Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Olej kokosowy – naturalny kosmetyk do włosów, skóry i demakijażu

olej kokosowy

Olej kokosowy w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie, głównie dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, E, kwasu foliowego oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku.

Olej kokosowy jest tłuszczem pochodzenia roślinnego i otrzymuje się go poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze poniżej 23 stopni C olej ma postać stała i wygląda jak ścięte, twarde masło. Pod wpływem ciepła przekształca się w olej o kokosowym zapachu.

Rafinowany czy nierafinowany?

W sprzedaży dostępne są dwie postacie oleju kokosowego: rafinowana i nierafinowana. Olej nierafinowany jest wytwarzany na znacznie mniejszą skalę i uważany za cenny i wartościowy produkt. Rafinowany z kolei jest tańszy. Którą, wiec postać oleju wybrać i dlaczego?
Rafinowana postać oleju kokosowego jest odkwaszana, wybielana i pozbawiona kokosowego zapachu. Taki olej jest znacznie tańszy od nierafinowanego i jest polecany do celów kosmetycznych, m.in. jako kosmetyk do skóry, balsam do ciała, krem do rąk, błyszczyk do ust i odżywka do włosów
Do celów kulinarnych zaleca się olej kokosowy nierafinowany, ponieważ posiada wartości odżywcze, w tym witaminy i minerały. Charakteryzuje się przyjemnym, kokosowym aromatem i smakiem. Jest droższy od swojej rafinowanej postaci, ale też bardziej wartościowy.

Do włosów…

Od najdawniejszych czasów olej kokosowy jest stosowany do pielęgnacji włosów przez ludność zamieszkującą obszary, gdzie rosną palmy kokosowe. Są to przede wszystkim obszary położone na subkontynencie indyjskim, w tym takie kraje jak: Indonezja, Malezja, Birma, Filipiny i część Karaibów.
Olej kokosowy zawiera węglowodany, witaminy i minerały. W kosmetyce jest stosowany m.in. do pielęgnacji włosów, ponieważ chroni przed zniszczeniem, osłabieniem i wypadaniem.
Popularną metodą, wykorzystywaną w tradycyjnej medycynie Ajurwedy w celu ratowania wypadających włosów jest mieszanie oleju kokosowego z wodą wapienną lub z agrestem. W tym celu owoce agrestu gotuje się w oleju kokosowym, a wystudzoną mieszankę stosuje się bezpośrednio na głowę.
Olej kokosowy zatrzymuje nawilżenie włosów, zabezpiecza przed wysuszeniem i zapobiega łamliwości. Na rozdwajające końcówki stosuje się olej kokosowy z domieszką olejku migdałowego.

Do skóry…

Olej kokosowy stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka. Działa nawilżająco na suchą skórę, zwłaszcza w miejscach gdzie najczęściej jest ona sucha: na dłoniach, klanach i łokciach.
Olej kokosowy zawiera antyutleniacze. Mają one za zadanie zwalczać wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Olej kokosowy jest używany do kąpieli, zamiast olejku lub emulsji. Kobiety w ciąży używają go do masażu stref narażonych na rozstępy, takich jak uda, biodra, pośladki, piersi i brzuch. Miejscowo stosuje sie go na wypryski i krosty oraz do ochrony skóry twarzy przed wyjściem w mroźny dzień.

Do demakijażu…

Dlaczego olej kokosowy jest tak dobry do demakijażu oczu? Ponieważ z powodzeniem zastępuje płyn i można nim zmywać nawet wodoodporny makijaż.
Jak używać oleju kokosowego do demakijażu? Nałóż niewielką ilość oleju na wacik zwilżony ciepłą wodą. Olej zacznie się rozpuszczać. Wtedy zmyj makijaż, uważając, by olej nie dostał się do oczu, ponieważ może podrażnić spojówki (Wszystkie produkty oprócz soli fizjologicznej tak działają).

Olej kokosowy to uniwersalny kosmetyk. W ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Być może dlatego, że na poważnie wzięliśmy sobie to serca starą zasadę, że najlepsze kosmetyki to te, które można zjeść…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Olej kokosowy – naturalny kosmetyk do włosów, skóry i demakijażu

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0