
Spożywamy je codziennie. Jako jedyne z produktów jedzone do woli i w dużej ilości nie zagrażają naszemu zdrowiu i wzroście nadwagi. Owoce, bo to o nich mowa, to bogate kopalnie witamin i składników odżywczych.
Na rynku możemy przebierać i wybierać w owocach. Dzięki licznym degustacjom nasz organizm wybiera smaki owoców. Kwaśne, słodkie, gorzkie – jest ich tak dużo o wielu smakach, iż każdy znajdzie coś dla siebie. Ze względu na ekologię i morfologię owoce możemy podzielić na suche, w skład których wchodzą owoce pękające i niepękające, oraz na owoce soczyste (częściej wybierane).
Drugi podział decyduje o jadalności owoców. Wśród owoców jadalnych wyróżniamy drzewa owocowe tj. brzoskwinia, orzech włoski, wiśnia, czereśnia, jabłoń, gruszka, mango, grejpfrut, kiwi; krzewy owocowe: agrest, aronia, jeżyna, milina, borówka, porzeczka; byliny: ananas jadalny, banan, poziomka, truskawka.
Do owoców jadalnych należą owoce leśne słabo trujące tj. bez czarny, kruszyna pospolita, bez koralowy, jemioła pospolita, jałowiec pospolity; owoce leśne średnio trujące tj. bez hebd, bluszcz pospolity, czworolist pospolity, szakłak pospolity; owoce leśne silne trujące: konwalia majowa, pokrzyk wilcza jagoda, jałowiec sawina, trzmieliny.
Dzięki dużej zawartości makro i mikroelementów oraz witamin i składników odżywczych owoce zajmują ważne miejsce w życiu człowieka i wyborze odpowiedniej diety.
- Agrestdzięki dużej zawartości m.in. magnezu i wapnia pozytywnie wypływa na kości, zęby oraz procesy trawienne.
- Arbuz to natomiast bank witaminy C, żelaza i potasu. Ponadto zawiera związki biochemiczne, broniące komórki przed szkodliwymi cząsteczkami. Chroni organizm przed takimi chorobami jak zaćma, parkinsonizm, zapalenie oskrzeli i choroba wieńcowa.
- Cytrynajak wszyscy wiemy posiada ogromne pokłady witaminy C, chroniącej organizm przed przeziębieniami, grypami. Drugim owocem po cytrynie, zawierającym niemal tak samo dużo ilości witaminy C jest porzeczka.
- Osoby lubujące sięw śliwkachpowinny wiedzieć, iż nadmiar spożycia może doprowadzić do podwyższenia cukru w organizmie. Niegdyś medycyna naturalna stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach oraz do przeczyszczania organizmu.
- Żurawinato idealny owoc na rożnego rodzaju stany zapalne, koklusz, przeziębienia, choroby typu szkorbutowego oraz choroby układu moczowego.
- Maliny uwielbiane przez wszystkich regulują gospodarkę wodną organizmu. Idealna proporcja między zawartością kwasów i cukrów powoduje, iż możemy je spożywać do woli.