
Zabieranie ze sobą drugiego śniadania czy lunchu to nie tylko domena dzieci chodzących do szkoły – również coraz więcej dorosłych zabiera ze sobą do pracy wcześniej przygotowane posiłki. Sprzyja to nie tylko zachowaniu zdrowej diety, ale stanowi też sporą oszczędność pieniędzy, które wydaje się w biurowych kantynach, czy zamawiając jedzenie na dowóz.
W co pakować jedzenie do pracy?
Oczywiście możemy używać zwykłych, plastikowych pojemników na żywność, jednak w tym przypadku nie zawsze możemy podgrzać lunch w mikrofali dostępnej w pracy. Lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w pojemniki przeznaczone do kuchenek mikrofalowych oraz takie, z których przyjemnie i wygodnie będzie można zjeść posiłek. Jeśli nie mamy w pracy miejsca do podgrzewania potraw, nie oznacza to, że jesteśmy skazani wyłącznie na dania zimne. W tym przypadku pomoże nam termos obiadowy. Więcej przydatnych informacji znaleźć można w artykule: „Termos obiadowy nie tylko na wycieczki po Beskidach”. Zarówno plastikowe pojemniki, których można używać w kuchenkach mikrofalowych, jak i termosy obiadowe znaleźć można na stronie sklepu: https://maleomi.pl/.
Co zabrać ze sobą do pracy na lunch?
Jeśli nie trzymamy się ściśle określone diety, zabieraj ze sobą to, co lubimy jeść najbardziej. Lunch w pracy powinien być pożywny i smaczny, gdyż ma zapewnić nam energię na cały dzień pracy. Najlepiej jest planować menu od razu na cały tydzień. Dzięki temu będziemy w stanie zrobić zakupy raz w tygodniu, a posiłek przygotujemy poprzedniego wieczora.
Przykładowe menu do lunchboxa
Możemy zabrać ze sobą drugie śniadanie w postaci springrollsów – w papier ryżowy należy zawinąć np. kawałki upieczonego łososia, trochę ryżu z dodatkiem octu ryżowego, paseczki czerwonej papryki i zielonego ogórka. Dla bardziej zaawansowanych kucharzy proponujemy domowe sushi z omletem tomago, serkiem Philadelphia i avocado.
Ciekawym pomysłem na ciepły posiłek do pracy będą dania jednogarnkowe, np.
- kasza jaglana z mielonym mięsem z indyka, czerwona fasolą i papryką w ostrym sosie pomidorowym
- makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym.