Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Rukola – jak ją wykorzystać w kuchni?

rukola

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się w Polsce bardzo dużą popularnością. Polacy chętnie odwiedzają włoskie i greckie restauracje. Co więcej, coraz chętniej przygotowują tradycyjne dania z tego regionu we własnych domach. To zainteresowanie spowodowało, że do sprzedaży trafiło sporo produktów typowych dla kuchni z tej części Europy, m.in. bogata w witaminy i mikroelementy rukola.

Właściwości odżywcze rukoli

Rukola, nazywana inaczej rokiettą siewną, to dziko rosnąca roślina, która w Europie porasta głównie rejon basenu Morza Śródziemnego. W branży spożywczej wykorzystuje się przede wszystkim jej młode listki. Oprócz walorów smakowych, które sprawiają, że ma ona szerokie zastosowanie w kulinariach, rukola charakteryzuje się zawartością witamin i cennych dla organizmu składników odżywczych. Po pierwsze, liście rukoli zawierają witaminę C, która ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Po drugie, pojawia się w nich witamina K, która wspomaga krzepnięcie krwi oraz chroni kości przed złamaniami i schorzeniami takimi jak osteoporoza. Po trzecie, w liściach rukoli jest białko – cenne dla organizmu źródło energii.

Dania z rukolą

Ze względu na specyficzny smak, rukola wykorzystywana jest głównie jako składnik dań kuchni śródziemnomorskich. Podobnie jak z przysmakami serwowanymi w takich lokalach jak http://www.estella.pl, rukola świetnie komponuje się z pizzą na cienkim cieście. Zwłaszcza w wersji podawanej z różnego rodzaju oliwami z oliwek. Liście tej rośliny pasują też do carpaccio z szynką parmeńską czy łososiem oraz do lekkich sałatek (są fantastyczną alternatywą dla roszponki czy sałaty). Rukola często wykorzystywana jest również do przyrządzania lekkiego spaghetti lub jako element kanapek, zwłaszcza tych z dodatkiem pomidorów, awokado i bazyliowego pesto.

Przechowywanie rukoli

Choć rukola cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na swój smak i możliwość wykorzystania jej jako dodatek do wielu dań, ma jedną wadę – krótki termin przydatności. Liście dość szybko więdną, dlatego kluczowe znaczenie ma już ich wybór oraz odpowiednie przechowywanie. Wysokiej jakości rukola powinna być intensywnie zielona i świeża. W Polsce przysmak ten najczęściej sprzedawany jest na plastikowych tackach, dlatego koniecznie trzeba przyjrzeć się dokładnie całemu opakowaniu. Ważne, by od razu po kupieniu dokładnie ją umyć w zimnej wodzie i odciąć ogonki – podobnie jak w przypadku roszponki, to one najczęściej gniją. Po wysuszeniu należy przechowywać rukolę w lodówce, z tym że termin jej przydatności to maksymalnie 2 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rukola – jak ją wykorzystać w kuchni?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0