Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Prawdziwe włoskie espresso w zaciszu własnego domu

kawa

W dzisiejszych czasach nie trzeba już wybierać się do Włoch, by skosztować prawdziwego, włoskiego espresso. Ba, nie trzeba nawet wychodzić z domu. Wystarczy odpowiednie urządzenie oraz odrobina wiedzy i już jesteśmy gotowi, by wyczarować małą czarną w prawdziwie włoskim stylu. Jak to zrobić? O tym opowiadamy poniżej…

Czasy, kiedy w Polsce zaparzenie kawy ograniczało się do zalania jej wrzątkiem, bezpowrotnie odeszły do lamusa. Dziś Polacy są znacznie bardziej wymagający i oczekują aromatycznego, smacznego napoju, nie gorszego od tego, jaki serwuje się w dobrej, włoskiej kawiarni. Nie są to oczekiwania, którym nie można byłoby sprostać w warunkach domowych. Dowodzi tego fakt, że taką właśnie kawę zaparza się niemal codziennie w każdym włoskim domu. Jak to zrobić? Wystarczy niewielki dzbanek nazywany kawiarką. Do jego użytkowania przekonuje się również coraz więcej Polaków.

Krótko o historii kawiarki

Kawiarka to niewielki dzbanek wykonany ze stali lub aluminium, który pozwala na szybkie i proste przygotowanie aromatycznej, intensywnej kawy o niepowtarzalnym smaku. Jej oryginalna nazwa to moka, choć niekiedy nazywana jest także kafetierką lub czajniczkiem moka.

Historia kawiarki rozpoczęła się we Włoszech w 1918 roku. Alfonso Bialetti, tamtejszy właściciel fabryki maszyn zapragnął stworzyć urządzenie, które pozwoliłoby na zaparzenie aromatycznej kawy na miarę tej, jaką serwowano wówczas we włoskich kawiarniach. Przygotowywano ją przy pomocy ekspresów parowych. Jednak z racji tego, że rozmiar ekspresów nie pozwał na ich wykorzystanie w warunkach domowych, postawiono na niewielkie urządzenia, które działałyby na podobnej zasadzie, co ekspresy. W założeniu zaparzacze do kawy miały być dostępne dla każdej włoskiej rodziny i stać się niezbędnym przedmiotem codziennego użytku. Lata pracy nad wynalazkiem uwieńczone zostały w 1933 roku, kiedy to opatentowano kawiarkę. Wynalazcą był pracujący dla firmy Alfonso Bialetti’ego Luigi De Ponti. Przełomowe odkrycie musiało jednak jeszcze poczekać. Produkcję na szeroką skalę rozpoczęto dopiero po zakończeniu II Wojny Światowej. Dziś moka cieszy się ogromną popularnością zarówno we Włoszech, jak i poza ich granicami. Jej charakterystyczny design zaznaczający się dzbankiem o kanciastym kształcie znany jest w całej Europie, a nawet poza nią. W Polsce można ją nabyć w sklepie internetowym akcesoria kuchenne DoGotowania.pl. Przy wyborze poleca się dopasować objętość dzbanka do ilości osób, dla jakiej serwowana będzie kawa.

Współczesne kawiarki

Pierwsze produkowane kawiarki to wykonane z aluminium, ośmiokątne dzbanki. Ich pierwotny wzór powszechny jest także i dzisiaj. Współcześnie spotkać można także kawiarki: stalowe, emaliowane oraz elektryczne.

Klasyczna moka zbudowana jest z trzech części: umieszczonego na samym dole zbiornika na wodę, leżącego na nim sitka na zmieloną kawę oraz znajdującego się na samej górze zbiornika, w którym zbiera się napar.

Aromatyczna, mocna kawa powstaje pod wpływem wytworzonego ciśnienia pary wodnej. Przy podgrzewaniu gorąca woda przedostaje się przez sitko z kawą, a powstały w efekcie napar wyrzucany jest do umieszczonego na samej górze zbiorniczka. W kawiarce wytwarzane jest ciśnienie ok. 1,5 bara, podczas gdy w ekspresach ciśnieniowych jest to 9 – 10 bar. Cały proces parzenia kawy jest prosty i krótkotrwały, ponieważ trwa zaledwie kilka, przeważnie 3 – 5 minut.

Kilka użytecznych porad

Aby zaparzony w kawiarce napój był smaczny i aromatyczny, a urządzenie służyło nam długo warto stosować się do kilku ważnych zasad:

  • Dolną część kawiarki wypełniamy wodą tylko do wysokości zaworka.
  • Kawa zaparzana w kawiarce powinna być średniej grubości. Jeśli będzie zmielona zbyt drobno powstanie gorzki i cierpki napój, jeśli zbyt grubo – kawa nie zaparzy się dobrze i powstanie zbyt słaby napój.
  • Zmielonej kawy nie należy ugniatać na sitku, a jej drobinki trzeba usunąć z brzegów naczynia.
  • Niektóre sklepy oferują kawy przeznaczone specjalnie do kawiarek. Można też mielić kawę samodzielnie, przy użyciu młynka, który pozwala na regulację grubości mielenia ziaren.
  • Przed zaparzeniem kawy należy zwrócić szczególną uwagę na dokładne dokręcenie wszystkich części moki oraz szczelne założenie uszczelek.
  • Uszczelki kawiarki zużywają się po ok. roku użytkowania. Po tym czasie należy wymienić je na nowe. Uszczelki można dokupić samodzielnie.
  • Przed rozpoczęciem procesu parzenia należy zwrócić uwagę na to, by uszczelka oraz brzegi naczynia były czyste i suche.

Któż z nas nie lubi aromatycznej, esencjonalnej kawy? Zwłaszcza jeśli jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku… Kawiarka to wspaniała alternatywa dla ekspresów ciśnieniowych. Jest niewielka, znacznie tańsza i pozwala cieszyć się smakiem włoskiego espresso już po paru minutach. Z kolei cappucino przygotować można dodając do espresso spienione mleko. Co ważne, kawa zaparzana w dzbankach typu moka nie zawiera szkodliwego dla żołądka osadu. Jej smakiem można cieszyć się każdego dnia we własnym domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prawdziwe włoskie espresso w zaciszu własnego domu

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0