
Zdrowe ciało i idealne samopoczucie każdego dnia? Możecie to osiągnąć rozpoczynając proces oczyszczania organizmu. Pomoże w tym dieta stworzona przez dr Ewę Dąbrowską, która bazuje na wybranych warzywach i owocach. Przeprowadzone liczne badania i obserwacje potwierdzają lecznicze działanie diety pozbawionej mięsa. Dzięki diecie warzywno-owocowej funkcje życiowe organizmu zostaną pomyślnie wyregulowane.
Dieta owocowo-warzywna – zasada działania
Dieta warzywno-owocowa, zwana także postem warzywno-owocowym, jest hołdem oddanym naturze. Eliminacja licznych dolegliwości, a także unormowanie wagi ciała – tego możecie spodziewać się po diecie warzywno-owocowej. Jak zatem działa dieta warzywno-owocowa? Polega ona na ograniczeniu spożywanych produktów wyłącznie do warzyw i owoców, a więc odstawieniu mięsa oraz wszystkich pokarmów wysoko przetworzonych. W wyniku tego, że organizm otrzymuje pokarm o niskiej wartości energetycznej, zostaje uruchomiony mechanizm zużywania zapasów nagromadzonych w ciele. Wynikiem tego procesu jest:
wydalenie toksyn i pozbycie się zwyrodniałych komórek,
usunięcie naddatku wody,
redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej.
Ze względu na to, że dieta jest bardzo restrykcyjna, przeprowadzana jest w wyspecjalizowanych ośrodkach. Z pomocą specjalistów – lekarzy i dietetyków – możecie skutecznie walczyć z poważnymi schorzeniami, do których zaliczamy np. nadciśnienie, otyłość, alergie czy miażdżyca.
Co jeść podczas diety warzywno-owocowej?
Komponując jadłospis wybieramy wyselekcjonowane owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych. Tylko wtedy mamy pewność, że są w pełni wartościowe i zdrowe. Dieta warzywno-owocowa, by przyniosła oczekiwane rezultaty, musi bazować na roślinach niskoenergetycznych. Do takich należą warzywa z rodzin korzeniowych, kapustnych, cebulowych, liściastych, dyniowatych oraz psiankowatych.
Z owoców, które skutecznie pozwolą pozbyć się złogów i tym samym przyczynią się do spadku masy ciała, wybieramy m.in. jabłka, grapefruity czy cytryny. Nie bez znaczenia jest także obróbka produktów przed ich spożyciem. Miłośnicy naturalnego soku z warzyw i owoców, surówek, duszonych potraw oraz zup bez dodatku tłuszczu będą zachwycenia, bo tak właśnie wygląda codzienny jadłospis diety.
Czego unikać w czasie postu warzywno-owocowego?
Dieta będzie skuteczna wtedy, gdy odstawimy mięso oraz produkty wysoko przetworzone m.in. mąkę, cukier, oleje rafinowane i utwardzone czy kawę. Poza wspomnianymi pokarmami unikamy także roślin zbożowych, strączkowych oraz ziemniaków i orzechów, czyli wszystkich o zbyt dużej kaloryczności. Wprowadzenie ich do menu spowodowałoby zatrzymanie procesu odżywiania wewnętrznego organizmu.