Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Sekrety kuchni brazylijskiej

kuchnia brazylijska

Rynek gastronomiczny w Polsce zdominowany jest przez kuchnię śródziemnomorską, azjatycką, francuską, czy polską. Niewielu z nas zna natomiast jedną z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie – przepyszną kuchnię brazylijską. Jakie składniki i dania w niej dominują, oraz jak jakie są jej korzenie?

Brazylijskie smaki

Portal kulinarny NaWidelcu.pl od lat przygląda się trendom i preferencjom kulinarnym w Polsce – a te często dotyczą mięs, wyrazistych smaków, dużych porcji i grillowania. Wszystkie te elementy łączy w sobie właśnie kuchnia brazylijska. Opiera się ona na obfitych posiłkach złożonych z różnych rodzajów mięs i przeważnie pikantnych sosów. Samo mięso przed przyrządzeniem jest najczęściej marynowane, aby zyskać odpowiednią kruchość i smak. Formy podania są różne, jednak jedną z najpopularniejszych jest gulasz i inne dania “z gara”, w których miesza się najróżniejsze składniki. Do najbardziej charakterystycznych należy biały ryż “arroz”, mąka z manioku “farinha”, kurczak “frango”, czarna fasola “feijao” i olej palmowy “dende”. Brazylijczycy gustują również w rybach, owocach, orzechach i kuskusie.

Multikulturowe korzenie

Za różnorodnością i bogactwem kuchni brazylijskiej stoi prawdziwy tygiel narodowości i wpływów kulinarnych z całego świata. Podstawą do jej powstania była kultura indian, którzy stanowią rdzenną ludność tego kraju – to im zawdzięczamy kakao, a więc i czekoladę! Ta została skolonizowana przez Portugalczyków, którzy jako pierwsi europejczycy dotarli na terytorium współczesnej Brazylii, przynosząc ze sobą  swoją kulturę kulinarną. Kolejnym ważnym składnikiem tej kuchni stały się wpływy afrykańskie. Portugalczycy sprowadzali tysiące niewolników z czarnego lądu, a ci różnili się pod względem smaku i nawyków żywieniowych. Przez następne stulecia w Brazylii pojawili się również imigranci z Libanu, Włoch, Hiszpanii, a nawet Japonii! Wszystko to spowodowało, że dzisiejsza kuchnia brazylijska jest prawdziwą mieszanką dań i smaków.

Najpopularniejsze dania

Najbardziej znanym i lubianym daniem w całej Brazylii jest feijoada, czyli specyficzny gulasz z czarnej, brązowej, lub czerwonej fasoli. Za przodka tego dania uważa się tradycyjne portugalskie posiłki z fasoli i wieprzowiny, oraz hiszpański i francuski gulasz. Feijoada składa się najczęściej z suszonego mięsa, krewetek, wędzonej kiełbasy, cebuli, podrobów wieprzowych i wielu przypraw, w tym goździków, liści laurowych i pieprzu. Danie to podawane jest z ryżem lub zasmażaną mąką z manioku, oraz pikantnym sosem pieprzowym. Równie popularna jest vatapa, będąca przykładem silnych wpływów afrykańskich. To charakterystyczne purée z suszonych i świeżych raków (lub krewetek), kawałków ryb, chleba i orzechów (nerkowca i ziemnych). Do tego dodaje się także olej palmowy, pomidory, fasolę i mleko kokosowe, a całość doprawia się imbirem, pietruszką i kolendrą. Vatapa jest częstym składnikiem brazylijskiego fastfoodu – acarajé, tj. ciasta z rozgniecionym fasolnikiem.

Odkrywanie brazylijskiej kuchni to niezwykła przygoda i podróż po wielu zakątkach świata. Można zaryzykować stwierdzenie, że nie ma drugiej kuchni na świecie, która w taki sposób stanowiłaby odzwierciedlenie historii danego regionu i jego mieszkańców. Warto spróbować tamtejszych smaków i przekonać się, jak wspaniałe może być połączenie wielu wpływów i pozornie niepasujących do siebie składników!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sekrety kuchni brazylijskiej

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0