Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Mleko owsiane – przepis, jak zrobić, właściwości

mleko owsiane

Mleko owsiane to napój, który zdobywa coraz większą popularność nie tylko wśród wegan, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych, ale także wśród ludzi uczulonych na laktozę. Produkowany z ziaren owsa jest nieco lżejszy i mniej tłusty, niż mleko krowie, mimo tego przypomina je najbardziej ze wszystkich rodzajów napojów roślinnych. Prawie bezwonne mleko ma delikatny posmak płatków owsianych, niewyczuwalny w potrawach, do których go używamy. Jakie właściwości skrywa mleko owsiane? Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie prosty przepis na domowe mleko owsiane.

Mleko owsiane – właściwości

Mleko owsiane dostarcza 54 kcal w 100 ml napoju. Zawiera istotne ilości błonnika rozpuszczalnego, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Mleko z owsa nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dzięki czemu osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub miażdżycą nie muszą obawiać się go pić.

Mleko owsiane jest dobrą alternatywą dla osób uczulonych na orzechy lub posiadających tendencję do reakcji alergicznych, ponieważ bardzo rzadko powoduje alergie.

Dla osób z cukrzycą i insulinoopornością mleko z owsa nie będzie dobrym wyborem – posiada wysoką zawartość węglowodanów i cukier z niego łatwo się wchłania, co gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.

Mleko owsiane często wzbogacone jest witaminami A, D, B12 oraz wapń, dzięki czemu dobrze uzupełnia braki tych witamin w organizmie. Jest źródłem kwasu foliowego, którego spożycie polecane jest szczególnie kobietom w ciąży.

Składniki zawarte w mleku owsianym wykazują działanie zapobiegające nowotworom i spowalniające procesy starzenia się organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając m.in. uciążliwym zaparciom.

Mleko owsiane i mleko krowie – różnica

Mleko owsiane jest najbardziej zbliżone do krowiego pod względem konsystencji. Jest jednak mniej kaloryczne – mleko owsiane ma mniej tłuszczu: w szklance (250 ml) mleka owsianego znajdziemy jedynie 2,5 g tłuszczu, podczas gdy w szklance mleka krowiego jest go aż 8 g. Z kolei w mleku owsianym znajduje się 2 razy więcej węglowodanów, niż w krowim. Napój roślinny ma także mniej białka.

Mleko krowie bardzo często jest używane do kawy, natomiast mleka owsianego nie zaleca się do tych celów – nie zabieli kawy, jedynie rozwodni ją, kawa będzie ciemna i słodka. Nadaje się jednak jako alternatywa do ciast, dań oraz np. popularnego śniadania – płatków z mlekiem. Z powodzeniem wykorzystamy go do różnego rodzaju koktajli, których bazą jest zazwyczaj mleko krowie.

Mleko owsiane – przepis. Jak zrobić domowe mleko owsiane? Gdzie kupić mleko owsiane?

Mleko owsiane można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także sklepach sieciowych. Tak więc z łatwością kupicie mleko owsiane w sklepach takich jak Kaufland czy Aldi.

Jeżeli jednak wolicie mieć pewność, że mleko jest świeże i zdrowe, i – przede wszystkim – nie zawiera w sobie żadnych szkodliwych składników, najlepiej zrobić własne mleko owsiane. Przepis jest bardzo prosty. Pamiętajmy jednak, że własnoręcznie robione mleko owsiane należy spożyć w przeciągu 48 godzin, wtedy jest ono najświeższe i zawiera najwięcej witamin i minerałów.

Składniki:

  • 1 szklanka zwyczajnych płatków owsianych
  • 5 szklanek przegotowanej wody

Szklankę płatków owsianych zalewamy jedną szklanką wody, następnie odstawiamy miksturę na noc. Następnego dnia rano miksujemy ją blenderem. Po zmiksowaniu dodajemy resztę wody i miksujemy jeszcze raz. Ostatnią rzeczą, jaką musimy zrobić, to odcedzenie mleka od płatków – najłatwiej będzie użyć w tym celu gęste płótno, np. lniane, lub gazę.

Nie trzeba wyrzucać płatków owsianych po zrobieniu mleka – można wykorzystać je do zrobienia spodu tarty, trufli, lub choćby śniadaniowej owsianki.

Mleko owsiane – przepisy na dania i desery

Mleko owsiane można wykorzystywać zarówno do potraw przygotowywanych na zimno, jak i tych na ciepło. Będzie dobrą alternatywą mleka krowiego do ciasta naleśnikowego, lodów, ciastek, placków.

Naleśniki z mleka owsianego

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Powyższe składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki, natomiast jeśli jest zbyt gęste – dolewamy mleka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy go. Nalewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki na małym ogniu.

Gotowe naleśniki można podawać na słodko, z owocami, lub na słono, z warzywami i mięsem.

Koktajl z mlekiem owsianym i owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 3 garście borówek
  • 1 garść truskawek
  • 2 banany
  • łyżka miodu

Składniki umieszczamy w mikserze lub robocie kuchennym, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Podajemy w wysokiej szklance.

Ryż na mleku owsianym, z migdałami i miodem

Składniki:

  • 2 filiżanki ryżu okrągłego
  • 3 filiżanki mleka owsianego
  • 3 filiżanki wody
  • 3 łyżki migdałów
  • cynamon
  • płatki kokosowe
  • miód
  • szczypta soli
  • olej kokosowy

Ryż moczymy w wodzie kilka godzin – najlepiej, by był lekko rozgotowany, kleisty. Myjemy ryż na sicie, odsączamy. W tym samym czasie migdały zalewamy wodą i również zostawiamy na kilka godzin. Płuczemy je wrzątkiem i ściągamy skórkę po około 5 minutach. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy odsączony ryż i smażymy chwilę, tak, by wszystkie ziarenka były pokryte tłuszczem.

Do rondelka wlewamy mleko i wodę, dodajemy pokrojone migdały, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5-2h, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy gaz i zostawiamy rondel pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody i mleka.

Do osobnego garnka przekładamy potrzebną ilość ugotowanego ryżu, dolewamy mleko by uzyskać pożądaną konsystencję (im więcej mleka, tym bardziej wodnista) i podgrzewamy – pod koniec dodajemy odrobinę oleju kokosowego.

Podajemy na ciepło, polane miodem i posypane odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi.

 

Źródła:

www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/mleko-owsiane-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-kalorie-aa-9vsy-UrDF-shWH.html#mleko-owsiane-wlasciwosci-czy-mleko-owsiane-jest-zdrowe

party.pl/porady/dom/kuchnia/mleko-owsiane-wlasciwosci-jak-zrobic-domowe-mleko-owsiane-113628-r1/

www.ofeminin.pl/fitness-i-zdrowie/zdrowe-odzywianie/przepis-na-zdrowe-mleko-owsiane-lista-wlasciwosci/rw3gn1x

www.miod-malina.pl/roslinne-mleko-owsiane-zamiennik-mleka-krowiego.html

blog.bionica.pl/tag/ryz-na-mleku-owsianym/

 

Kasandra Żukowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mleko owsiane – przepis, jak zrobić, właściwości

Artykuł przeczytasz w: 4 min
0