Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Modne jedzenie, czyli lunch w pojemniku – co do niego włożyć?

lunch

Zabieranie ze sobą drugiego śniadania czy lunchu to nie tylko domena dzieci chodzących do szkoły – również coraz więcej dorosłych zabiera ze sobą do pracy wcześniej przygotowane posiłki. Sprzyja to nie tylko zachowaniu zdrowej diety, ale stanowi też sporą oszczędność pieniędzy, które wydaje się w biurowych kantynach, czy zamawiając jedzenie na dowóz.

W co pakować jedzenie do pracy?

Oczywiście możemy używać zwykłych, plastikowych pojemników na żywność, jednak w tym przypadku nie zawsze możemy podgrzać lunch w mikrofali dostępnej w pracy. Lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w pojemniki przeznaczone do kuchenek mikrofalowych oraz takie, z których przyjemnie i wygodnie będzie można zjeść posiłek. Jeśli nie mamy w pracy miejsca do podgrzewania potraw, nie oznacza to, że jesteśmy skazani wyłącznie na dania zimne. W tym przypadku pomoże nam termos obiadowy. Więcej przydatnych informacji znaleźć można w artykule: „Termos obiadowy nie tylko na wycieczki po Beskidach”. Zarówno plastikowe pojemniki, których można używać w kuchenkach mikrofalowych, jak i termosy obiadowe znaleźć można na stronie sklepu: https://maleomi.pl/.

Co zabrać ze sobą do pracy na lunch?

Jeśli nie trzymamy się ściśle określone diety, zabieraj ze sobą to, co lubimy jeść najbardziej. Lunch w pracy powinien być pożywny i smaczny, gdyż ma zapewnić nam energię na cały dzień pracy. Najlepiej jest planować menu od razu na cały tydzień. Dzięki temu będziemy w stanie zrobić zakupy raz w tygodniu, a posiłek przygotujemy poprzedniego wieczora.

Przykładowe menu do lunchboxa

Możemy zabrać ze sobą drugie śniadanie w postaci springrollsów – w papier ryżowy należy zawinąć np. kawałki upieczonego łososia, trochę ryżu z dodatkiem octu ryżowego, paseczki czerwonej papryki i zielonego ogórka. Dla bardziej zaawansowanych kucharzy proponujemy domowe sushi z omletem tomago, serkiem Philadelphia i avocado.

Ciekawym pomysłem na ciepły posiłek do pracy będą dania jednogarnkowe, np.

  • kasza jaglana z mielonym mięsem z indyka, czerwona fasolą i papryką w ostrym sosie pomidorowym
  • makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Modne jedzenie, czyli lunch w pojemniku – co do niego włożyć?

Artykuł przeczytasz w: 1 min
0