Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Imbir jako naturalny spalacz tłuszczu

imbir

Przyprawy stanowią niezbędny składnik codziennego menu. Posiadają niewielkie wartości odżywcze, ale dodawane nawet w znikomej ilości do potraw poprawiają smak, barwę, aromat oraz wygląd produktów. Gwarantują wyrazistość i popularność kuchni regionalnych. Poza kształtowaniem walorów aromatyczno-smakowych, wiele z nich wykazuje działanie lecznicze, ale tylko niektóre wspomogają odchudzanie.

Termogeniki w odchudzaniu

Z nadmiarem tkanki tłuszczowej można walczyć na różne sposoby m.in.: regularną aktywnością fizyczna, odpowiednio dobraną dietą lub suplementacją. Zbędne kilogramy można również zgubić spożywając naturalne produkty, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają jej odkładaniu się. Termogeniki są to substancje pobudzające organizm do produkcji dodatkowej ilości ciepła. W świecie przypraw do najbardziej popularnych termogeników należy zaliczyć imbir i papryczkę chili. Liczne badania dowodzą, że dzięki ich dobroczynnym właściwościom można rzeczywiście przyspieszyć metabolizm na tyle, żeby bez stosowania diety nastąpił niewielki spadek wagi. Jeżeli dążysz do uzyskania wymarzonej sylwetki to umiejętne stosowanie tych przypraw z pewnością może nieco przybliżyć jej osiągnięcie.

Imbir (Zingiber officinale)

Imbir to roślina uprawna pochodząca z krajów azjatyckich, blisko spokrewniona z kurkumą i kardamonem. Kulinarne zastosowania mają bulwiaste kłącza tej byliny. Dobrej jakości część jadalna powinna być niezbyt duża, niezdrewniała, a świeża o jasnej barwie na czubku i gładkiej skórce. Imbir ma specyficzny, silny aromat o nucie cytrusowej i lekko gorzki, palący smak. Za szczególny aromat przyprawy odpowiedzialny jest lotny olejek eteryczny.

Skład imbiru

W skład imbiru wchodzi średnio: 61,4 % skrobi; 8,8 % wody; 5,3% związków azotowych; 4,85% błonnika; 4,4% popiołu; 2,2% olejku eterycznego i 0,4% tłuszczu. Olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny ułatwiając trawienie, działa żółciopędnie oraz rozkurczowo, leczy wzdęcia. Imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce, szczególnie przy produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących i antycellulitowych. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, pobudzając układ odpornościowy i łagodząc bóle stawów oraz przeciwzakrzepowo zmniejszając ogólny poziom cholesterolu.

Właściwości imbiru

Regularnie stosowany zmniejsza częstość występowania migreny, niweluje nudności i łagodzi mdłości. Używany jest również jako środek odkażający i odświeżający. Działa także napotnie, wykrztuśnie oraz antybakteryjnie. Poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu wpływa na lepszą pamięć i koncentrację. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów posiada działanie antynowotworowe, natomiast ze względu na właściwości rozgrzewające uważany jest za naturalny afrodyzjak. Zważywszy na swoje niezwykłe właściwości lecznicze zalecany jest miedzy innymi przy: przeziębieniach, wymiotach, nudnościach, chorobie lokomocyjnej, zatruciach pokarmowych czy bólach menstruacyjnych. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, masz kamienicę żółciową, wrzody żołądka lub dwunastnicy, bądź cierpisz na refluks żołądkowy.

W sklepach dostępny jest imbir świeży, mielony, marynowany i kandyzowany lub pod postacią curry. Jest on szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs oraz sosów. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich np. herbatników, puddingów, ciast, sałatek owocowych, marmolad, słodkiego pieczywa oraz napojów (koktajle owocowo-warzywne, grzańce, piwo imbirowe, kawa, herbata). Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu. Nie należy łączyć imbiru z ziołami, bo te kłócą się z jego intensywnym aromatem. Natomiast doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi takimi jak ziele angielskie, liście laurowe, goździki czy gałka muszkatołowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Imbir jako naturalny spalacz tłuszczu

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0