Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

L-karnityna – opinie, działanie, efekty, skutki uboczne

L-karnityna

L-karnityna to jeden z najczęściej stosowanych przez ludzi środków farmakologicznych, które ułatwiają odchudzanie. Składnik ten uważany jest za świetny wspomagacz spalania nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Jego największa ilość znajduje się w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym (ok. 90%). Pozostałą część można znaleźć w mózgu, nerkach i innych narządach. Na jakiej zasadzie działa i czym właściwie jest l-karnityna?

L-karnityna na co dzień

Karnityna to ważny element codziennej diety. Jej głównymi źródłami, które znaleźć można w jedzeniu są produkty mleczne, drożdże i mięso (przede wszystkim ryby, wołowina, wieprzowina i baranina). Osoby stosujące wegetariańską dietę powinny suplementować ją osobno, ponieważ pożywienie pochodzenia roślinnego nie zawiera dostatecznej ilości tego ważnego składnika odżywczego. Ludzki organizm może jednak sam wytwarzać l-karnitynę z lizyny, o ile nasz organizm bogaty jest w witaminę C, B6, niacynę, żelazo i melatoninę. Przede wszystkim należy dbać o prawidłowy poziom witaminy C w organizmie, ponieważ jej niedobór może spowodować spadek l karnityny w mięśniach nawet o 50%.

Niedobór l-karnityny – przyczyny i skutki

Niedobór l-karnityny może powodować osłabienie, a w dalszym ciągu nawet niewydolność mięśnia sercowego czy zanik mięśni szkieletowych. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Oto główne z nich:

  • cukrzyca,
  • niedożywienie,
  • zaburzenia pracy wątroby, serca, nerek,
  • dieta wegetariańska,
  • brak elementów, z których organizm sam jest w stanie wytworzyć l karnitynę (witamina C, B6, żelazo),
  • zaburzenia wchłaniania,
  • wyższe zapotrzebowanie metaboliczne na l-karnitynę spowodowane aktywnym trybem życia, przy stosowaniu wysokotłuszczowej diety.

L-karnityna – efekty

Pomimo wielu mitów i wyobrażeń na temat cudownych właściwości l-karnityny, nieprawdą jest, że im więcej się jej przyjmie, tym więcej tłuszczu się spali. Uczestniczy ona w spalaniu tkanki tłuszczowej, jednak dotąd żadne badania naukowe nie udowodniły, że l-karnityna wspomaga utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej. Wykazano natomiast, że suplementacja l-karnityną w żaden sposób nie wpłynęła na intensywność przemiany materii zarówno podczas wysiłku jak i w stanie spoczynku. Ponadto, w badaniach nie zaobserwowano efektów działania l-karnityny na mięśnie. Co prawda jej suplementacja podnosi zawartość składnika we krwi, ale nie w mięśniach.

Nie oznacza to, że suplementacja l-karnityny jest bezsensowna. Należy robić to, aby zapobiec jej niedoborom i uniknąć przykrych tego konsekwencji.  Ponadto, wpływa korzystnie na pracę serca, zwiększa wytrzymałość organizmu w trakcie wysiłku fizycznego, łagodzi ból mięśni, a nawet chroni przed cukrzycą typu II.

L-karnityna – działanie

Mimo powszechnie znanego działania l karnityny jakim jest uczestnictwo w spalaniu tkanki tłuszczowej, ma ona też inny, istotny udział w funkcjonowaniu organizmu. Jest ona odpowiedzialna za transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, które przetwarzane są następnie w energię. Ułatwia także usuwanie nadmiernie nagromadzonego podczas nadmiernego wysiłku kwasu mlekowego we krwi, który wywołuje zmęczenie oraz zmniejszenie produkcji energii. Do tego, l-karnityna odpowiedzialna jest za regulację aktywności hormonów takich jak hormony tarczycy lub testosteron. Hormony tarczycy zaangażowane są w spalanie tłuszczów, dlatego niedoczynność tego narządu powoduje kolejno obniżenie poziomu hormonów i kumulację tłuszczy wywołane spadkiem poziomu l-karnityny.

L-karnityna – jak stosować?

Biodostępność (część substancji dostająca się do krążenia ogólnego) l-karnityny pochodząca z suplementów wynosi zaledwie 20%, dlatego proponowane dawki suplementacji są wyższe, niż zalecane dzienne spożycie. Jest na to sposób. Insulina zwiększa zawartość l-karnityny w mięśniach. Czynnikami najbardziej efektywnego zwiększenia poziomu insuliny w organizmie są węglowodany, dlatego suplementacja l-karnityny powinna odbywać się w towarzystwie prostych węglowodanów, około 80 g na porcję.

L-karnityna – dawkowanie

Suplementacja l-karnityny powinna opierać się w przypadku większości osób na 2 g dziennie. To dobrze tolerowana i bezpieczna dawka dla dorosłego organizmu. Zadowalające efekty pojawiają się po około 12 tygodniach. Przed rozpoczęciem stosowania warto jednak sięgnąć po ulotkę, która zawiera zalecenia producenta lub skonsultować się z lekarzem, ponieważ l-karnityna może między innymi nasilać objawy niedoczynności tarczycy. Wchodzi ona też w interakcje z niektórymi lekami.

L-karnityna – skutki uboczne

W sytuacji nieprawidłowego suplementowania l-karnityny pojawić mogą się skutki uboczne takie jak:

  • wymioty,
  • nudności,
  • niestrawność,
  • biegunka,
  • zgaga,
  • a nawet napady padaczkowe.

L-karnityna – opinie

Mimo, iż l-karnityna znajduje się w wielu pokarmach pochodzenia zwierzęcego, największą popularność zyskała w postaci suplementów. Nie ma w tym nic złego – o ile nie zastępuje to racjonalnej, normalnej i zdrowej diety. Patrząc na skuteczność działania l-karnityny i opinie z nią związane, można zauważyć, że są one mocno zadowalające. Regularne przyjmowanie tego składnika odżywczego pozwala uniknąć jego niedoboru. Ponadto, l-karnityna przyczynia się do poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych, zredukowania chronicznego zmęczenia i  poprawy funkcjonowania mózgu.

1 komentarz
  1. Basia pisze:

    Na L-karnitynie schudłam ładnych parę kilogramów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

L-karnityna – opinie, działanie, efekty, skutki uboczne

Artykuł przeczytasz w: 3 min
1