
Każdy przynajmniej raz słyszał o koprze włoskim. Szczególnie dobrze znają go mamy, ponieważ często podają swoim dzieciom herbatę z kopru włoskiego. Nie jest to jedyne zastosowanie tej rośliny.
Koper włoski – co to jest?
Koper włoski, inaczej fenkuł, to dwuletnia roślina zielna, której surowiec stanowi dojrzały owoc, zbierany dopiero pod koniec lata w drugim roku od wysiania. Powszechnie hodowany na całym świecie. Koper włoski jest wykorzystywany do łagodzenia niekorzystnych objawów zwiększonego napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego, a herbata z kopru włoskiego jest popularnym środkiem na kolki u noworodków.
Koper włoski – działanie, właściwości
Na co działa koper włoski? Ta roślina ma bardzo wiele zastosowań.
- Wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia
- Nieregularne wypróżnianie
- Zaburzona perystaltyka jelit
- Zaburzenie trawienia, brak apetytu
- Utrudnione odkrztuszanie
- Nieżyty dróg oddechowych
- Zaburzenia laktacji
- Zewnętrznie przy wszawicy (olejek eteryczny)
Oprócz powyższych zastosowań, koper włoski łagodzi objawy chorób, których przebieg może przybrać formę zapalną. Chroni i regeneruje ściany żołądka po ich uszkodzeniu etanolem, wykazuje działanie moczopędne i obniżające ciśnienie krwi. Ponadto koper włoski łagodzi bóle miesiączkowe. Z kolei żucie owoców kopru działa wspomagająco w przebiegu grypy, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła oraz aftach.
Koper zawiera sporą ilość związków fenolowych, redukujących wolne rodniki tlenowe. Badania wykazały także, że olejek eteryczny z kopru włoskiego wykazuje aktywność hepatoochronną, czyli chroni wątrobę.
Cenne właściwości przypisuje się także preparatom na bazie korzenia kopru włoskiego. Stosowano je do leczenia trudno gojących się ran, a ziele oraz owoc uważano za afrodyzjak w medycynie ludowej.
Koper włoski – gdzie kupić, cena
Koper włoski można kupić zarówno w dużych sklepach sieciowych, jak i przez internet, a także w aptekach. Cena nie jest zależna od tego, czy kupujemy świeżą, czy ususzoną roślinę. Koper włoski kupimy w cenie około 5 złotych.
Koper włoski – przepisy na bulwę, nasiona
Koper włoski można jeść w formie bulwy na surowo. Można komponować go z octem balsamicznym i miodem, oliwą doprawioną solą i pieprzem. Jest również dobrym dodatkiem do sałatek, zup takich jak np. rosół, czy duszonych potraw. Jest mniej aromatyczny, niż zwykły koper.
Nasiona kopru włoskiego można wykorzystać nie tylko do wyrobu leczniczych naparów, ale także do smażonego mięsa.
Przepis na napar z nasion kopru włoskiego
Składniki:
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 2 kubki wody (ok. 500 ml)
Przygotowanie:
Nasiona wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą i podgrzewamy do jej zagotowania. Przykrywamy garnuszek i odkładamy go na 15 minut. Po 15 minutach napar jest gotowy do picia po uprzednim przecedzeniu go.
Pić 2-3 razy dziennie po pół kubka przy dolegliwościach żołądkowych i zaburzeniach trawiennych, oraz jako środek wiatropędny. Dzieci po 1 łyżeczce lub łyżce naparu, w zależności od wieku dziecka co 3 godziny przy bólach brzucha i zaparciach.
Przepis na zupę z kopru włoskiego i cukinii
Składniki:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 cukinia
- pół cebuli
- łyżka masła
- pół litra bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwę kopru włoskiego kroimy w kostkę. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy cebulę, w rondelku podgrzewamy masło i szklimy w nim cebulę. Następnie do cebuli dodajemy koper i cebulę, smażymy je około 3 minuty, mieszając. Dodajemy bulion i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Jeśli koper włoski jest miękki, miksujemy zupę i dodajemy soli i pieprzu.
Przepis na sałatkę z kopru włoskiego z pomarańczami
Składniki:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 pomarańcza
- kilka czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Bulwę kopru włoskiego kroimy na cienkie plasterki. Kroimy pomarańczę na pół i jedną połowę kroimy w ćwiartki, a z drugiej wyciskamy sok. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Do słoiczka wlewamy sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy do czasu wymieszania się składników. Gotowym sosem polać sałatkę.
Źródła:
bonavita.pl/koper-wloski-wlasciwosci-cena-gdzie-kupic-przepisy
www.medonet.pl/zdrowie,koper-wloski—co-warto-o-nim-wiedziec–wlasciwosci-lecznicze–zastosowanie-w-kuchni,artykul,1726023.html
www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/koper-wloski-wlasciwosci-i-zastosowanie/
www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/koper-wloski-fenkul-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepisy-na-dania-z-fen-aa-G6ks-FVw7-6MAA.html
www.doz.pl/ziola/p5637-Fenkul_wloski_Koper_wloski
Kasandra Żukowska