Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak smacznie i zdrowo gotować na diecie odchudzącej?

dieta

Bycie na diecie nie jest łatwym okresem w życiu. Należy wówczas ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zrezygnować ze słodyczy i słonych przekąsek. To jednak nie jedno wyrzeczenie, które należy zaakceptować. Podczas przyrządzania posiłków należy zwrócić uwagę na dodawane składniki i ich jakość. Ograniczenie pewnych grup produktów pomoże osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Produkty wysoko przetworzone

Dieta redukcyjna opiera się głównie na dużej ilości warzyw, chudych ryb i mięsa. Należy wybierać produkty pełnoziarniste, które nie powodują podwyższenia poziomu cukru we krwi. Z diety trzeba wyeliminować wysoko przetworzone gotowe dania, które zawierają dużo kalorii. W ich składzie znajdziemy również dużą ilość niezdrowych dodatków i konserwantów. Najlepszym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie posiłków w domu. Umożliwi to pełną kontrolę nad jakością wszystkich składników potrawy. Zdrowa dieta to nie tylko wysokiej jakości produkty, ale również wybór prawidłowych technik kulinarnych. Serwowane dania będą wówczas dietetyczne i lekkostrawne.

Mniej kalorii

Aby osiągnąć wymarzoną wagę należy przyjrzeć się swojej diecie wyjątkowo uważnie. Okazuje się bowiem, że słodkie napoje spożywane pomiędzy posiłkami zawierają dużo cukru i prowadzą co nadprogramowych kilogramów. Do potraw należy dodawać mało soli, ponieważ będzie ona wrogiem podczas odchudzania. Unikać należy również gotowych mieszanek przypraw do sałatek, które zawierają w swoim składzie cukier. Podczas gotowania zupy dobrze jest zrezygnować z kostek rosołowych, które zawierają dużo kalorii i soli. Podczas smażenia unikajmy panierowania mięsa, ponieważ znacznie zwiększa to kaloryczność dania.

Rozcieńczaj niektóre produkty

Nawet zwykła sałatka warzywna będzie kaloryczna, gdy użyjemy do jej doprawienia majonezu. Dieta to dobry czas na eksperymentowanie i tworzenie nowych smaków. Podstawą sosów może być niskokaloryczny jogurt naturalny, czosnek i przyprawy naturalne. Jeśli nie chcemy rezygnować z majonezu możemy rozcieńczyć go jogurtem. Sos będzie miał wówczas mniej kalorii, a potrawa nie utraci swoich walorów smakowych. Słodkie soki również można rozcieńczyć wodą lub wykonać własnej roboty napoje i lemoniady.

Smażenie beztłuszczowe

Patelnia beztłuszczowa jest doskonałym rozwiązaniem podczas diety. Smażone na niej potrawy będą miały mniej kalorii, ponieważ nie użyjemy do obróbki termicznej tłuszczu. Patelnia zawiera specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Dania nie przypalają się, co wpływa w pozytywny sposób na zdrowie. Ten rodzaj patelni wyróżnia łatwość utrzymania w czystości. Brak tłuszczu sprawi, że mycie będzie o wiele prostsze. Dzięki zastosowaniu specjalnej powłoki patelnia będzie bardziej odporna na zarysowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak smacznie i zdrowo gotować na diecie odchudzącej?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0