Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Gorzkie pestki moreli to najbardziej niedoceniony lek

morele

Morela to bardzo smaczny, soczysty owoc, który jest lubiany przez dzieci i dorosłych za swój słodki smak. Gospodynie domowe wykorzystują go jako dodatek do ciast i deserów. Morela to źródło mnóstwa witamin, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia, zwłaszcza, jeśli chodzi o ilość witaminy C, której jest najwięcej w soku z moreli. Morela posiada jeszcze pestkę, która również ma wiele działań prozdrowotnych, jednak zazwyczaj jest wyrzucana do kosza. Czy warto spożywać pestki moreli?

Pestki moreli jako najzdrowsza część owocu

Pomimo tego, że pestki moreli można nazwać bombami kalorycznymi, mają w sobie wiele elementów wartościowych dla zdrowia. Zawierają dużo zdrowych węglowodanów i tłuszczy, dlatego powinny być podstawą codziennej diety. Świetnym pomysłem jest stworzenie śniadania z jogurtu naturalnego, banana oraz pestek moreli. Gorzkie pestki moreli połączą się ze słodkim smakiem banana, a całość będzie wyjątkowo pożywnym i pełnowartościowym daniem. Zaleca się, by nie spożywać więcej niż 3 sztuki pestek moreli dziennie, z racji swojej kaloryczności.  Jest to wystarczająca ilość do tego, żeby zdrowotne właściwości pestki moreli oddziaływały na układ odpornościowy i trawienny, które zostają wzmocnione i uregulowane. Nasz organizm zostaje nie tylko wzmocniony, ale również oczyszczony przez wydajniejszą pracę jelit. Co ważne, osoby, które boją się starości i zmarszczek, mogą spowolnić u siebie proces starzenia się skóry poprzez spożywanie pestek moreli! Mają one ogromne ilości przeciwutleniaczy.

W moreli tkwi lek na raka

Medycyna niekonwencjonalna nie bez powodu otrzymała taką nazwę. To właśnie tam, gorzkie pestki moreli znalazły medyczne zastosowanie i zastępuje się nimi… chemioterapię. Wszystko przez związek zawarty w pestce zwany amigdaliną, który uważany jest za lek na raka. Amigdalina, znana pod nazwą witamina B17, nadaje pestce moreli gorzkawy smak oraz właściwości zdrowotne. Występuje ona przede wszystkim w gorzkich migdałach, pestkach wiśni, czereśni, jabłek, a przede wszystkim, moreli. Amigdalina rozkłada się w naszym organizmie na cyjanowodór, który to, rzekomo, niszczy komórki rakowe i pozwala na pozbycie się go z organizmu. Niestety, żadne badania nie są w stanie potwierdzić cudownych właściwości witaminy B17

Ciemna strona moreli

Gorzka pestka moreli ma w sobie małą, ale wyjątkowo ciemną tajemnicę. Pomimo swoich niezwykle odżywczych właściwości, posiada również w swoim składzie cyjanek. Badania nad owocem moreli wykazały, że dorosłe osoby są w stanie zatruć się cyjankiem zawartym w morelowej pestce. Dzieje się tak przy zbyt dużej spożytej dawce. Skutki zatrucia mogą być wyjątkowo fatalne w skutkach. Cyjanek zawarty w pestce moreli może uszkodzić wątrobę, doprowadzić do niewydolności nerek, a nawet uszkodzić układ nerwowy. Bardzo istotną sprawą jest pamiętać, by nie przekroczyć zalecanej dawki 3 pestek dziennie. Dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące matki, nie mogą spożywać ich wcale.

Nie trzeba jeść pestek z moreli by wykorzystać ich cudowne właściwości!

Jeśli nie przekonują nas argumenty za spożywaniem gorzkich pestek moreli, warto zainteresować się olejem z tych pestek. Olejek z pestek moreli jest jednym z najczęstszych składników kosmetyków przeciwzmarszczkowych, ponieważ jego skład jest najbliższy strukturze skórze, a co za tym idzie, bardzo dobrze na nią wpływa i pielęgnuje. Nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielość witamin i składników mineralnych sprawiają, że olejek z pestek moreli jest kosmetykiem doskonałym. Możemy go stosować do nawilżania szorstkich dłoni i stóp, używać go jako kosmetyk regeneracyjny do skóry oraz włosów, a do tego, wyjątkowo pięknie pachnie

Martyna Masłowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gorzkie pestki moreli to najbardziej niedoceniony lek

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0