
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez garnków. To najczęściej używany sprzęt w kuchni. Garnki wynaleziono już w starożytności, ale przeszły długą drogę w kontekście ich budowy i funkcji.
Używamy ich do pieczenia, gotowania, duszenia. Obecnie na rynku dostać można przeróżne garnki, w różnych kształtach i wielu materiałów. Jednak czym powinien charakteryzować się dobry garnek? Taki, w którym ugotujemy smaczny i zdrowy obiad dla naszych bliskich? Sprawdźmy to!
Z jakiego materiału wybierać garnki?
W sklepach dostępne są garnki miedziane, ceramiczne, stalowe, żeliwne oraz emaliowane. Materiał z jakiego są zrobione garnki to podstawa udanego gotowania. Warto wybrać taki garnek, który sprosta naszym wymaganiom i będzie służył nam lata oraz będą świetnie prezentować się w kuchni. Najczęściej spotykanymi garnkami są emaliowane oraz stalowe. Popularne ostatnio są również garnki przystosowane do gotowania na płytach indukcyjnych. Większość osób nie przywiązuje dużej wagi do wyboru garnka, jednak profesjonaliści oraz znawcy gotowania wybierają te najlepsze. Ciekawą propozycją dla wymagających są garnki Philipiak, które są antyalergiczne, antybakteryjne oraz kumulują ciepło. Garnki tej firmy charakteryzują się brakiem wpływania na smak potraw, czyli nie musimy bać się przenikania toksyn do jedzenia.
Jak dbać o garnki?
Aby naczynia, w których gotujemy służyły nam przez lata musimy o nie odpowiednio dbać. Przede wszystkim musimy przestrzegać zaleceń producenta odnośnie konserwacji garnków. Podstawowa zasada głosi, że nie myjemy garnków od razu po skończonym gotowania, a dopiero po ich ostudzeniu. Ma to uchronić naczynia przed uszkodzeniami, na które są podatne jeśli są jeszcze gorące. Do mycia należy stosować właściwe środki myjące oraz delikatną szczotkę. Gotując upewnijmy się, że płomienia nie wystają po za dno garnka, gdyż może to doprowadzić do zniszczenia naczynia.
Garnki do zadań specjalnych
Niektórzy producentów garnków jak np. Philipiak stawiają na innowacyjne rozwiązania, jak naczynia, które pozwalają na różne metody gotowania. Przede wszystkim chodzi o najmniejszą stratę składników odżywczych, dzięki czemu dania są lekkie i zdrowe. Garnki Philipiak oferują możliwość gotowania na parze, w minimalnej ilości wody oraz na parze. Szczególnie ciekawe jest gotowanie w małej ilości wody, gdyż ta metoda jest niezwykle korzystna dla gotowanych potraw. Warzywa zachowują więcej witamin i są smaczniejsze. Z ciekawostek warto nadmienić, że z garnków Philipiaka korzysta m. in. szef kuchni Karol Okrasa.