Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Indeks glikemiczny

porady dietetyczne

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która dotyka ponad 3 miliony Polaków. Diabetolodzy szacują, że liczba zachorowań w najbliższych latach będzie drastycznie wzrastać. Odpowiednie leczenie oparte zarówno na farmakologii, jak i na właściwej diecie pozwala utrzymywać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Osoby dotknięte chorobą powinny zwracać szczególną uwagę na poziom indeksu glikemicznego w pożywieniu, dzięki czemu kontrola poziomu glukozy w krwi jest zdecydowanie łatwiejsza.

Historia indeksu glikemicznego

Michael Montignac w połowie lat 80 XX wieku, jako pierwszy w historii zwrócił uwagę na znaczenie indeksu glikemicznego. Dokonał on kategoryzacji żywności dzieląc je na dwie grupy:

  • o stężeniu IG równym lub większym od 50,
  • o stężeniu IG mniejszym od 50.

Dieta, którą opracował opierała się na spożywaniu jak największej ilości produktów z drugiej grupy. Zalecanie polegały na unikaniu wysokowęglowodanowych oraz przetworzonych posiłków. Montignac udowodnił również zależność, polegającą na mniejszym poziomie IG w produktach o dużej zawartości błonnika. Zastosowanie diety miało pomagać nie tylko cukrzykom, ale również osobom mających problem z nadwagą.

Czym właściwie jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny umożliwia określenie tempa wzrostu zawartości glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu, w porównaniu do wzrostu, który powoduje spożycie tej samej ilości węglowodanów, jednak w postacie czystej glukozy. Posiłek o wysokim indeksie wpływa na nagły wzrost stężenia glukozy w organizmie, co przekłada się na pobudzenie trzustki do produkcji dużych ilości insuliny. Dzięki przeprowadzaniu analizy wielkości indeksu glikemicznego w pożywieniu, możemy przewidzieć skoki cukru u osób chorych na cukrzycę. Dodatkowo, badania naukowe wykazały, że odpowiednia dieta zdecydowanie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Osobą, która może pomóc w rozpisaniu diety jest diabetolog.

Co wpływa na wielkość indeksu?

Czynniki, które mają wpływ na wielkość indeksu glikemicznego w pożywieniu to:

  • ilość oraz typ węglowodanów
  • ilość skrobii
  • forma produkt na przykład produkty gotowane mają o wiele wyższy indeks
  • dojrzałe owoce i warzywa
  • tłuszcze, białka oraz kwasy organiczne

Jakie produkty zalecają diabetolodzy?

Dieta osoby dotkniętej cukrzycą powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Bardzo ważne jest również zachowanie regularności jedzenia posiłków. Zaleca się spożywanie niedużych ilości pokarmu w około 3 godzinnych odstępach. Lekarza zalecają wybieranie mniej dojrzałych owoców, w których nie doszło jeszcze do rozkładu cząsteczek i zwiększenia się zawartości glukozy. Należy również nie przegotowywać posiłków oraz starać się ich nie rozdrabniać. Diabetolodzy zalecają odstawienie piwa, napojów słodzonych oraz słodyczy i wyrobów cukierniczych. Podczas przygotowywania posiłków należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni bilans składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Indeks glikemiczny

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0