
Kiedy za oknem panują upały, wszyscy chętnie szukamy ochłody i orzeźwienia. Jednym z najlepszych sposobów na radzenie sobie z wysokimi temperaturami jest picie napojów chłodzących, takich jak koktajle czy lodowe shaki. Na takie specjały zwykle wybieramy się do kawiarni czy barów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by nauczyć się ich przygotowywać w domu, dostarczając przy tym mnóstwa radości naszej rodzinie czy przyjaciołom. Jak to zrobić? Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry blender ręczny i kilka smakowitych składników. Zaczynamy!
Z tekstu dowiesz się:
- jak przy pomocy blendera przygotować tradycyjne shaki,
- czy z pomocą blendera wyczarujesz shaki wegańskie.
Blender ręczny jest niezastąpionym podczas upałów sprzętem małego AGD. To niepozorne urządzenie pozwala bowiem na przygotowanie wielu chłodzących dań i napojów, np. chłodników, sorbetów, domowych lodów czy właśnie zimnych koktajli. Naszykuj więc ulubione składniki i czytaj dalej, aby się dowiedzieć, jak przygotować pyszne domowe shaki.
Co można zrobić blenderem ręcznym, czyli shaki tradycyjne
Niezależnie od tego, jaki blender ręczny masz w swojej kuchni, przy jego pomocy z pewnością uda Ci się wyczarować doskonałego shake’a. Truskawkowy, czekoladowy czy waniliowy – niezależnie od tego, który z ulubionych smaków chcesz przygotować, jego podstawą zawsze są chłodne mleko i lody o odpowiadającym smakowi shake’a aromacie, a już po zmiksowaniu – także kostki lodu. Aby wzbogacić deser, możesz już w szklance przykryć go bitą śmietaną i udekorować np. wiórkami czekolady czy kawałkami owoców.
W podobny, choć wymagający nieco większej liczby składników sposób możesz przygotować także shake ciasteczkowy czy orzechowy. Wystarczy, że do bazowego koktajlu waniliowego dodasz trochę kremu ciasteczkowego lub masła orzechowego i zblendujesz blenderem ręcznym wielofunkcyjnym. Również w przypadku tego deseru warto się zatroszczyć o odpowiednią dekorację – świetnie sprawdzą się tu całe ciasteczka lub posiekane ulubione orzechy.
Wegańskie koktajle z blendera ręcznego – w sam raz na upał
Chociaż jeszcze kilka lat temu wydawało się to niemożliwe, dziś półki sklepowe wręcz uginają się od wegańskich przekąsek, zimnych napojów, serów, a nawet lodów. Chociaż wciąż powiększający się asortyment jest sporym udogodnieniem dla wegan czy osób unikających laktozy, takie produkty nie zawsze mają skład pozwalający na swobodne włączenie ich do codziennego zdrowego menu. Jeśli zaliczasz się właśnie do tego grona, nie musisz jednak rezygnować z shaków.
Bazą do smakowitych napojów na zimno nie będą tu bowiem wegańskie lody, a różnorakie napoje roślinne, masła orzechowe i owoce. Najprostszą bazę do domowego bezlaktozowego shake’a będzie sok pomarańczowy zmieszany z napojem sojowym. Taką mieszaninę możesz zblendować blenderem ręcznym z dowolnymi owocami (my szczególnie polecamy maliny i kiwi). A co, jeśli chciałbyś uzyskać efekt kremowego shake’a przygotowanego z użyciem lodów? Również sięgnij po owoce, choć tym razem po awokado i banana! Ich konsystencja doskonale sprawdzi się w naśladowaniu ukrytej w lodach śmietanki. Dobrym pomysłem jest także dodatek masła orzechowego lub migdałowego, a także kakao – jeśli preferujesz desery w wersji czekoladowej. Takim deserem nie pogardzi nawet największy koneser lodowych słodyczy!
Tradycyjny czy bezlaktozowy? Niezależnie od tego, która wersja shake’a jest Twoją ulubioną, każdy z wariantów z łatwością przygotujesz przy pomocy blenderów ręcznych marki Zelmer. Poznaj także inne sprzęty małego AGD z jej oferty!