
Jest to probiotyk z rodzaju Lactobacillus. Należy on do bakterii kwasu mlekowego, które są mikroorganizmami o bardzo zróżnicowanej morfologii. Można je znaleźć w żywności pochodzenia roślinnego, sfermentowanych produktach mlecznych oraz w ludzkim przewodzie pokarmowym. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób działa ten probiotyk i jakie korzyści przynosi jego suplementacja, przeczytaj poniższy artykuł.
Lactobacillus rhamnosus – działanie
Jednym z przedstawicieli omawianej rodziny, jest lactobacillus rhamnosus GG (LGG). LGG oznacza, że jest to Gram-dodatnia pałeczka, wchodząca w skład naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Wyizolowano ją po raz pierwszy w 1983 roku, z przewodu pokarmowego zdrowej osoby. Skrót GG utworzono od nazwisk odkrywców tej bakterii, czyli Sherwooda Gorbacha i Barry’ego Goldina. Przez tyle lat od momentu jej odkrycia, lactobacillus rhamnosus stała się jednym z najlepiej przebadanych probiotyków, który stosuje się jako dodatek do produktów spożywczych i suplementów diety. Działa korzystnie m.in. na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. Lactobacillus rhamnosus jest skuteczna w przypadku:
- wspierania układu odpornościowego,
- leczenia ostrej biegunki infekcyjnej,
- profilaktyki i leczenia biegunki występującej przy braniu antybiotyków,
- obniżania reakcji alergicznych,
- zapobiegania i leczenia zaburzeń funkcji jelit,
- zapobiegania atopowemu zapaleniu skóry (AZS).
Najważniejszą zaletą omawianego probiotyku jest jego silne działanie antagonistyczne do patogenów chorobotwórczych. W jaki sposób do tego dochodzi? Lactobacillus rhamnosus obniża pH środowiska, w którym przebywa poprzez wytwarzanie kwasów organicznych oraz enzymów i bakteriocyn.
Korzyści z suplementacji probiotyku
Lactobacillus rhamnosus jest szczepem, który został przebadany najdokładniej, w związku z tym staje się coraz częściej stosowaną terapią zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce wielu dolegliwości. Korzyści, jakie wynikają z suplementacji tej bakterii to m.in.:
- Pozytywny wpływ na układ pokarmowy – L. rhamnosus jest często stosowany do zapobiegania i leczenia infekcji żołądkowych. Może znacząco skrócić czas biegunki, szczególnie u dzieci.
- Pomaga w redukcji masy ciała – zmniejsza tkankę tłuszczową i stężenie leptyny we krwi.
- Pozytywny wpływ u chorych na cukrzycę – L. rhamnosus działa przeciwcukrzycowo oraz antyhiperglikemiczne. Ponadto poprawia tolerancję glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę.
- Działa korzystnie na wątrobę – u dzieci z otyłością i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby przywrócił prawidłową czynność wątroby. Chroni również ten narząd przed negatywnymi skutkami alkoholu.
- Wzmacnia odporność – w badaniu na modelu zwierzęcym omawiany probiotyk, aktywował humoralną i komórkową odpowiedź immunologiczną.
Skuteczność i pozytywne działanie Lactobacillus rhamnosus zostało udowodnione licznymi i dobrze przeprowadzonymi badaniami. Dodatkowo warto zauważyć, że jest to jeden z najbezpieczniejszych szczepów bakterii i jego stosowanie nie wiąże się z niechcianymi efektami czy nietolerancjami.