Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Śniadanie – dlaczego warto je jeść?

śniadanie

Od dzieciństwa utkwiły nam w pamięci słowa mamy, babci: „dziecko zjedz śniadanie”, „wnusiu kochany, bez śniadania nie wychodź do szkoły”. Te mądre sentencje trzeba nam zachować w pamięci nie tylko dla naszych dzieci i wnuków, ale także dla siebie, bo ten posiłek decyduje o jakości naszego dnia oraz tym jak organizm będzie pracował.  Artykuł przedstawi argumenty za tym posiłkiem i przekrojowo najpopularniejsze składniki zdrowego śniadania. Pamiętajmy również popularne przysłowie: „śniadanie zjedz jak król, obiad jak mieszczanin, kolację jak żebrak”. Ta maksyma definiuje całą istotę spożywania pełnowartościowego śniadania.

Śniadanie – posiłek podstawowy w naszym menu

  • dodaje energii na cały dzień,
  • wspiera w procesie odchudzania; na początku może to stwierdzenie wydać się nam śmieszne, ale tak naukowcy udowodnili, że brak śniadania powoduje u osób odchudzających się spożywanie trzy razy więcej kalorii niż ma sam posiłek śniadaniowy,
  • brak śniadania zwiększa ryzyko zachorowania na wrzody żołądka, ponieważ rano odbywa się nasilone wydzielanie kwasów żołądkowych,
  • wpływa pozytywnie na naszą koncentrację i pamięć,
  • ostatni argument uwieńczający te dowodowe zdrowotne teorie to fakt, iż śniadanie wpływa na nasz dobry nastrój

Przed śniadaniem

Bardzo ważnym nawykiem zalecanym przez dietetyków. jest picie zaraz po przebudzeniu na czczo szklanki wody, najlepiej przegotowanej. Ma ona podobno więcej minerałów niż ta ze sklepowej półki. Nasz organizm jest odwodniony i nawilżenie tkanek, mięśni jak i naszego mózgu to podstawa. Do tego warto dodać kilka kropel soku z cytryny – owoc ten ma właściwości oczyszczające, a taka mikstura zapewnia szybki przypływ energii.

Śniadanie ale jakie i co ?…

Przede wszystkim pamiętajmy, że śniadanie powinniśmy spożyć po maksymalnie 30 minutach po przebudzeniu. Najbardziej błędne myślenie, to to że pączek i kawa lub duży baton to pełnowartościowy posiłek, ponieważ podnosi nam poziom glukozy w organiźmie. Niestety to błędne koło, ponieważ taka szybka przekąska zawiera tylko mnóstwo tłuszczu i węglowodanów prostych. Szybki naszym zdaniem dobry „ekspresik’’ żywieniowy niestety w niedługim czasie przekształci się, będzie strawiony i spowoduje osłabienie i senność. Dlatego to nie jest dobry pomysł na energię na resztę dnia.

Najlepsze składniki śniadania to…

Płatki owsiane z pełnego ziarna pszenicy to pierwszy bardzo ważny składnik śniadania idealnego. Jest źródłem błonnika, które jako węglowodany złożone dostarcza mnóstwo energii i wpływa pozytywnie na nasze jelita, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Warto dodać pestki nasion, suszone owoce, orzechy. Oba składniki połączmy z  mlekiem, może być to jogurt lub kefir .

Ważnym elementem śniadania są owoce. W postaci soku lub kawałków w musli, a także spożywane samodzielnie. Najzdrowsze bo zawierające duże ilości potasu i magnezu wpływające na nasze intelektualne siły są jabłka, banany, grapefruity. Dodatkową ich zaletą jest wysoka zawartość wit C, która chroni przed skutkami stresu i wzmacnia odporność. Jeżeli nie jesteśmy fanami musli i owoców doskonałym zamiennikiem tego zestawu są bułeczki pełnoziarniste z twarożkiem, które są także wysokobłonnikowym składnikiem, a połączone z twarożkiem są formą wysokowartościowego białka. Chuda wędlina, do tego pomidor, ogórek jako uzupełnienie diety w warzywa. Przecież każdy z nas wie, że warzywa należy jeść 5 razy dziennie!

Nie oszukujmy się, że ciężko w biegu dnia tą zasadę do stosować, dlatego warto chociaż podczas śniadaniu starać się uzupełnić dietę w warzywa. Nasze śniadanie powinno także zawierać bardzo ważne dla naszego krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawierają w największej ilości ryby, oleje roślinne. Oczywiście na koniec zostawiłam sobie potrawę, którą dość często spożywamy z rana i rzeczywiście to bardzo zdrowy element śniadania – jajecznica. Jest to najbardziej pełnowartościowe źródło wysokowartościowego białka, dającego siłę naszym mięśniom  i wzmacniającego nasz umysł i koncentrację.

Jeżeli nasz mix troszeczkę zakręcił Wam w głowach i dalej nie wiecie jak skomponować zdrowe i dające energię zestawy śniadaniowo, to poniżej podajemy kilka propozycji:

  1. Musli z owocami, orzeszkami i jogurtem naturalnym
  2. Owsianka z dodatkiem płatków czekoladowych
  3. Kasza manna z owocami
  4. Razowe tosty z cynamonem i twarożkiem
  5. Bułka grahamka z polędwicą chudą drobiową i pomidor
  6. Jajecznica z pomidorami i pieczarkami, chleb żytni

Pamiętajcie, że możecie łączyć i komponować elementy jadłospisu tak jak lubicie. Życząc smacznego, zachęcam Was do napisania w komentarzach waszych autorskich propozycji – co zdrowego i w jakich zestawach znajduje się z rana na waszych stołach.


Bernardeta Nosek

2 komentarze
  1. Kamil napisał(a):

    Zdecydowanie omlet z płatków owsianych 🙂 Mogę jeść codziennie, za każdym razem w innej wariacji 😉

  2. Sarkazm przy kawie napisał(a):

    Najgorsze jest to, że czasem nawet jak jest czas, to rano mam niezbyt duży apetyt. W przeciwieństwie do wieczora 🙂 Pewnie kwestia „przestawienia” się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Śniadanie – dlaczego warto je jeść?

Artykuł przeczytasz w: 3 min
2