Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Stewia – słodka alternatywa dla cukru

stewia

Stewia to rosnąca w Ameryce Południowej wieloletnia roślina. Jej wysokość dochodzi do ok 1m, a liście osiągają długości. Stewia posiada ponad dwieście odmian. Jedna z nich Stevia rebaudiana ma wyjątkowe właściwości, znane od ponad 1500 lat wśród lokalnych Indian, a XX wieku spopularyzowane także w Europie. Otóż liście tej odmiany stewii zawierają około 10% glikozydów stewiolowych, które są około 300 razy słodsze od popularnej sacharozy pochodzącej z buraków. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Podkreślenia jednak wymaga fakt, że stewia nie smakuje identycznie jak cukier. Jej słodycz jest wyczuwana nieco później i trwa dłużej. Ta różnica jednak nie stoi na przeszkodzie w zdobywaniu coraz większej rzeszy smakoszy.

Stewia a odchudzanie

Stewia, w przeciwieństwie do klasycznego cukru, nie zawiera kalorii. Może być więc jego zamiennikiem w dietach odchudzających. Ważną zaletą stewii jest również to, że po jej spożyciu nie ulega podniesieniu poziom glukozy we krwi, a zatem mogą ją spożywać osoby chore na fenyloketonurię oraz cukrzycę, nie prowadzi do odkładania się cukru we krwi i wpływa pozytywnie na ograniczenie chorób cywilizacyjnych. Na tym jednak nie koniec. Zostały również przeprowadzone badania, które udowadniają dobroczynny wpływ stewii w walce z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą typu 2. Nie powoduje też próchnicy ponieważ nie jest cukrem, natomiast wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Stewia została oficjalnie dopuszczona do sprzedaży w Unii Europejskiej 11 listopada 2011. Wcześniej podejrzewano, ze glikozydy stewiolowe mogą być rakotwórcze i mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po przebadaniu uznał, że jej stosowanie jest bezpieczne. Stewia została za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ze względu na ryzyko przedawkowania, ustalono dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 4mg/kg mc.

Zastosowanie stewii

Świeże liście stewii mogą być dodawane do sałatek. Nadaje się ona również do słodzenia kawy, herbaty innych napojów, soków, przetworów owocowych i deserów. Najczęściej można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych lub internetowych w postaci sproszkowanych suszonych liści, skoncentrowanych wyciągów w proszku, tabletkach lub w płynie. Można również spróbować samemu wyhodować stewię w doniczce lub w ogródku, choć nie jest to łatwe, zwłaszcza korzystając z nasionek, kupionych w internecie.

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na to, że stewia nie jest najlepszym dodatkiem do klasycznych ciast. Nie zachowuje się jak cukier, nie karmelizuje się, nie dodaje kruchości ciastkom i nie jest pożywką dla drożdży. Słodzik stewiowy może być wykorzystany do pieczenia ciast, które nie wymagają wysokiej temperatury, tj. do 200st. Celsjusza. Stosując stewię należy więc zwrócić uwagę na przepis i proporcje.

Pewne kontrowersje może również budzić cena preparatu zawierającego stewię. Jest ona bowiem dużo wyższa od cukru. Nie należy się tym jednak sugerować, biorąc pod uwagę jej wydajność w stosunku do cukru. Warto zatem rozważyć zastąpienie łyżeczki cukru do herbaty jedną kroplą ekstraktu ze stewii.


Aleksandra Kik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Stewia – słodka alternatywa dla cukru

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0