Twoje źródło wiedzy o dietach i zdrowiu

Dieta wątrobowa to konieczność w profilaktyce chorób wątroby

dieta

Wiele osób nie kojarzy dolegliwości ze strony układu trawiennego z chorą wątrobą. A przecież ciągłe zmęczenie, złe samopoczucie, zaparcia i wzdęcia mogą być objawem złej pracy tego organu. Warto więc zastosować odpowiedni jadłospis, bo właściwa dieta wątrobowa wspomaga pracę i kondycję wątroby, co może zapobiec wielu nieprzyjemnym schorzeniom.

Dieta wątrobowa to konieczność w profilaktyce chorób wątroby

Wiele osób nie kojarzy dolegliwości ze strony układu trawiennego z chorą wątrobą. A przecież ciągłe zmęczenie, złe samopoczucie, zaparcia i wzdęcia mogą być objawem złej pracy tego organu. Warto więc zastosować odpowiedni jadłospis, bo właściwa dieta wątrobowa wspomaga pracę i kondycję wątroby, co może zapobiec wielu nieprzyjemnym schorzeniom.

Największym organem w organizmie człowieka jest właśnie wątroba. Definiując jej znaczenie, można by ją określić jako niezwykle zaawansowany technologicznie zakład utylizacji szkodliwych substancji, które przedostają się do organizmu głównie wraz z pożywieniem lub które wytwarzane są przez inne organy.

To właśnie wątroba przekształca spożywane produkty w składniki odżywcze, produkuje substancje zapewniające prawidłową krzepliwość krwi. Wątroba magazynuje i w razie infekcji uwalnia witaminy, żelazo i substancje energetyczne oraz neutralizuje wszelkie szkodliwe substancje takie, jak leki, alkohol i wiele innych.

Tak duże znaczenie wątroby sprawia, że należy o nią dbać i wspomagać jej pracę chociażby właściwą dietą. I choć na rynku znaleźć można wiele środków, które minimalizują dolegliwości ze strony wątroby, to znacznie lepiej zmienić nieco nawyki żywieniowe, bo to ułatwi pracę temu ważnemu organowi.

Dieta wątrobowa

Właściwa dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, a więc przeważać w niej powinny składniki, które zawierają więcej białka i węglowodanów. To dieta uboga w tłuszcze i niezawierająca zbyt dużych ilości błonnika. Tłuszcze powinny być ograniczone do maksymalnie 40 g dziennego spożycia, a te, które należy jeść, to olej sojowy, słonecznikowy i masło. Są to tak zwane tłuszcze o niskim punkcie topnienia i dość wysokiej wartości biologicznej.

Podobnie jak w przypadku innych diet, należy jadać częściej, a mniej. Najlepiej spożywać 5 stosunkowo niezbyt obfitych posiłków dzienne. Należy unikać potraw smażonych, a te przygotowywane na tak zwanym głębokim oleju, powinny zupełnie zniknąć z jadłospisu. Dieta wątrobowa to potrawy przygotowane na parze, gotowane, pieczone lub duszone.

Co jeść…

Wszyscy, którzy szczególnie muszą dbać o wątrobę powinni jeść pieczywo pszenne i żytnie, ale przygotowane z mąki z niskiego przemiału. Nabiał w diecie powinien składać się z chudego twarogu i jajek gotowanych na miękko. Polecane są kasze w różnej postaci, dobre makarony i różne kluski. Na stole mogą gościć tylko chude wędliny oraz mięso i ryby. Polecane są owoce, koktajle mleczne, kompoty i biszkopty.

…a czego unikać

Niestety, nie najlepiej pracująca wątroba nie znosi dobrze cebuli i czosnku. Nie poleca się także kapusty, papryki i ogórków. Wszyscy cierpiący na jakiekolwiek dolegliwości wątrobowe powinni unikać czekolad, tortów i wszelkich kremów. Zły wpływ na wątrobę mają napoje gazowane oraz kawa. Natomiast alkohol i papierosy dla wątroby są prawdziwym wrogiem.

Jednodniowe menu

W czasie śniadania na talerzu powinno znaleźć się pieczywo, masło, twaróg, pomidor, nieco miodu i sok ze świeżych owoców. Drugi posiłek w ciągu dnia powinien składać się z owoców lub warzyw gotowanych na parze.

Na obiad warto zaserwować zupę jarzynową, ziemniaki gotowane i pulpety drobiowe, a do tego na przykład mizerię i dobry kompot. Podwieczorek mogą stanowić biszkopty i koktajl przyrządzony na bazie jogurtu z owocami. Na kolację kanapka z chudą wędliną, ulubiony owoc i dobra herbata powinny wystarczyć.

To tylko przykładowe menu, które należy zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami. Trzeba natomiast zwracać uwagę, by nie włączać do diety produktów i potraw nie zalecanych, które są ciężkostrawne, bo one najczęściej zwiększają dolegliwości wątrobowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta wątrobowa to konieczność w profilaktyce chorób wątroby

Artykuł przeczytasz w: 3 min
0