
Dna moczanowa, czyli podagra to choroba ściśle związana z dietą. Istotą choroby jest kumulacja w organizmie kwasu moczowego, będącego końcowym produktem przemian związków purynowych. Przy nadmiarze kwasu moczowego w ustroju zawodzą fizjologiczne mechanizmy regulacyjne, polegające na usuwaniu kwasu moczowego przez nerki (z moczem). Wtedy kwas moczowy odkłada się głównie w stawach, dając bardzo bolesne i dotkliwe objawy. Poza leczeniem farmakologicznym, najważniejszym elementem terapii dny moczanowej jest odpowiednia dieta.
Dieta przy dnie moczanowej
Gdy pojawi się podagra, dieta powinna być przede wszystkim lekkostrawna, a posiłki przyjmowane regularnie, 4 – 5 razy dziennie. Ostatni posiłek powinien być zjedzony 4 do 6 godzin przed snem. Ogólne założenia diety to spożywanie dobrze przyswajalnego białka, duże spożycie węglowodanów oraz unikanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych oraz mięsa. Jeśli mięso jednak jest spożywane, bezwzględnie zalecane jest unikanie smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu, a dopuszczalne jest spożycie mięsa gotowanego w dużej ilości wody, co obniża zawartość w mięsie zasad purynowych. Unikać należy ponadto wywarów mięsnych i kostnych.
Osobom chorym na dnę moczanową służy dieta bogato węglowodanowa, zalecane są zatem produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste: makarony, ryże, kasze i pieczywo. Dopuszczalna ilość tłuszczu to 1 – 2 łyżki oleju roślinnego dziennie. Kluczowe dla złagodzenia uciążliwych objawów podagry jest odpowiednie nawilżenie organizmu. Usprawnia to usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Dieta w dnie moczanowej zakłada picie dużych ilości wody mineralnej alkalicznej, herbatek owocowych i ziołowych, kawy zbożowej oraz słabej herbaty. Zabronione w dnie moczanowej jest picie kawy i alkoholu.
Podsumowując wskazania dietetycznie w dnie moczanowej, uwzględnić należy podział produktów spożywczych ze względu na zawartość w nich kwasu moczowego:
– produkty o zawartości kwasu moczowego powyżej 400 mg na 100 g produktu są niewskazane w dnie moczanowej: podroby, zwłaszcza wątroba wołowa i wieprzowa, drożdże, śledzie w oleju czy sardynki w oleju
– produkty o zawartości kwasu moczowego rzędu 100 – 400 mg powinny być ograniczone w dnie moczanowej: soja, większość ryb, fasola, mięso
– produkty o zawartości kwasu moczowego do 100 mg są wskazane w dnie moczanowej: owoce i warzywa, produkty zbożowe, chudy nabiał
Gdy zaatakuje dna moczanowa jadłospis dzienny może wyglądać następująco: na śniadanie kasza jaglana z jabłkiem; drugie śniadanie to chleb razowy z jajkiem i warzywami. Obiad to zupa na wywarze w warzyw oraz drób bez skóry, ryż i sałatka. Na podwieczorek można przekąsić jogurt naturalny, banana i migdały, zaś idealna kolacja w dnie moczanowej to kasza gryczana z warzywami.
Dna moczanowa – leczenie cytryną
Podstawowym założeniem diety przy podagrze jest zminimalizowanie podaży kwasu moczowego oraz zapobieganie zakwaszeniu organizmu. Pomocne może okazać się picie soku z cytryny. Jak wyjaśnić ten swoisty paradoks – kwaśna cytryna zapobiega zakwaszeniu organizmu? Cytryna ma co prawda kwaśny smak, należy jednak do produktów zasadotwórczych i oczyszczających organizm. Jeśli zatem zaatakuje dna moczanowa cytryna z wodą oraz miodem to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Ale stosowanie dość kontrowersyjnej terapii dr Tombaka, polegającej na spożywaniu ekstremalnie dużych ilości soku z cytryny (nawet do 20 -25 cytryn) dziennie może ingerować niekorzystnie w działanie leków i podstawowe przemiany metaboliczne.
Doskonałym wsparciem farmakoterapii i odpowiedniej diety jest leczenie dny moczanowej ziołami. Taka naturalna terapia podagry polega na piciu następujących ziół:
– skrzypu polnego
– arniki górskiej
– pokrzywy
– arcydzięgla lekarskiego
Napary z wymienionych ziół wykazują silne działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i oczyszczające organizm, co doceni każda osoba cierpiąca na dnę moczanową.
W przypadku dny moczanowej dieta eliminacyjna puryny powinna być na pierwszym miejscu jednak jak wskazują najnowsze badania zawyżony poziom kwasu moczowego jest spowodowane zbyt dużą ilością metali ciężkich zalegających w nerkach przez co nerki nie są w stanie go wydalić i tym samym powstaje choroba. Polecam poczytać więcej w książce pt. „Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie”