
Trening siłowy wymaga dostarczenia do organizmu wielu składników odżywczych, które będą go wspomagać podczas ciężkich ćwiczeń. Bez względu na to, czy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, czy zbudowanie masy mięśniowej, niezbędne jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Powinna być ona uzależniona od celu, jaki sobie osoba ćwicząca założyła.
Cel treningowy a dieta
Jednym z głównych aspektów, które powinny być brane podczas ustalania diety to cel treningowy. Powszechnie każdy rodzaj wysiłku fizycznego związany z ćwiczeniami na siłowni nazywa się najogólniej treningiem siłowym. To właśnie podczas niego organizm zużywa najwięcej energii, którą następnie należy uzupełnić i dostarczyć mu wszelkich składników odżywczych pozwalających na szybką regenerację.
(https://fit-catering.pl/produkt/natural/ – sprawdź nowy produkt)
W zależności od celu treningowego dieta może być:
- – na masÄ™
- – redukcyjna
- – na utrzymanie wagi
Rodzaje diet i ich charakterystyka
Jak już wspomniano powyżej, wyróżnić można trzy główne rodzaje diet. W zależności od celu, jaki obrała sobie osoba ćwicząca bądź też nie, taką powinna stosować. Oczywiście można także na co dzień jeść zdrowo i nie kierować się tym czy chce się przytyć, czy schudnąć. Mimo wszystko dobrze zbilansowane posiłki są gwarancją dobrego samopoczucia, zdrowia oraz witalności.
Dieta na masÄ™
Dieta na masę jest połączeniem odpowiednich proporcji składników odżywczych, które pozwalają budować mięśnie. Bardzo często mówi się, że tak jak nie da się zbudować domu bez cegieł, tak samo mięśnie nie będą rosły, gdy nie będą do nich dostarczane węglowodany, tłuszcze i białko oraz witaminy i minerały. Skomponowanie dobrej i zbilansowanej diety to podstawa. Można ćwiczyć godzinami, ale gdy nie będzie nadwyżki kalorycznej, to po prostu efekty pracy będą mizerne.
W celu zwiększenia masy mięśniowej niezbędne jest określenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. W tym celu pomocą służą ogólnodostępne kalkulatory. Do wyniku, jaki wskażą powinno się średnio co dwa tygodnie dodawać około 100 kcal. Oczywiście można więcej, jednak nie wpłynie to dobrze na wygląd sylwetki, gdyż nastąpi tak zwane zalanie ciała zbędną tkanką tłuszczową.
Dieta redukcyjna
Dieta redukcyjna jest bardzo ciężka i nie ma co tego ukrywać. Znają ją bardzo dobrze wszyscy bywalcy siłowni, którzy w okresie letnim zaczynają ją stosować. Jej celem jest zredukowanie tkanki tłuszczowej, która zalega głównie w okolicach ud i brzucha. Ponadto ma ona także uwidocznić mięśnie, które w czasie okresu masowego rosły.
Założenia diety redukcyjnej są proste. Przede wszystkim trzeba obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, które jest podstawowym punktem wyjściowym przy stosowaniu każdej diety. Następnie od tej wartości odejmuje się stopniowo po 100 kcal tygodniowo. Wszystko jednak zależy od stopnia otyłości lub nadwagi. W skrajnych przypadkach obcina się kcal nawet o 500. Odpowiednio dopasowana dieta redukcyjna pozwala na osiągnięcie bardzo dobrych wyników przy jednoczesnym zachowaniu zdrowia. Jej minusem jest oczywiście doskwierający głód, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na tak zwany cheat meal.
Dieta na utrzymanie wagi
Dieta na utrzymanie wagi stosowana jest przez osoby, które osiągnęły swój cel, jakim jest wymarzona sylwetka lub też nie chcą ani przytyć, ani schudnąć nie zwracając przy tym na budowę ciała. W większości przypadków wystarczyć będzie kontynuowanie zdrowego trybu życia i odżywiania, bez konieczności liczenia kalorii przy każdym posiłku.
Istnieją jednak osoby, które muszą mieć dokładnie rozpisaną dietę na utrzymanie wagi, gdyż mają tendencję do tycia lub chudnięcia. Za wszystko odpowiadają geny. Zazwyczaj u osób, które szybko przybierają na wadze stosuje się diety na utrzymanie wagi, w których kalorie są nieznacznie niższe niż wynosi ich zapotrzebowanie. Można jednak nie stosować tego zabiegu pod warunkiem, że są one aktywne fizycznie. Tak samo ma się sytuacja z osobami, które szybko chudną. Z reguły dodaje się nieco kcal w celu utrzymania prawidłowej wagi przez nie.