Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Kawa arabska a kawa kongijska – zestawienie porównawcze

kawa

Gdy piejmy kawę nie zastanawiamy się nad jej rodzajem. Rozkoszujemy się jej smakiem, aromatem i cieszymy z kolejnej dawki kofeiny. Ale zarówno smak, aromat, jak też zawartość kofeiny zależy właśnie od rodzaju kawy. Istnieją jej dwa rodzaje – pierwszy to kawa arabska, a drugi to kawa kongijska.

Kawowiec – źródło kawy

Kawa stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na Ziemi. Sporządza się ją przez zaparzanie palonych ziaren kawowca. Kawowiec to roślina rosnąca w gorącym klimacie, spotykana głównie w Afryce i Ameryce Południowej.

Kawa kawie nierówna

Istnieje kilka rodzajów kaw. Nie chodzi wcale tylko o kawę rozpuszczalną czy fusiastą, ani też o konkretne odmiany kaw ze względu na ich sposób przyrządzania. Chodzi przede wszystkim o to z jakiego rodzaju kawowca pochodzą ziarna. Tym sposobem wylicza się kawę arabską, tak zwaną arabicą, a także kawę kongijską, nazywaną robustą.

Arabica – kawa arabska

Pierwszy rodzaj kawy stanowi kawa arabska. Potocznie figuruje pod nazwą arabica. Jej duże, owalne ziarna pochodzą w kawowca arabskiego. To roślina wywodząca z rejonów Arabii Saudyjskiej, a rosnąca nie tylko na nich, lecz również w Ameryce Południowej. Kawowca arabskiego ciężej uprawiać niż kawowca kongijskiego. Atakują go ciężkie do pozbycia pasożyty. Niezależnie od tego króluje on wśród kawowców, bo 70% ich upraw stanowi właśnie on. Prawdodopodobnie sprawia to fakt, iż kawę arabską uważa się za lepszą niż kawę kongijską. Kawa arabska odznacza się finezyjnym smakiem oraz bardziej głębokim aromatem. Okazuje się też mniej groźna, bo zawiera jedynie 1,5% kofeiny – substancji skutecznie pobudzającej, ale jednocześnie wypłukującej magnez i silnie uzależniającej.

Robusta – kawa kongijska

Drugi rodzaj kawy stanowi kawa kongijska. Potocznie figuruje pod nazwą robusta. Jej małe, okrągłe ziarna pochodzą z kawowca kongijskiego. To roślina wywodząca się i rosnąca przede wszystkim w Afryce. Kawowca kongijskiego łatwiej uprawniać niż kawowca arabskiego. Nie atakują go aż tak często jakiekolwiek pasożyty. Mimo wszystko ich uprawa spośród wszystkich kawowców wynosi tylko 30%. Pewnie sprawia to fakt, iż kawę kongijską uważa się za gorszą niż kawę arabską. Kawa kongijska odznacza się prostym smakiem oraz mniej głębokim zapachem. Sprawdza się ona przy przywracaniu sił witanych, bo zawiera aż 2,5% kofeiny wpływającej na wzrost ciśnienie.

Rodzaje kaw oraz ich specyfika – zestawienie porównawcze

Najlepszej jakości kawy zarówno gatunku arabica, jak i robusta znajdziesz na: kawaczyherbata24.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kawa arabska a kawa kongijska – zestawienie porównawcze

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0