Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak skomponować menu na imprezy okolicznościowe?

jedzenie

Komponowanie menu na imprezy okolicznościowe jest bardzo łatwe, jeżeli do pomocy mamy ekspertów od organizacji wszelkiego rodzaju przyjęć. Jakie potrawy najlepiej się sprawdzają podczas imprez okolicznościowych? W zależności od upodobań i preferencji gości można skomponować menu zawierające potrawy mięsne lub urozmaicony jadłospis wegetariański. Dowiedz się więcej!

Jak dobrać menu?

Jak przeczytać można na blogu Sali Sobieska, na wszystkie duże i małe imprezy okolicznościowe należy dobrać odpowiednie menu, które zadowoli kubki smakowe zgromadzonych gości. Warto także uprzednio ustalić godziny podawania poszczególnych potraw. Taka logistyka jest bardzo ważna szczególnie w przypadku długo trwających przyjęć, na przykład wesel czy urodzin. Należy zadbać o to, by goście mieli czas na zabawę, towarzyskie rozmowy i inne atrakcje, a jednocześnie, aby nie burczało im w brzuchach.

Warto wybrać kucharzy, którzy specjalizują się w smakowitych daniach tradycyjnej kuchni polskiej podanych w nowoczesny i elegancki sposób. Goście z pewnością docenią także lepione na miejscu pierogi z najróżniejszymi farszami, które nie odbiegają smakiem od tych gotowanych w domu babci. W menu powinny znaleźć się zarówno klasyczne ruskie czy nadziane kapustą i grzybami, jak i pierogi w ciekawej, innowacyjnej odsłonie, na przykład z kaszą, boczkiem i twarogiem. Warto wkomponować w menu imprezy okolicznościowej różne rodzaje pierogów, tak aby goście mogli skosztować różnych farszy i ciekawych połączeń smakowych.

Jak wygląda przykładowe menu na imprezę okolicznościową?

Najwięcej pozycji zawierają jadłospisy na wesela. Tego typu przyjęcie najczęściej rozpoczynają się od powitania chlebem i solą oraz toastu szampanem. Po tym goście zasiadają do stołów, gdzie już czekają na nich przystawki. Jako pierwszą potrawę możemy zaserwować na przykład tartę z cukinią i serem pleśniowym podaną na roszponce cytrynowej. Następnie należy podać gościom zupę – może to być krem pomidorowy z tartymi kluseczkami z mozzarelli lub klasyczny rosół z makaronem. Kolejno serwowane są dania główne ułożone na półmiskach. Tu mogą pojawić się różnego rodzaju kotlety drobiowe i wieprzowe, pieczone ryby czy gołąbki w sosie. Do tego podajemy dodatki, takie jak ziemniaki pieczone i gotowane, ciosane na miejscu frytki, kluski śląskie oraz ryż. Nie powinno brakować także kolorowych surówek. W ramach deseru goście mogą raczyć się tiramisu lub torcikiem marchewkowym. Po pewnym czasie od obiadu mogą zostać zaserwowane zimne przekąski, a później ponownie dania na gorąco. Przez całą imprezę goście powinni mieć do dyspozycji napoje zimne: wodę i soki oraz ciepłe: kawę i herbatę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak skomponować menu na imprezy okolicznościowe?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0