Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Sezon na mrożone kawy czas zacząć!

kawa mrożona

Upragniona wiosna nadchodzi wielkimi krokami. Już teraz w powietrzu można odczuć, że nadchodzą zmiany… Warto zatem dokonać zmian także w kuchni i następnym razem, gdy zapragniemy napić się pysznej kawy, może postawić na kawę mrożoną? Zdecydowanie nadszedł już czas na to, aby rozpocząć sezon na mrożone kawy!

Dobrze jest przetestować przynajmniej kilka ciekawych przepisów, aby później, gdy nadejdą ogromne upały, móc raczyć pyszną, orzeźwiającą kawą bliskich i oczywiście siebie (więcej informacji i przepisów na kawę znajdziesz na https://przepisynakawe.pl/). Przedstawiamy zaledwie kilka spośród bardzo wielu inspirujących przepisów na doskonałą kawę mrożoną. Zachęcamy także do samodzielnego eksperymentowania!

Mrożona kawa brzoskwiniowa

Kiedy nadchodzi wiosna i wszystko wokół kwitnie, jakoś tak naturalnie mamy ochotę na pyszne, soczyste owoce. Poniżej genialny przepis na pyszną kawę z brzoskwiniową nutką.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wody
  • szklanka soku z brzoskwini
  • bita śmietana
  • plasterek pomarańczy do dekoracji

Najpierw przygotowujemy brzoskwiniowe kostki lodu. W tym celu do foremek na lód wlewamy sok z brzoskwini i zamrażamy. Kiedy kostki są już gotowe, wsypujemy je do shakera. Jeśli nie posiadamy, możemy wykorzystać nawet słoik z przykrywką. Dolewamy do owocowego lodu wcześniej przygotowaną, wystudzoną kawę, zamykamy shaker lub też zakręcamy przykrywkę i mocno kilkakrotnie potrząsamy. Przelewamy napój do przezroczystej szklanki i zdobimy wierzch bitą śmietaną oraz plasterkiem pomarańczy. Gotowe!

Kawa mrożona z sorbetem malinowym

Maliny to fantastyczne owoce, które nadają się do zjedzenia dosłownie pod każdą postacią – świeże, w cieście, konfiturze czy w… sorbecie! Łącząc ten ostatni z kawą, można uzyskać naprawdę niesamowity efekt!

Składniki:

Kawa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki wody

Sorbet malinowy:

  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka wody
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • listki mięty do dekoracji

Najpierw przygotowujemy sorbet. Łączymy mleko z bitą śmietaną i ubijamy. Umyte, osuszone maliny miksujemy i przecieramy przez sitko. Gotujemy wodę, dodajemy cukier i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści, odkładamy do wystudzenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy mus malinowy, bitą śmietanę oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do zamrażarki na około dwie godziny (średnio co 20-30 minut mieszamy).

Przygotowujemy mocną kawę (2 łyżeczki kawy + ¼ szklanki letniej wody). Wyciągamy sorbet i zalewamy go kawą, miksujemy. Przelewamy do szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty.

Mrożona kawa jabłkowa

Jabłka to kolejne bardzo popularne i smaczne owoce. Ich smak w połączeniu z aromatyczną kawą jest wprost nieziemski. Kawa jabłkowa nie tylko cudownie smakuje, ale też prezentuje się bardzo dobrze! Dlaczego? Oto przepis:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¾ szklanki wody
  • cukier do smaku
  • syrop jabłkowy
  • bita śmietana

Zalewamy kawę zimną wodą, jeśli lubimy, możemy ją nieco posłodzić. Przelewamy do naczynia, które wkładamy do zamrażarki – może to być na przykład foremka do lodu czy plastikowy pojemniczek. Kiedy kawa jest zamrożona, kruszymy ją w blenderze. Jeśli nie posiadamy, możemy przełożyć ją do woreczka, owinąć woreczek ścierką i potłuc przykładowo tłuczkiem do mięsa. Wlewamy do szklanki odrobinę syropu jabłkowego i dodajemy „potłuczoną” kawę.

Jeśli chodzi o dekorację, możemy wykonać ją na dwa sposoby. Dekorujemy wierzch kawy bitą śmietaną i oprószamy cynamonem lub też jeszcze przed wlaniem syropu moczymy brzegi szklanki w syropie i obtaczamy w posypce do kawy (doskonale będzie tu pasować jabłkowo-cytrynowa).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sezon na mrożone kawy czas zacząć!

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0