
Klasyczna polska dieta, którą większość z nas próbuje stosować jako pierwszy sposób na odchudzanie, dieta głodowa, bardzo rzadko przynosi odpowiednie rezultaty. Słynna dieta „głodówka” ma bowiem to do siebie, że działa przeciwko jednemu z naszych najważniejszych instynktów, czyli zaspokajania głodu. Jest to dla nas imperatyw ewolucyjny, ponieważ w naturalnym środowisku człowiek poświęca większość swojego czasu na poszukiwanie pożywienia. Jeśli po prostu odstawimy jedzenie, będziemy się nie tylko źle czuli, ale nasz organizm dodatkowo przestawi się na tryb oszczędzania energii, co już całkowicie storpeduje wszystkie nasze wysiłki. Na diecie „głodówkowej” uwidaczniają się wszystkie negatywne zjawiska związane z odchudzaniem, a w zasadzie nie pojawiają się żadne elementy pozytywne.
Jeść, ale z głową
Powinno się z miejsca odrzucać wszystkie diety zakładające, że nie będziemy jedli albo będziemy jeść bardzo mało. Są one zwyczajnie nieskuteczne i nie ma tutaj znaczenia, jak silna jest nasza „silna wola”. W czasie skutecznego odchudzania trzeba postawić na odpowiednie składniki pokarmowe, ale trzeba też pamiętać, że muszą one być podawane w odpowiednich ilościach. To jest jedna z największych pułapek wszystkich mądrych, dobrze przemyślanych diet. Jeśli jemy coś złego, tyjemy. Jeśli jemy coś dobrego, nie tyjemy. W rzeczywistości jednak dużo dobrej rzeczy to też dużo kalorii i przesadzając ze zdrowymi rzeczami utyjemy dokładnie tak samo, jakbyśmy jedli niewiele rzeczy zlej jakości.
Woda
Przy omawianiu rzeczy zdrowych i ważnych dla odchudzania, woda musi zawsze zajmować pierwsze miejsce. Związane jest to z szeregiem różnych aspektów praktycznych, ale najważniejsze z nich są dwa. Pierwszy to po prostu wypełnienie. Jeśli przed posiłkiem wypijemy szklankę wody, zmniejszy ona pojemność naszego żołądka i chociaż nie poczujemy przez to sytości (za to odpowiedzialny jest zupełnie inny mechanizm), szybciej poczujemy się pełni, co zmniejszy tempo jedzenia i doprowadzi do jego szybszego przerwania. Człowiek jest w stanie jeść przez blisko 20 minut po tym, kiedy już jest syty, ponieważ jeszcze o tym nie wie. Z dużą ilością wody jest mniejszy problem.
Druga sprawa to kwestia metaboliczna. Woda jest niezbędna do właściwego działania naszego ciała, a w czasie odchudzania dostarcza się jej zwykle mniej w pokarmach stałych, które też w dużej mierze są wodą. Zazwyczaj jest to poziom kilkudziesięciu procent, nawet dla rzeczy na pozór bardzo suchych. Więcej wody w organizmie to szybsza przemiana materii i łatwiejsze chudniecie.
Warzywa i owoce
Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy sobie, że podstawą dobrej diety na odchudzanie muszą być warzywa i owoce. Najważniejsze są zdecydowanie zapychające warzywa zielone, w których jest bardzo dużo błonnika, witam i makroelementów, ale niewiele składników energetycznych. Świetnymi przykładami są tutaj brokuły i sałata, ale także kalafior czy rzodkiewka. Te rośliny tylko w niewielkim stopniu przyczynią się do przyjmowania dodatkowych kalorii, a pozwolą nam się najeść i do tego będą skutecznie czyścić jelita z wszystkich niestrawionych resztek pokarmowych wydalających toksyny do organizmu.
Trochę inaczej prezentuje się kwestia z ananasami i grejpfrutami, także polecanymi owocami. Znajduje się w nich dość dużo cukrów i zawierają mniej błonnika, ale za to ukryte w nich substancje są w stanie pozytywnie działać na nasz metabolizm, dzięki czemu organizm przestawi się na szybsze spalanie energii i ograniczy jej składowanie w komórkach tłuszczowych.
Jak rozpoznać nieprawidłową dietę? Wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy byłbym w stanie się tak odżywiać przez rok? Jeżeli odpowiedź jest NIE to znak, że dieta jest beznadziejna, że trzeba ją zmienić, a najlepiej w ogóle się jej nie podejmować.
Takim sposobem weryfikujemy każdą dietę. Jeżeli pojawi się choć jedno nie, to za taką dietę nie należy się brać. Nie da ona nam efektów w dłuższym okresie czasu.
ćwicze regularnie chodząc na siłownie 3 razy w tygodniu, dodatkowo wspomagam rpzemiane materii suplementem be slim 3 ktory ma bogaty i naturalny sklad