Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Od palców po sztućce ze szlachetnej stali, czyli kultura jedzenia na świecie

jedzenie

Kultura to nie tylko ogólnie pojęta sztuka, muzyka, literatura. To także normy i obyczaje, które kształtowały się przez wieki. Miliardy ludzi na świecie, prawie 200 krajów od zimnych części globu, przez gorące dżungle: wszędzie ludzie zachowują się w sposób charakterystyczny dla swojego miejsca zamieszkania, czasami dla przybyszów dziwacznie i nietypowo. Kultura może wyrażać się w sposobie jedzenia oraz podawania posiłków. W różnych częściach naszego globu jada się nie tylko potrawy przyrządzanie w osobliwy sposób, ale także różnie przyrządzane. I co ciekawe, sztućców, tak popularnych przecież w Europie i nieodzownych w każdym polskim domu, używa mniejsza liczba mieszkańców ziemi.

Chińskie pałeczki

Tak, to właśnie pałeczkami je najwięcej ludzi na świecie. Zapewne dlatego, że Chiny, z których się ten zwyczaj wywodzi, są najludniejszym krajem i odcisnęły piętno także na swoich sąsiadach. Na całym Dalekim Wschodzie do jedzenia używa się dwóch oszlifowanych kawałków drewna. Pałeczki są proste, nieskomplikowane, a jednak jedzenie nimi dla Europejczyków bywa niezwykle trudne, chociaż coraz częściej sięgamy po nie jedząc dania kuchni orientalnej, zwłaszcza nudle i popularne sushi. Azjatycka filozofia żywienia nawołuje do jedzenia wolnego. A ponieważ używanie pałeczek wymaga wprawy i nie można nimi nabrać zbyt wielkich kęsów, sprzyjają one jedzeniu powolnemu i zdrowszemu jednocześnie. Pałeczki mogą mieć różne długości. Te najdłuższe służą do gotowania lub smażenia, a krótkie do jedzenia. Najczęściej powstają z drewna albo bambusa, są niezwykle tanie, nie przewodzą ciepła, chyba że zostały wykonane ze złota, srebra albo kości słoniowej – wtedy są dobrem luksusowym, zwykle jednak służącym do celów kolekcjonerskich.

Rękami najprościej

Chociaż w Europie zdarza nam się zajadać kurczaki przy pomocy samych rąk, to jednak jest to zwyczaj zarezerwowany jedynie dla niektórych przekąsek. Trudno byłoby zjeść w ten sposób obiad złożony z zupy, z ziemniakami puree czy z marchewką z groszkiem. Tymczasem w krajach afrykańskich jedzenie bez sztućców jest niezwykle popularne. Wiele dań podawanych jest w jednej, wspólnej misce, co pozwala zintegrować rodziny. Miska nie zawsze też trafia na stół, czasami kładziona jest na podłodze w domostwie albo na ziemi. Do nabierania kęsów, nie tylko zresztą w Afryce, ale także między innymi w Indiach, używa się tacy, liści bambusa, czy płaskiego, wypiekanego tylko z mąki i wody chleba. W wielu krajach muzułmańskich i buddyjskich nie używa się do jedzenia lewej ręki, która uznawana jest za nieczystą, bo służy przede wszystkim do utrzymywania higieny. Podczas posiłków nie wolno też dotykać czyjejś głowy, ponieważ jest ona (według wierzeń) siedliskiem duszy. Warto dodać, że dania do jedzenia palcami są często dosyć zwarte, połączone dzięki lepkiej kaszy, dlatego łatwo się je jada w ten właśnie sposób.

Niezastąpione sztućce

Dla przeciętnego Europejczyka (ale także wielu mieszkańców obu Ameryk) sztućce to najwygodniejsze narzędzie do spożywania posiłków. Od pokoleń do jedzenia używamy łyżek, widelców i noży, ale sztućce mają także wartość dekoracyjną. Pierwsze egzemplarze wykonywano z drewna – ogólnodostępnego materiału, który dawał się łatwo obrabiać. Metalowe zestawy sztućców były drogie i zarezerwowane tylko dla nielicznych. Dzisiaj są stosowane właściwie wszędzie: w domach, restauracjach, barach czy w fast foodach. Nie można sobie wyobrazić uroczystej kolacji bez idealnie dopasowanego zestawu, najlepiej takiego wykonanego ze stali. Jeśli w domu posiadamy jeszcze sztućce aluminiowe, które były niezwykle popularne w XX wieku, należy je wyrzucić. W badaniach, które przeprowadzono w latach 70-tych, wykazano, że osoby z chorobą Alzheimera miały podwyższony poziom aluminium w mózgu. Po dogłębnym zbadaniu wpływu aluminium na ludzkie zdrowie okazało się, że reaguje on z kwaśnymi i słonymi potrawami, a może przyczynić się do rozwoju chorób płuc, odkładać się w mózgu, może niekorzystnie wpływać na stan kości, wywołując zwapnienia.

Najbezpieczniejsze sztućce, a do tego niezwykle estetyczne, trwałe, neutralne w smaku i odporne na obciążenia oraz wielokrotne mycie, także w zmywarce, wyrabiane są ze stali szlachetnej. Przykładem mogą być sztućce Philipiak. Philipiak (przekonaj się sam http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo) wykorzystuje dodatek szlachetnych pierwiastków, dzięki którym sztućce nie rdzewieją. Ponadto są niezwykle estetyczne, co pozwala na korzystanie z nich nie tylko na co dzień, ale także przy okazji uroczystych kolacji, bankietów i świątecznych spotkań rodzinnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Od palców po sztućce ze szlachetnej stali, czyli kultura jedzenia na świecie

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0