Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Głóg poprawia pracę serca i uspokaja

głóg

Pomimo, że głóg dotąd był rośliną nieco zapomnianą to jednak powoli powraca do łask. Słusznie, ponieważ jest rośliną, którą powinny stosować osoby borykające się z problemami z sercem. To najważniejsza właściwość, ale głóg ma również wiele innych właściwości.

Głóg jest krzewem ciernistym, którego owocami są niewielkie czerwone owoce. Owoce głogu to nie tylko idealne elementy lecznicze, dla również można z nich robić różnorodne przetwory.

Bogactwo wartości głogu

Głóg uznać można za powszechnie uprawianą roślinę, cenną z powodu właściwości kulinarnych oraz zdrowotnych. Wykonać z niego można herbatki, nalewki, dżemy, ale również wino. To roślina często spotykana, która rośnie zarówno na polach, przy drogach jak i w lasach.

Najważniejszą właściwością głogu jest obecność witaminy C, witamin z grupy B oraz PP. Dodatkowo roślina ta zawiera cenną dla zdrowia witaminę A. Głóg to także spora ilość flawonoidów, przez co ma działanie antynowotworowe. Warto wspomnieć także o solach mineralnych, błonniku i olejkach eterycznych.

Właściwości lecznicze głogu

Ważną właściwością głogu jest to, iż zawiera znaczne ilości flawonoidów. Ma więc właściwości przeciwnowotworowe, a także świetnie wpływa układ krążenia. Flawonoidy sprawiają także, że nasze serce lepiej radzi sobie z codzienną pracą. Głóg wpływa także na łagodzenie boli menstruacyjnych oraz wspomaga leczenie dróg moczowych. Z kolei zawarty w głogu błonnik poprawia proces trawienia w organizmie.

Kiedy pomaga głóg?

Głóg to roślina powszechnie nam znana, która pomaga nam leczyć szereg różnorodnych dolegliwości. Warto wymienić tutaj:

  • Nerwicę
  • Choroby serca
  • Nerwobóle
  • Zaparcia
  • Bolesne miesiączki
  • Nadciśnienie
  • Stres
  • Bezsenność

Głóg to cenna dla naszego organizmu roślina, która w dużym stopniu poprawia jego funkcjonowanie. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. Można spożywać go pod bardzo dużą ilością postaci. Głóg świetnie smakuje w postaci przetworów, win, nalewek i herbatek. Można zaparzać go także w postaci zwykłych wywarów. W tym celu owoce głogu wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.  Jeżeli regularnie będziemy spożywać głóg doskonale poprawi się praca naszego serca, będziemy mniej zdenerwowani i o wiele bardziej spokojni. Głóg jest znakomitym lekiem na wiele schorzeń, a dodatkowo zapobiega powstawaniu nowotworom.

Źródło: www.organis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Głóg poprawia pracę serca i uspokaja

Artykuł przeczytasz w: 2 min
0