Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Leczniczy głóg – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Głóg to nie tylko efektowna ozdoba ogrodu, ale również roślina o cennych właściwościach leczniczych. Polecany jest w szczególności w leczeniu chorób serca, zaburzeń ciśnienia i miażdżycy. Dlaczego jeszcze głóg jest tak ceniony? O tym w poniższym artykule.

Głóg – krótka charakterystyka rośliny

Głóg rośnie w formie krzewu lub niewysokiego drzewa. Może osiągnąć nawet 6-8 metrów wysokości. Wiosną rozwija białe, białokremowe lub delikatnie różowe kwiaty, a jesienią małe, ciemnoczerwone owoce. W przydomowych ogrodach głogi są wykorzystywane do tworzenia formowanych żywopłotów lub sadzone w wielogatunkowych grupach. Można je również spotkać w parkach, przy drogach oraz na skwerach w centrach miast. Najpopularniejszymi w Polsce gatunkami są głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Różnią się między sobą m.in. kolorami kwiatów, wysokością, a także ilością szyjek na słupkach kwiatowych (stąd ich nazwy).

Właściwości i zastosowanie głogu

Właściwości lecznicze posiadają kwiaty, owoce i liście głogu. Roślina bogata jest przede wszystkim w procyjanidy, które spowalniają pracę serce i obniżają ciśnienie oraz flawonoidy pełniące funkcję ochronną układu krążenia i mające działanie przeciwnowotworowe. Głóg zawiera również fenelokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C i witaminy z grupy B, błonnik, a także takie mikroelementy, jak potas, magnez, sód, fosfor i wapń. Wszystkie te składniki występujące w głogu sprawiają, że posiada on nieocenione właściwości zdrowotne. Szczególnie pomocny jest przy takich schorzeniach, chorobach i dolegliwościach jak:

  • niewydolność serca;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • dusznica bolesna;
  • miażdżyca;
  • choroba wieńcowa;
  • zaburzenia krążenia;
  • nerwica, drażliwość, bezsenność;
  • niestrawność;
  • bóle głowy.

Należy pamiętać o tym, że, aby osiągnąć efekty, konieczne będzie regularne wspomaganie się rośliną.

Głóg – przeciwwskazania do stosowania

Zanim rozpocznie się spożywanie głogu lub jakiejkolwiek innej rośliny w celach leczniczych, należy skonsultować się z lekarzem. Głównym przeciwwskazaniem do przyjmowaniu głogu w postaci herbaty, nalewki, syropu, suplementu lub w innej formie są złożone problemy z sercem. Ponieważ roślina ma działanie obniżające ciśnienie krwi, nie powinny jej stosować również osoby z niedociśnieniem.

Jak uprawiać i pielęgnować głóg w ogrodzie?

Głóg zalicza się do roślin niewymagających i łatwych w uprawie. Należy jednak stosować się do kilku zasad, które opisujemy poniżej.

  1. Stanowisko i podłoże dla rośliny

Głóg uwielbia słońce, więc należy przygotować dla niego stanowisko o dużym nasłonecznieniu. Toleruje również lekki półcień, ale może się to negatywnie odbić na kwitnieniu i owocowaniu. Należy unikać całkowitego zacienienia.

Roślinie najbardziej odpowiadają gleby przepuszczalne, żyzne i piaszczyste. Nie toleruje za to gleb kwaśnych, suchych i ubogich. W zależności od gatunku głogu wartość pH powinna wynosić od 6 do 10.

  1. Sadzenie głogu

Najlepiej sadzić głogi jesienią, nieco mniej odpowiednią porą będzie wiosna. Przygotowane dołki powinny mieć głębokość półtora razy głębszą od wysokości bryły korzeniowej. W przypadku sadzenia w formie żywopłotu między sadzonkami należy zachować odległość 30-40 cm. Na metr bieżący naturalnego płotu trzeba więc przeznaczyć trzy sadzonki. W pierwszych tygodniach po posadzeniu należy roślinę obficie podlewać.

  1. Pielęgnacja głogu

W okresie kwitnienia i suszy roślina wymaga obfitego podlewania. Innym ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przycinanie. Podczas jesiennego sadzenia należy przyciąć roślinę do wysokości ok. 15 cm, a w pierwszej zimie skrócić nowe przyrosty o połowę. W okresie letnim powinno zostać wykonane cięcie formujące, które nie tylko nada żywopłotowi ładną formę, ale również pobudzi krzewy do kwitnienia.

Więcej o uprawie głogu przeczytasz TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Leczniczy głóg – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0