
L-karnityna to jeden z najczęściej stosowanych przez ludzi środków farmakologicznych, które ułatwiają odchudzanie. Składnik ten uważany jest za świetny wspomagacz spalania nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Jego największa ilość znajduje się w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym (ok. 90%). Pozostałą część można znaleźć w mózgu, nerkach i innych narządach. Na jakiej zasadzie działa i czym właściwie jest l-karnityna?
L-karnityna na co dzień
Karnityna to ważny element codziennej diety. Jej głównymi źródłami, które znaleźć można w jedzeniu są produkty mleczne, drożdże i mięso (przede wszystkim ryby, wołowina, wieprzowina i baranina). Osoby stosujące wegetariańską dietę powinny suplementować ją osobno, ponieważ pożywienie pochodzenia roślinnego nie zawiera dostatecznej ilości tego ważnego składnika odżywczego. Ludzki organizm może jednak sam wytwarzać l-karnitynę z lizyny, o ile nasz organizm bogaty jest w witaminę C, B6, niacynę, żelazo i melatoninę. Przede wszystkim należy dbać o prawidłowy poziom witaminy C w organizmie, ponieważ jej niedobór może spowodować spadek l karnityny w mięśniach nawet o 50%.
Niedobór l-karnityny – przyczyny i skutki
Niedobór l-karnityny może powodować osłabienie, a w dalszym ciągu nawet niewydolność mięśnia sercowego czy zanik mięśni szkieletowych. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Oto główne z nich:
- cukrzyca,
- niedożywienie,
- zaburzenia pracy wątroby, serca, nerek,
- dieta wegetariańska,
- brak elementów, z których organizm sam jest w stanie wytworzyć l karnitynę (witamina C, B6, żelazo),
- zaburzenia wchłaniania,
- wyższe zapotrzebowanie metaboliczne na l-karnitynę spowodowane aktywnym trybem życia, przy stosowaniu wysokotłuszczowej diety.
L-karnityna – efekty
Pomimo wielu mitów i wyobrażeń na temat cudownych właściwości l-karnityny, nieprawdą jest, że im więcej się jej przyjmie, tym więcej tłuszczu się spali. Uczestniczy ona w spalaniu tkanki tłuszczowej, jednak dotąd żadne badania naukowe nie udowodniły, że l-karnityna wspomaga utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej. Wykazano natomiast, że suplementacja l-karnityną w żaden sposób nie wpłynęła na intensywność przemiany materii zarówno podczas wysiłku jak i w stanie spoczynku. Ponadto, w badaniach nie zaobserwowano efektów działania l-karnityny na mięśnie. Co prawda jej suplementacja podnosi zawartość składnika we krwi, ale nie w mięśniach.
Nie oznacza to, że suplementacja l-karnityny jest bezsensowna. Należy robić to, aby zapobiec jej niedoborom i uniknąć przykrych tego konsekwencji. Ponadto, wpływa korzystnie na pracę serca, zwiększa wytrzymałość organizmu w trakcie wysiłku fizycznego, łagodzi ból mięśni, a nawet chroni przed cukrzycą typu II.
L-karnityna – działanie
Mimo powszechnie znanego działania l karnityny jakim jest uczestnictwo w spalaniu tkanki tłuszczowej, ma ona też inny, istotny udział w funkcjonowaniu organizmu. Jest ona odpowiedzialna za transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, które przetwarzane są następnie w energię. Ułatwia także usuwanie nadmiernie nagromadzonego podczas nadmiernego wysiłku kwasu mlekowego we krwi, który wywołuje zmęczenie oraz zmniejszenie produkcji energii. Do tego, l-karnityna odpowiedzialna jest za regulację aktywności hormonów takich jak hormony tarczycy lub testosteron. Hormony tarczycy zaangażowane są w spalanie tłuszczów, dlatego niedoczynność tego narządu powoduje kolejno obniżenie poziomu hormonów i kumulację tłuszczy wywołane spadkiem poziomu l-karnityny.
L-karnityna – jak stosować?
Biodostępność (część substancji dostająca się do krążenia ogólnego) l-karnityny pochodząca z suplementów wynosi zaledwie 20%, dlatego proponowane dawki suplementacji są wyższe, niż zalecane dzienne spożycie. Jest na to sposób. Insulina zwiększa zawartość l-karnityny w mięśniach. Czynnikami najbardziej efektywnego zwiększenia poziomu insuliny w organizmie są węglowodany, dlatego suplementacja l-karnityny powinna odbywać się w towarzystwie prostych węglowodanów, około 80 g na porcję.
L-karnityna – dawkowanie
Suplementacja l-karnityny powinna opierać się w przypadku większości osób na 2 g dziennie. To dobrze tolerowana i bezpieczna dawka dla dorosłego organizmu. Zadowalające efekty pojawiają się po około 12 tygodniach. Przed rozpoczęciem stosowania warto jednak sięgnąć po ulotkę, która zawiera zalecenia producenta lub skonsultować się z lekarzem, ponieważ l-karnityna może między innymi nasilać objawy niedoczynności tarczycy. Wchodzi ona też w interakcje z niektórymi lekami.
L-karnityna – skutki uboczne
W sytuacji nieprawidłowego suplementowania l-karnityny pojawić mogą się skutki uboczne takie jak:
- wymioty,
- nudności,
- niestrawność,
- biegunka,
- zgaga,
- a nawet napady padaczkowe.
L-karnityna – opinie
Mimo, iż l-karnityna znajduje się w wielu pokarmach pochodzenia zwierzęcego, największą popularność zyskała w postaci suplementów. Nie ma w tym nic złego – o ile nie zastępuje to racjonalnej, normalnej i zdrowej diety. Patrząc na skuteczność działania l-karnityny i opinie z nią związane, można zauważyć, że są one mocno zadowalające. Regularne przyjmowanie tego składnika odżywczego pozwala uniknąć jego niedoboru. Ponadto, l-karnityna przyczynia się do poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych, zredukowania chronicznego zmęczenia i poprawy funkcjonowania mózgu.
Na L-karnitynie schudłam ładnych parę kilogramów