
Kiedy pięć tysięcy lat temu chiński cesarz Shennong czekał w ogrodzie na kubek gorącej wody do picia – której notabene badał właściwości lecznicze – nie spodziewał się takiego obrotu spraw. W trakcie gotowania wody wpadło mu do garnka kilka listków rosnącego nieopodal herbacianego krzewu. Zachwycił się tym smakiem, i to na rzecz herbaty porzucił badania wpływu wody na organizm. Tak przynajmniej głoszą chińskie legendy. Jedyne, czego można być pewnym to fakt, że zielone herbaty liściaste mają szereg dobroczynnych właściwości.
Sekret skrywany przez wieki
Droga herbaty z Chin do domostw całego świata jest długa. Początkowo, napój ten był owiany sekretem, a jego właściwości zarezerwowane tylko dla carskiego dworu. Przez tysiąclecia wykorzystywana była w medycynie, by z czasem – wraz z rozwojem nauki – została nieco zapomniana. Jednak na przestrzeni ostatnich dekad medycy i naukowcy wracają do korzeni. I na nowo odkrywają kolejne prozdrowotne właściwościzielonych herbat liściastych.
Wielka moc w małych listkach
T’ien Yiheng powiedział, że herbatę pija się, by zapomnieć o hałasie świata. Nie jest bowiem tajemnicą, że napar w drugiego parzenia działa uspokajająco i pomaga stawić czoło emocjonalnym napięciom. Jednak to jeszcze nie to tak bardzo osławiło ten napar. Udowodnione właściwości zielonej herbaty w liściach to:
- wspomaganie odchudzania, poprzez przyspieszenie metabolizmu i usunięcie zbędnych produktów przemiany materii;
- przyspieszenie wydalania toksyn z organizmu, dzięki działaniom moczopędnym;
- profilaktyka nowotworów, która związana jest z wysoką zawartością garbników w zielonej herbacie;
- ochrona przed próchnicą, dzięki sporej zawartości fluoru;
- obniżanie ciśnienia krwi i poprawa krążenia, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca;
- pomaga ochronić wątrobę przed skutkami działania alkoholu;
Jak parzyć zieloną herbatę?
Jest wiele szkół przygotowywania herbaty. Zwykle mówi się o tym, że temperatura wody powinna mieścić się w przedziale 75-90°C, herbata natomiast powinna być parzona przez około trzy minuty. Ten sam susz można parzyć kilka razy – najważniejsze, by dobrze smakowała. Wystarczą już dwie filiżanki dziennie, by poczuć dobroczynne właściwości.
Zielone herbaty liściaste zaleca się pić około 20 minut przed posiłkiem. Zwłaszcza, jeśli pożądane jest działanie odchudzające. Dzięki temu tłuszcze są usuwane z organizmu, zanim ten zdąży je przyswoić!