Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Naleśniki z mąki gryczanej na słodko i słono

naleśniki

Mąkę gryczaną docenią zwłaszcza osoby będące na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Brak glutenu to jednak niejedyna zaleta tego rodzaju mąki. Ma niski indeks glikemiczny, zatem polecana jest dla osób a cukrzycą i insulinoopornością. Produkt ten znalazł zastosowanie jako regulator poziomu cukru we krwi. Mąka gryczana jest także świetnym źródłem białka, ponieważ dostarcza lizynę i argininę. Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Z mąki gryczanej możemy zrobić pyszne i zdrowe naleśniki na słodko i na słono.

Mąka gryczana: charakterystyka

Produkt powstaje na skutek zmielenia ziaren gryki i wyróżnia go szarobrązowa barwa. Uzyskane z tej mąki produkty będą miały ciemniejszy kolor. Smak jest dość charakterystyczny i przypomina kaszę gryczaną. Może być używana przez osoby z nietolerancją glutenu. Jest też źródłem błonnika i białka. Mąka gryczana jest doceniana przez wiele osób, ponieważ wykazuje właściwości prozdrowotne. Wspomaga regenerację mięśni, ponieważ zawiera dużo magnezu. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia trawienie. Jedną z ważniejszych zalet jest wspomaganie utrzymania poziomu glukozy na stałym poziomie, czyli zapobieganie cukrzycy. Mąkę gryczaną wykorzystuje się w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Sprawdzi się podczas wypieku chleba, makaronów, ciast czy jako podstawa zdrowych naleśników. Naleśniki z mąki gryczanej można zrobić na wiele sposobów, mieszając różne smaki i składniki.

Naleśniki z mąki gryczanej na słodko

Podstawą pysznych naleśników jest oczywiście mąka gryczana najwyższej jakości. Przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty:
5 łyżek mąki gryczanej
1 jajko
200 ml mleka krowiego lub roślinnego
szczypta soli

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać i usmażyć na patelni z dodatkiem zdrowego oleju.
Istnieje wiele możliwości słodkich naleśników. Bardzo często wykorzystuje się jogurt, szczyptę wanilii, cynamon i sezonowe owoce. Podczas sezonu na jabłka można przesmażyć ulubiony rodzaj jabłek z rodzynkami i cynamonem. Uzyskamy w ten sposób świetny i przepyszny farsz do naleśników na słodko. Z mąki gryczanej można zrobić także pankejki, które są bardzo często pokazywane na modnych profilach i blogach. Wystarczy dodać trochę proszku do pieczenia i usmażyć małe grubsze placuszki. Do ciasta naleśnikowego w wersji na słodko można dodać cynamon, wanilię, kakao czy miód.

Naleśniki z mąki gryczanej na słono

Ciasto naleśnikowe wykonujemy z tego samego przepisu. W wersji na słono możemy dodać różnego rodzaju przyprawy: pieprz, bazylię, oregano. Bardzo prosty w wykonaniu będzie przepis na naleśniki ze szpinakiem. Wystarczy podsmażyć na oleju cebulkę, 2 ząbki czosnku i dodać do tego szpinak świeży lub mrożony. Tak uzyskany farsz trzeba doprawić do smaku solą himalajską, pieprzem, czosnkiem granulowanym i innymi przyprawami. Do farszu można dodać ser feta.

Popularny jest także farsz z warzyw w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować marchewkę, cebulę, pieczarki, cukinię i puszkę pomidorów. Surowe warzywa trzeba podsmażyć i doprawić do smaku, a następnie zalać passatą. Uzyskany w ten sposób farsz można połączyć z ulubionym mięsem lub użyć samodzielnie do wypełnienia naleśników.
Naleśniki na słono można podawać z różnymi sosami. Można zrobić swój własny sos czosnkowy łącząc jogurt naturalny, łyżkę majonezu, 2 ząbki czosnku i przyprawy. Smaczny będzie także sos pomidorowy na bazie passaty z ulubionymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Naleśniki z mąki gryczanej na słodko i słono

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0