Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Naturalne antybiotyki

czosnek

Idzie zima a okres jesienno – zimowy każdemu kojarzy się z pluchą i ciepłym kocem oraz bardzo często okresem przeziębień. Powszechną wiedzą jest już to, że antybiotyki przepisywane często przez lekarzy nie wpływają korzystnie na nasz organizm, zwłaszcza kiedy stosowane są zbyt często. Może zwalczą chorobę w miarę szybko, ale pozostawią w organizmie spustoszenie, które długo będzie naprawiane. Co zatem zrobić, by wrócić do zdrowia, a przy okazji nie zrujnować sobie przewodu pokarmowego antybiotykiem z apteki? Z pomocą przychodzi nam natura, dzięki której możemy sięgnąć po kilka naturalnych antybiotyków, które wzmocnią nasz organizm.

Czosnek i cebula

Liderem wśród naturalnych antybiotyków jest czosnek. Jego właściwości antybakteryjne zapewnia związek o nazwie allicyna, która jest pochodną siarkową. Daje ona czosnkowi jego charakterystyczny zapach. Uwalnia się podczas zgniatania ząbków czosnku. Allicyna niszczy paciorkowce i gronkowce, a także pleśnie i grzyby z rodziny Candida. Najlepiej spożywać go na surowo. Kolejnym warzywem które przychodzi z pomocą w okresie szalejących infekcji jest cebula. Pomaga w walce z nieżytami przewodu pokarmowego, oraz przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Fitoncydy w niej zawarte działają antybakteryjne. Są uwalniane podczas krojenia lub miażdżenia warzywa. Powodują one także zwiększone wytwarzanie śluzu. Sok z cebuli niszczy także bakterie odpowiedzialne za infekcje skóry m.in. gronkowca złocistego.

Dary pszczół

W walce z infekcjami pomocny jest także propolis. Jest to kit pszczeli, który służy pszczołom do uszczelniania gniazda i ochrony przed drobnoustrojami. W jego skład wchodzą balsamy, żywice, woski, olejki eteryczne, pyłek kwiatowy w sumie około 300 rodzajów różnych związków. To właśnie ich współdziałanie jest odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami, a działa on silnie przeciwbakteryjnie, przeciw wirusowo i przeciwgrzybicznie. Jednak jego stosowanie należy skonsultować z lekarzem. Kolejnym dobrodziejstwem wytwarzanym przez pszczoły to miód, który jest skarbnicą związków zwalczających infekcje. Miód posiada silne właściwości antybiotyczne. Wynikają one z obecności w składzie miodu oksydazy glukozowej. Jest to enzym, który pszczoły wprowadzają do miodu razem z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Enzym ten bierze udział w procesach utleniania których produktem ubocznym jest nadtlenek wodoru, który ma silne działanie antybiotyczne. Miód rozcieńczony z wodą, ma 220 razy silniejszą aktywność antybiotyczną w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Miód może pomóc w walce z takimi drobnoustrojami jak: gronkowce, paciorkowce ,Escherichia coli, Salmonella, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistek pochwowy, grzyby. Różne rodzaje miodu oddziałują leczniczo na takie układy jak układ oddechowy – ostre lub przewlekłe zapalenia migdałków lub gardła, chrypka, ostre lub przewlekłe zapalenie śluzówki nosa lub zatok przynosowych, ostre lub przewlekłe zapalenia oskrzeli, układu nerwowego, układu krążenia, układu pokarmowego.

Pamiętajmy miód podgrzany do temperatury powyżej 40 st.C traci właściwości lecznicze/ bakteriobójcze.

Cenna żurawinna

Na uwagę w walce z infekcjami zasługują także owoce żurawiny. Spożywanie żurawiny pomaga w infekcjach dróg moczowych spowodowanych przez bakterie E.coli. Za te właściwości są odpowiedzialne proantocyjanidyny i kwas hipurowy, który zapobiega rozwojowi bakterii na ściankach pęcherza. Natomiast procyjanidyny wraz z fruktozą przeciwdziałają przywieraniu bakterii do komórek. Owoce żurawiny mają także właściwości przeciwgrzybiczne.

Olejki eteryczne

Cennym narzędziem w walce z przeziębieniami są olejki eteryczne m.in. olejek z tymianku. Ma on właściwości przeciwbakteryjnie, grzybobójcze i przeciw pasożytnicze. Ma działanie rozkurczające i wykrztuśne. Pomaga także w dolegliwościach trawiennych oraz jako środek odkażający. Jest przeciwwskazany do stosowania dla kobiet w ciąży ponieważ pobudza macicę. Kolejnym z ziół , którego olejek warto wypróbować w czasie infekcji jest oregano. Składniki olejku z oregano to tymol i karwakrol, które mają właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze. Olejek z oregano można zastosować także zewnętrznie na bóle reumatyczne i migrenowe. Kolejnym olejkiem o którym trzeba wspomnieć w tym zestawieniu jest olejek sosnowy, który otrzymuje się z paków i młodych pędów sosny. Ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Jest pomocny w przypadku kataru, kaszlu, zapalenia oskrzeli czy krtani. Jeszcze jednym olejkiem wartym zapamiętania jest olejek z liści szałwii. Pomaga on w leczeniu grypy i zakażeń. Można go stosować w celu złagodzenia objawów zapalenia dziąseł, gardła czy migdałków. Napar jest pomocny przy dolegliwościach układu trawiennego.

Korzeń chrzanu nie tylko na Wielkanoc

Ostatnim na dzisiejszej liście, dobrodziejstwem natury o którym trzeba powiedzieć jest chrzan. Substancje takie jak lizozym czy fitoncydy zawarte w korzeniu chrzanu mają działanie grzybobójcze, przeciw wirusowe i antybakteryjne. Syrop z chrzanu jest najskuteczniejszy w przebiegu infekcji dróg oddechowych z racji właściwości wykrztuśnych i odkażających.

Ponad wszystko oczywiście należy dbać o to by do choroby nie dopuścić, a najlepiej to zrobić prowadząc zdrowy tryb życia. Kiedy jednak mimo wszystko jakiś wirus nie da nam spokoju nie katujmy się syntetycznymi lekami, skoro w naturze jest tyle dobrego. Dużo zdrowia.


Marta Lutak
Wieloletni członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy. Autorka bloga o zdrowym odżywianiu AkademiaOdzywiania.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Naturalne antybiotyki

Artykuł przeczytasz w: 4 min
0