Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Jak przygotować wędzoną wędlinę domowej roboty?

wędlina

W ostatnim czasie coraz częściej przygotowujemy różne produkty domowej roboty. Już nikogo nie dziwią własnoręcznie przygotowane przeciery, sosy i inne przetwory. Jednak wiele osób zaczyna przeprowadzać bardziej zaawansowane eksperymenty kulinarne. Niektórzy zajmują się nawet przygotowanie wędzonej szynki domowej roboty. A jak należy to zrobić?

Zacznij od zakupu odpowiedniego mięsa

Podstawą przygotowania dobrej wędliny jest zakup odpowiedniego mięsa. Tylko wtedy możemy być pewni, że nasze eksperymenty kulinarne będą udane. Niestety w tej sytuacji nie warto wybierać się do supermarketu. Mięso, które nam tam oferują, są słabej jakości i często napompowane chemią, a właśnie tego chcemy uniknąć. Dlatego najlepiej wybrać się do sprawdzonego lub polecanego przez znajomych sklepu masarskiego. Następnie kupujemy takie mięsa, jaką wędlinę chcemy uzyskać na końcu. Powinniśmy też pamiętać, że w czasie odpowiedniej obróbki straci ono około 30% wagi.

Kolej na odpowiednie przygotowanie

Musimy mieć na uwadze, że zakupione mięso trzeba odpowiednio przygotować, a to trochę trwa. Na samym początku musimy przygotować solankę, w której zostawimy mięso na tydzień. Jak to zrobić? Polecane proporcje to 4 litry solanki na 10 kg mięsa. Solanka to roztwór soli peklowej i wody, możemy też dodać do niej ulubione przyprawy. To takiego roztworu wkładamy mięso i stawiamy w chłodne miejsce (ok. 4-6 stopni) na 5 dni. Powinno być ono całkowicie zanurzone w solance i codziennie obracane. Dzięki temu zyskujemy pewność, że dobrze ona wniknie w każde miejsce. Musimy pamiętać, że po wyjęciu mięso jeszcze nie nadaje się do wędzenia. Należy je lekko opłukać wodą, a następnie włożyć do siatki i zostawić na do wyschnięcia.

Powinniśmy też przygotować wędzarnie

Samo przygotowanie mięsa nie wystarczy, trzeba też odpowiednio zatroszczyć się o wędzarnie. Jeśli jeszcze jej nie macie, doskonałej jakości sprzęt można kupić na https://www.top-grille.pl/category/wedzarnie-weber. Im bardziej specjalistyczną wędzarnię wybierzemy, tym smaczniejsza wędlina nam wyjdzie. Jednak ważna jest nie tylko jakość, ale też odpowiednie przygotowanie sprzętu. Przede wszystkim musimy ją porządnie nagrzać, żeby do zrobić musimy jeszcze dobrać drewno odpowiedniej jakości. Jak już zakończymy ten etap, należy założyć na mięso elastyczną siatkę wędzarniczą, a następnie powiesić na haku w naszym sprzęcie.

Wreszcie przyszła kolej na wędzenie

Wszystko zostało już odpowiednio przygotowane, więc przyszła pora na najważniejszy etap, czyli wędzenie. W tym czasie możemy podziwiać nasze dzieło i czuć wspaniały aromat przygotowywanego mięsa. Niestety to nie koniec naszej pracy, musimy pilnować wędliny, aby wszystko było w porządku. Przede wszystkim należy kontrolować temperaturę co jakiś czas. Warto też co jakiś czas sprawdzać, czy z mięsem wszystko jest w porządku. Jak już będzie gotowe, pozostaje nam jeszcze parzenie. Do wielkiego garnka z wodą i przyprawami, wkładami mięso i gotujemy aż osiągnie ono temperaturę 68 stopni. Sprawdzimy to za pomocą specjalnego termometru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak przygotować wędzoną wędlinę domowej roboty?

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0