To wszystko – krem z topinamburu gotowy!
Ewelina Bogusz