
Dieta bezglutenowa stanowi konieczność dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą wykluczyć to konkretne białko ze swojej diety. W grupie tej znajdują się chorzy na celiakię oraz zmagający się z nietolerancjami pokarmowymi. Na szczęście mamy już za sobą czasy, gdy takie obostrzenia żywieniowe wiązały się z koniecznością rezygnacji z wielu kulinarnych przyjemności. Zamienniki mąki pszennej i inne produkty bezglutenowe są dostępne nierzadko nawet w osiedlowych sklepikach. Zapraszamy do przetestowania przepisów na smaczne i kruche ciastka bezglutenowe.
1. Kruche ciastka bezglutenowe – składniki
2. Jak zrobić ciastka bez glutenu?
3. Z jakiej mąki zrobić ciastka w diecie bezglutenowej?
Oczywiście, to tylko kilka propozycji na bezglutenowe ciasteczka i przekąski – możliwych pomysłów jest znacznie więcej. Można także posiłkować się bezpiecznymi gotowymi produktami dla cierpiących na nietolerancję glutenu, na przykład takimi ciastkami: https://bezglutenowyhert.pl/ciastka-kruche-bezglutenowe.
Kruche ciastka bezglutenowe – przepis podstawowy
Zacznijmy od podstawowego przepisu na kruche ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki jaglanej i mąki ryżowej. Do ich przygotowania potrzebne będą:
- 10 dag mąki jaglanej
- 10 dag mąki ryżowej
- 7,5 dag cukru
- 2 dag skrobi kukurydzianej (lub mąka ziemniaczana)
- 4 dag proszku budyniowego waniliowego bez dodatku cukru
- 12,5 dag masła
- 1 jajko
Jak zrobić ciastka bez glutenu?
Aby przygotować te ciasteczka bezglutenowe, wystarczy połączyć budyń w proszku, skrobię, oba rodzaje mąki i cukier. Dodajemy zimne, pokrojone na małe kawałki masło oraz jajko, a później zagniatamy ręcznie lub robotem na ciasto. Gdy uformuje się kula, zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie blat posypać grubo bezglutenową mąką, na przykład mąką ryżową. Przełożyć schłodzone ciasto, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu i przestudzeniu dekorować, na przykład czekoladą.
Z jakiej mąki zrobić ciastka w diecie bezglutenowej?
Powyższy przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając smak budyniu lub dodając inne składniki, jak choćby kakao czy kawę. Zmieniać można też rodzaj mąki. W wypiekach bezglutenowych można skorzystać między innymi z mąki kukurydzianej, mąki migdałowej czy mąki migdałowej. Można także mieszać kilka typów mąk.